[dyskusja] najlepsza nawigacja strony

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

[dyskusja] najlepsza nawigacja strony

Post autor: Bartosz Olszewski »

Witam,

Jaka według Was powinna być najlepsza nawigacja strony? Tzn. Uważacie, że Menu po prawej stronie (patrząc na monitor) jest dobrym rozwiązaniem i "modnym" czy nie? Napiszcie jaka według Was powinna być dobra nawigacja, napewno to pomoże wielu Webmasterom i mnie również :)
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [dyskusja] najlepsza nawigacja strony

Post autor: Halszczak »

Osobiście preferuję menu z lewej strony ekranu, aczkolwiek odnośniki do podstron wstawiłem u góry. Natomiast w najważniejszej częsci (strona z przepisami kulinarnymi :-D ) nawigacja jest głównym (i praktycznie jedynym) elementem.
Podobno ktoś robił badania i wyszło, że większość ludzi najpierw patrzy w lewy górny róg ekranu, a potem leci w prawo po skosie.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Nie sugerujmy się badaniami. Zależy mi na tym aby według użytkowników zrobić "sondaż" żeby to jakoś pomogła tworzyć strony, które będą chętnie odwiedzane, miały łatwy interfejs oraz szybką nawigacje.

Dla mnie najlepsze strony to takie w których się nie "kluczy w kółko" bo tak prowadzą linki. np. chcemy dotrzeć do kontaktu z Twórcami strony:

Redakcja.html / Reklama.html / Kontakt.html

to jest poprostu katorga. Uważam, że menu po prawej stronie ekranu jes dobrym rowiązaniem i teoretycznie praktycznym, gdyż użytkownik szuka wiadomości w Internecie i skoro według badań patrzy na lewo to zawsze je tam znajduje :)

Błędem jest umieszczać na Stronie Głównej jakiś tekst długi powitalny, a dopiero w Menu jak klikniemy na NEWSY to pojawiają się wiadomości. Bardzo mnie to denerwuje, a cieszy mnie to, że wiele stron z tego zrezygnowało :)
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Najprostszym rozwiązaniem jest umieszczenie sondy i zapytanie ludzi co o tym wszystkim myślą, będzie to najbardziej wiarygodne.
Błędem jest umieszczać na Stronie Głównej jakiś tekst długi powitalny, a dopiero w Menu jak klikniemy na NEWSY to pojawiają się wiadomości. Bardzo mnie to denerwuje, a cieszy mnie to, że wiele stron z tego zrezygnowało
Taki rozwiązanie jest proste dla kogoś kto zna np PHP dobrze, gorzej jeżeli wie się tylko gdzie łapska wsadzić, żeby wszystko pasował do stylu strony. A le masz świętą rację, nie ma nic gorszego od przeładowanego tekstem indexu (może tylko nadmiar "wodotrysków" :-D )
Malin
Nowy
Nowy

Post autor: Malin »

Bartosz Olszewski pisze:Uważam, że menu po prawej stronie ekranu jes dobrym rowiązaniem i teoretycznie praktycznym, gdyż użytkownik szuka wiadomości w Internecie i skoro według badań patrzy na lewo to zawsze je tam znajduje :)
Ja się nie zgadzam. Istnieje coś takiego, jak przyzwyczajenie. Większość stron posiada menu po lewej stronie i większość użytkowników po wejściu na stronę szuka menu po lewej stronie, a potem u góry. Umieszczanie menu po prawej stronie jest nienaturalne i odwraca nawyki użytkownika do góry nogami. Właśnie dlatego popularne systemy portalowe mają taki sam układ: logo u góry (będące jednocześnie linkiem do srony głównej), po prawej stronie menu, po lewej stronie coś mniej istotnego (jakaś sonda, pole wyszukiwarki czy coś takiego), na dole stopka z linkami do mapy strony, kontaktu, "o nas" itp.

Odejście od tego szablonu wiąże się ze zmienianiem przyzwyczajeń użytkownika, a to często się po prostu nie sprawdza.
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Malin pisze:
Bartosz Olszewski pisze:Uważam, że menu po prawej stronie ekranu jes dobrym rowiązaniem i teoretycznie praktycznym, gdyż użytkownik szuka wiadomości w Internecie i skoro według badań patrzy na lewo to zawsze je tam znajduje :)
Ja się nie zgadzam. Istnieje coś takiego, jak przyzwyczajenie. Większość stron posiada menu po lewej stronie i większość użytkowników po wejściu na stronę szuka menu po lewej stronie, a potem u góry...
Tylko teraz ustalmy czy prawa strona ekranu to nasza lewa czy prawa (jeżeli siedzimy przodem do monitora :-D )?
iro
Moderator

Post autor: iro »

IMVHO najbardziej estetyczne jest menu na górze strony. Niemniej jednak najczęściej spotyka się strony z menu po lewej. Co do funkcjonalności tudzież łatwości dostępu, to nie ma dla mnie większego znaczenia gdzie będzie się ono znajdować. Zgodzę się z przedmówcami, co do pewnych przyzwyczajeń internautów. Ja wchodząc na stronę, również spodziewam się menu po lewej. Co jednak nie znaczy, że jest to najlepsze rozwiązanie. Jeżeli na stronie jest dużo treści, a menu znajduje się po lewej, odwiedzający witrynę musi machać myszką od menu do paska przewijania. W pewnym momencie może się to stać nieco uciążliwe (mowa o tych co nie mają scrolla w myszce i nie korzystają z klawiaturki :) ). Problem jest znacznie mniejszy przy menu z prawej strony.
Mimo wszystko uważam, że menu z prawej nie wygląda za dobrze. Po prostu jakoś tam nie pasuje :).
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Komsta »

według mnie to na górze główne i najważniesze odnośniki, po lewej na górze tzw. "na skróty" czyli często odwiedzane, a reszta to albo po lewej, albo po prawej, lub może gdzieś indziej. Ja lubię niekonwencjonalne rozwiązania, ale muszą być intuicyjne, a takie z pewnośącia jest mednu u góry i po lewej
ODPOWIEDZ