przezroczystość tabelki
przezroczystość tabelki
Witam wszystkich, mam takie pytanie czy da sie za pomocą Html-a nadać tabelce jakąś wartość przezroczystości, aby prześwitywało przez nią tło strony.
Jeżeli w htmlu sie tego nie da, to jak to zrobić w innym języku.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Jeżeli w htmlu sie tego nie da, to jak to zrobić w innym języku.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Re: przezroczystość tabelki
patrz:
internet explorer -> style css -> filter:alpha(opacity=x);
internet explorer -> style css -> filter:alpha(opacity=x);
^^
:* xD dziękuje :rotfl:
Filtry Explorera nie są częścią CSS, są wewnętrznym standardem Microsoftu i będą działać tylko w IE.
W3C w CSS3 planuje wprowadzić przezroczystość. Przeglądarki oparte na Gecko (Mozilla, Firefox) obsługują ją jako -moz-opacity.
Więc jak na razie ani w html ani w css nie da się tego zrobić.
W3C w CSS3 planuje wprowadzić przezroczystość. Przeglądarki oparte na Gecko (Mozilla, Firefox) obsługują ją jako -moz-opacity.
Więc jak na razie ani w html ani w css nie da się tego zrobić.
czyli to ma być style="filter:alpha(moz-opacity=x);" ?
czy samo style="moz-opacity: x ; " ?
czy samo style="moz-opacity: x ; " ?
Dla IE - to pierwsze, dla Gecko -moz-opacity. Porównaj sobie stronę http://www.domedia.org/oveklykken/css-transparency.php w IE, Firefoksie i Operze. Ta ostatnia nie dostanie żadnej przezroczystości.
dzięki :]
3m cie sie
3m cie sie
Zwróć uwagę, że to nadaje przezroczystość tabeli i jej zawartości, czyli tekst staje się mniej czytelny.
Gdy chodzi o samo tło to można użyc grafiki PNG z kanałem alpha. Zadziała wszędzie, ale dla IE trzeba użyć hacku pngbehaviour.
Gdy chodzi o samo tło to można użyc grafiki PNG z kanałem alpha. Zadziała wszędzie, ale dla IE trzeba użyć hacku pngbehaviour.