jak przeskakiwać na jednej stronie w rózne informacje?

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
martas

jak przeskakiwać na jednej stronie w rózne informacje?

Post autor: martas »

witam wszystkich!
Czy moze mi ktoś powiedzieć, jak wykorzystac mozliwosci tabeli, albo z czego skorzystac, przy tworzeniu strony, aby po kliknieciu w dany link w jedej kolumnie otwierało się jego rozszerzenie w drugiej kolumnie i czy jesli w kolumnie pierwszej mam ciag nastepujacych po sobie linków to czy moge w drugiej kolumnie laczyc sie z rozszerzeniem tego, ale przy wykorzystaniu jednej kolumny na raz do wszystkich linkow wykazanych w tej pierwszej poprzez przesuwanie i przemieszczanie sie w odpowiednie miejsce (dotyczacego akuratnie tego linku) w kolumnie drugiej - uff - mam nadzieje, że dobrze interesujący mnie mechanizm opisalam, pozdrawiam i prosze o podpowiedz - z góry dziekuje;-)
Stig
Administrator

Re: jak przeskakiwać na jednej stronie w rózne informacje?

Post autor: Stig »

Czy moze mi ktoś powiedzieć, jak wykorzystac mozliwosci tabeli, albo z czego skorzystac, przy tworzeniu strony, aby po kliknieciu w dany link w jedej kolumnie otwierało się jego rozszerzenie w drugiej kolumnie (...)
O ile dobrze Ciebie zozumiałem, opisany przez Ciebie efekt można uzyskać za pomocą ramek tzw. pływających (iframe). Jeżeli skorzystałbyś z tych ramek strona nie przeładowywałaby się cała, a robiłaby to tylko dana jedna kolumna (ramka). Możesz też użyć zwykłych table, ale wtedy cała strona musiałaby być przeładowywana. Usprawnić ten mechanizm w łatwy sposób można dzięki PHP.
(...) i czy jesli w kolumnie pierwszej mam ciag nastepujacych po sobie linków to czy moge w drugiej kolumnie laczyc sie z rozszerzeniem tego, ale przy wykorzystaniu jednej kolumny na raz do wszystkich linkow wykazanych w tej pierwszej poprzez przesuwanie i przemieszczanie sie w odpowiednie miejsce (dotyczacego akuratnie tego linku) w kolumnie drugiej (...)
możesz wpisywać ręcznie na każdej stronie pojawiającej się w drugiej ramce link np. 'następne' lub 'poprzednie', ale możesz też skorzystać z dobrodziejstw PHP, który dzięki odpowiedniemu skryptowi mógłbym sam na każdej stronie taki link stworzyć.
(...) mam nadzieje, że dobrze interesujący mnie mechanizm opisalam
a ja mam nadzieję, że Cię dobrze zrozumiałem...
ODPOWIEDZ