[propozycja] Nowe działy na WebInside.pl

Wasze propozycje, uwagi czy prośby w stosunku do redakcji i całego serwisu.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

[propozycja] Nowe działy na WebInside.pl

Post autor: Bartosz Olszewski »

Rozwój Internetu oraz jego możliwości wzrasta. Coraz częśniej mamy do czynienia z nowymi rozwiązaniami Internetu. Uważam, że WebInside.pl powinno wyjść na przód nowym rowiązaniom i rozszerzyć swoją tematykę o kilka nowych działów. Ja rozumiem, że jest coraz mniej osobych chętnych do prowadzenia strony, ale uważam również, że powinniście się oto postarać.

Nowe działy:
:arrow: DHTML
:arrow: XML
:arrow: WML
:arrow: CGI
:arrow: Perl
:arrow: PqSQL

Uważam też że więcej artykułów, oraz tutoriali powinno się znaleźć w działach:
:arrow: WebDesign
:arrow: Flash

Niektóre tutoriale nic nie wnoszą dla grafików, którzy są bardziej zaawansowanii, powinny być one trudniejsze już, i przedstawiać efektowniejsze możliwości posługiwania się tym programem.

Co Redakcja na to?
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: [propozycja] Nowe działy na WebInside.pl

Post autor: Wojciech Kocjan »

Bartosz Olszewski pisze:Nowe działy:
:arrow: DHTML
Na ten temat nie za bardzo widze aby powstal dzial. Nie jest to jakas nowa technologia, poza tym z tego co wiem (moge sie mylic) to ostatnio raczej nie notuje sie jej rozwoju. Biblioteki takie jak Alladyn bodajze od dluzszego czasu nie przyniosly nowych wersji etc.
Bartosz Olszewski pisze: :arrow: XML
O tym mogloby sie cos znalezc u nas, ale raczej ciezko z autorami tekstow.. To nie jest taki temat, zeby pisac tylko o tym, bardziej jako w polaczeniu z roznymi technologiami (moim zdaniem).
Bartosz Olszewski pisze: :arrow: WML
Mysle ze tutaj wystarczylby sam kurs WMLa, bo nie jest to raczej rozlegla tematyka.
Bartosz Olszewski pisze: :arrow: CGI
:arrow: Perl
To sa te nowe technologie? CGI rzadko gdzie juz sie stosuje, a co za tym idzie Perla tak samo (jesli chodzi o strony www)
Bartosz Olszewski pisze: :arrow: PqSQL
Baza danych jako osobny dzial? Nie za bardzo to widze, to musialaby byc witryna o bazach danych. Mozna zrobic ew. obsluga PgSQL w php czy cos w tym stylu, ale zeby dzial taki stworzyc...

Podsumowujac: przydalyby sie faktycznie jakies teksty mowiace o wykorzystaniu XMLa, jakis kurs WMLa oraz artykul(y) o bazach danych innych niz MySQL. Teraz 'tylko' znalezc chetnych do pisania ;-)
Krzysztof Sziwa

Post autor: Krzysztof Sziwa »

Co do działu webdesign to znajdą się bardziej rozbudowane artykuły oraz tutoriale, muszę się poprostu rozkręcić, poznać wasze potrzeby itp. Niestety maili od was jest zdecydowanie za mało, a ja nie potrafie czytać w myślach ;)

Może zaproponujcie jakie efekty na przykładzie innych stron chcielibyście uzyskać. To samo z artykułami, co chcielibyście wiedzieć - postaram się to wykorzystać w miarę możliwości do rozbudowy tego działu.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Wojtku co do nowych technologii to miałem na myśli taki wstęp do tematu :) Wcale nie myślałem o CGI że jest nową technologią tworzenia witryn.:) A ogólnie uważam, że stara technologia, czy nowa warto byłoby poświęcić jej miejsce bo może ktoś chce jej się nauczyć, lub skorzystać z niej.

Dodam, bo głównie o tym myślałem, a wyszło że wszystko inne napisałem prócz tego. Oprócz tych technologii które napisałem, powinna się znaleźć ASP.NET, myśle, że jest to technologia popularna i dość często wykorzystawana.

Wojtku ja tylko wyszedłem z propozycją, jako szary użytkownik czego mi brakuje na tej stronie, weź pod uwagę, że dużo ludzi uczy się ASP.NET dlatego, bo jest lepsze od PHP i otwiera przed nim o wiele więcej możliwości niż PHP.

Napisałeś, że w niektórzy wypadkach wystarczyłby kurs, ale nie w wersji .rar tylko takiej jak zrobiliście HTML. Nie musi on być przecież uaktualniany szczególnie jeżeli jest to "martwa dziedzina". Tylko okazjonalnie, gdy tylko coś się ukaże do niego.
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

Proponuję kilka tutoriali z obsługą programów pojawiających się na forum , ale takich dla zupełnie "zielonych".
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

O ASP.NET kiedys juz byla mowa... ale tylko na ustaleniach sie skonczylo :(
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Seth wiem o tym, autorem tematu był inside. Ale dąże do tego aby na ustaleniach właśnie się nie kończyło tylko przeszłoby się do realizacji.
Barnaba co do tutoriali to uważam, że napewno przydałoby się kilka tutoriali dotyczących tworzenia topów, menu itd. między innymi chodzi mi o abstrakcje oraz sklepianie gotowych elementów (nie mówię tutaj o stworzeniu 1000 tutoriali o topach dla różnych tematyk), lecz o tym aby pokazać ciekawe rozwiązania łączenia obrazku nawet poprzez zmniejszenie Layer/Opacity (bo to jest najłatwiejszy sposób).

Tutoriale Flasha powinny przedstawiać rozwiązania np. takie jak po najechaniu kursorem podświetla się i jakiś dźwięk w głośnikach słuchać (podstawowa rzecz) oraz (zaawansowana) tworzenie intr dla stron, mówię tutaj o stworzeniu animacji na gotowej (wykonanej wcześniej) grafice. Dodatkowo pokazać jak zrobić podkład muzyczny z intrem.

Ja napisałem od siebie, jakich tutoriali mi brakuje, i co bym chciał, żeby na Webinside się znalazło. Uważam, że tutoriale powinny być nie tylko na poziomie "łatwy" ale trochę trudniejszym i przedstawiającym ładniejsze efekty.
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Seth pisze:O ASP.NET kiedys juz byla mowa... ale tylko na ustaleniach sie skonczylo :(
Ja tam przygotowalem nawet odpowiedni dział (pod względem technicznym) - zabrakło jednak tekstów i chyba osoby, która by za to wzięła odpowiedzialność.
Bartek pisze:A ogólnie uważam, że stara technologia, czy nowa warto byłoby poświęcić jej miejsce bo może ktoś chce jej się nauczyć, lub skorzystać z niej.
Ja mysle jednak ze nie ma sensu teraz pisać o CGI itp - wychodzi to z użycia, są dużo lepsze rozwiązania (szybsze, bezpieczniejsze itd) i lepiej na nich się skupić.

Przy okazji - może już jutro będzie miała premiera nowego działu w Webinside, który mam nadzieję się Wam spodoba - zawartość tegoż działu jest naprawdę ciekawa. Ale szczegółów narazie nie powiem.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Seth ma racje. Na marzonkach sie skończyło. A ja nie mam czasu żeby pisać do tego działu(ASP .NET) (szkoła ehh).
Autorów pewnie nikt nie znajdzie. do takich działow. CGI odeszło w nibyt i niech tam zostanie bo jest nic nie warte w obecnym świecie.. Perl owszem ale do pisania skryptów pod nixy... Nie do WWW. Niech zostanie tematem stron poswienconych nixom i mana ;]
ASP .NET nie jest popularne w polsce. I długo nie bendzie Bo Windows 2003 to pod względem ceny to kosmos dla przeciętnej firmy w polsce...
WEbdesign i Flash... Dobrze że wogóle jest tam coś pisane :]. Wkońcu ludzie mają inne zajencia niż pisanie tekstów i mam wraznie że i tak robia to niejako jako hobby ;]
ODPOWIEDZ