[pytanie] Aukcje

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

[pytanie] Aukcje

Post autor: Bartosz Olszewski »

Czy warto jest zakładać aukcje na swojej stronie?
np. Żeby kupować nie musisz być w pełni zarejestrowany, ale żeby sprzedawać musisz być w pełni zarejestrowany. Pełne zarejestrowanie wiązałoby się z tym że wypełniasz odpowiedni formularz a wtedy wysyłamy pocztą polską specjalny kod, który po podaniu w odpowiedniej rubryce dokonuje pełnej aktywacji konta. Uważam, że jest to urozmaicenie dla takiej strony.
Albo:
Ogłaszasz przedmiot - dostajesz numer aukcji, ale żeby była ona widzialna musisz wysłać sms'a o treści: (numer auckji) i on np. kosztuje 10,98zł i wtedy aukcja zostaje dopuszczona do oglądania. W taki sposób można zyskać fundusze na rozwój strony i pomóc osobie które chcę się pozbyć bądź zakupić towar.

Co wy na to?
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [pytanie] Aukcje

Post autor: misz »

nie warto - niewazne jaka technologie zastosujesz kupujacy sa na allegro.

nikt nie wystawi przedmiotu tam gdzie nie ma kupujacych a kupujacych nie ma bo nikt nie wystawia :( i kulko sie zamyka - allegro ma dominujaca pozycje i szybko jej nie straci - lepiej juz podpisac umowe z allegro i wstawic na swoja strone ich aukcje.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

No tak faktem jest to, że najlepszym portalem do sprzedawania/kupowania jest allegro.pl. Ale zauważ, że jak wstawisz ich aukcje na swoją stronę to wtedy twoja strona robi się "niesmaczna" bo wchodzi użytkownik na stronę wchodzi w aukcje i widzi allegro z którym już miał do czynienia. Więc wole nie mieć niż mieć allegro.pl :wink:
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

no to nie bedziesz mial uzytkownikow, jak chcesz robic aukcje dla samego posiadania ... to rob, ale dla mnie to by byla strata czasu.

na aukcjach w dva przez pol roku wystawionych zostalo 0 (slownie: zero) przedmiotow, choc bylo za darmo.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Aha! :) Dziękuje za to, że powiedziałeś bo wtedy jeszcze bym się zastanawiał czy nie założyć mimo dominującego Allegro.pl
Wolę nie zakładać bo i tak strona dużo zajmuje a do tego wersja .html + baza mysql to ponowne jest miejsce, którego i tak nie możemy znaleść.
A co proponujesz tkz. zamiast aukcji? np. chat?
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

szczeze mowiac zaczynam sie gubic w twoich wypowiedziach - co ma wspolnego aukcja z chatem? moze zacznij z drugiej strony - co chcesz osiagnac?
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Teoretycznie nic. Tylko jeszcze zastanawiam się czy chat jak umieszcze na stronie byłby odwiedzany? czy tak samo jak aukcje ? :wink:
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

chat dobrze jest założyć jak się już ma dużo użytkowników, a nie jak się zaczyna, bo trochę głupio siedzieć na czacie samemu.

A co do aukcji, jak byś mnie przekonał, że lepiej wystawić coś na sprzedaż u ciebie niż na allegro? Na allegro napewno znalazłbym więcej kupców oraz więcej rzeczy do kupienia.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

No fakt, że trudno byłoby przekonać kogoś ale tkz. wystawić sprzedasz to wiesz jak jest :) hasło reklamowe :) a co do czatu to wiem, że głupio się samemu czuje. A zakładać czat na polczacie czy też w php?
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

ja bym nie zakładał czata na twoim miejscu, ale jeśli już to we flashu
Kuba

Post autor: Kuba »

Co do aukcji... Jeśli masz wprowadzoną obowiązkową rejestrację i masz bardzo rzadką tematykę (np. jedyna w polsce strona o iluzji ( to tylko przykład) )
to może być to ciekawe miejsce do wymiany przemiotó kolekcjonerskich. Jeśli nie - trudno ci będzie coś takiego zrobić...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Eh. We flashu to nie zbyt bo ja się na tym nie znam. A mógłbyś mi dać jakiś link jakby tai czat wyglądał?

A co do aukcji to sama strona może być iluzją :wink: no tak to wychodzi na to, że nie mam po co tego robić :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Co do chatów. Nie zakładałbym. Są takie jakieś nie dzisiejsze. Nie ma tam cenzury itp ;) :D. już lepiej forum.
Co do Allegro. Ja jakbym miał duży serwis podpisałbym z nimi umowe. Wszytsko zalezy od tego ile z tego będe miał. To że nie smaczne trzeba odstawić na bok. Liczy sie zysk.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Hm. A ile by mi za to płacili? No w sumie można podpisać - mówią,że nie smacznego się nie je ale cóż. :wink:
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Bartku. Z aukcjami jest teraz podobnie jak z Microsoftem... :wink:

Niestety allegro panuje i nie zanosi się na zmianę. Ale to nie znaczy że musisz sie od razu poddawać. Po prostu masz na starcie małe szanse na powodzenie.

Lepszym rozwiązaniem było by cos w stylu tablicy ogłoszeń albo małego sklepiku gdzie każdy może wystawić towary z namiarami na siebie...

Ale to tylko pomysł.

Fakt Faktem planujesz wielki rozmach. Taki start może byc bardzo trudny. Uważaj żebys się nie przeliczył.
ODPOWIEDZ