Sesje w PHP
Sesje w PHP
Stworzyłem sesję tak jak jest to opisane w różnych książkach, tutorialach itp. i nie działa mi tak jak powinna. Jeśli się zaloguję i obejrzę chronione strony i się wyloguję, to mogę wrócić do tych chronionych stron przyciskiem "wstecz" przeglądarki (Mozilla) co jest chyba trochę sprzeczne z ideą sesji. Jeśli ktoś może mi pomóc, to będę wdzięczny.
Re: Sesje w PHP
Hmm...a usuwasz sesje przy wylogowaniu?
jeśli chcesz usunąć sesje to daj tak:
session_unset ();
session_destroy ();
session_unset ();
session_destroy ();
Sesja jest niszczona przy wylogowaniu.
Wygląda na to, że przeglądarka przechowuje w cachu dane z formularza logowania czy coś w tym rodzaju i przy wciśnięciu przycisku "wstecz" wysyła dane do serwera. Chociaż z drugiej strony jeśli się zaloguję, obejżę chronione strony i się wyloguję to po wciśnięciu "wstecz" mogę oglądać chronione strony. Ale jeśli wtedy na tych stronach kliknę "wyloguj", to mi wypisuje, że nie jestem zalogowany.
Wygląda na to, że przeglądarka przechowuje w cachu dane z formularza logowania czy coś w tym rodzaju i przy wciśnięciu przycisku "wstecz" wysyła dane do serwera. Chociaż z drugiej strony jeśli się zaloguję, obejżę chronione strony i się wyloguję to po wciśnięciu "wstecz" mogę oglądać chronione strony. Ale jeśli wtedy na tych stronach kliknę "wyloguj", to mi wypisuje, że nie jestem zalogowany.
Umieść prosty warunek na każdej chronionej stronie:
[php]<?php
if ($_SESSION['logged']==1) {
//treść strony
} else {
echo "Nie jesteś zalogowany";
?>[/php]
logged to zmienna sesyjna którą ustawiasz na 1 podczas logowania.
Po wylogowaniu (usunięciu sesji) zmienne są kasowane, a więc przetwarzany jest warunek else.
U mnie działa to na 100%.
[php]<?php
if ($_SESSION['logged']==1) {
//treść strony
} else {
echo "Nie jesteś zalogowany";
?>[/php]
logged to zmienna sesyjna którą ustawiasz na 1 podczas logowania.
Po wylogowaniu (usunięciu sesji) zmienne są kasowane, a więc przetwarzany jest warunek else.
U mnie działa to na 100%.
Czy w kodzie podanym przez Vica jest wszystko OK? Wrzuciłem go na stronkę i cały czas pokazuje mi, że nie jestem zaalogowany.
Przegladarka cache'uje sobie strone. Spróbuj wcisąć odświerz i zobacz co się stanie
.
jak juz jestesmy przy sesjach to czy moze mi ktos zdradzic jak zainicjowac sesje aby byla wazna np 2H?