[php+mysql] blokowanie rekordów, tabel podczas zmian

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
naimad
Kontakt:

[php+mysql] blokowanie rekordów, tabel podczas zmian

Post autor: naimad »

Witam
Mam pewną wątpliwość co do działania MySql . Mianowicie mam tabele w ktorej bedzie mnostwo zmian w czasie działania serwisu i zastanawiam sie czy jest i jak działa blokada rekordu podczas zmian dokonywanych na tym rekordzie. Czy mozna samemu ustawic blokade zapisu czy modyfikacji gdy zajdzie taka potrzeba. Podobny problem mam tez z kluczem glownym ktory chce aby byl incrementowany ale nie ma byc w postaci numerycznej a w postaci np "Kli1", "Kli2"....

Za wszelkie rady czy pokierowanie w miejsce gdzie taką wiedzę moge zaczerpnąć bede wdzięczny
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [php+mysql] blokowanie rekordów, tabel podczas zmian

Post autor: ex »

Poczytaj o transakcjach.
wixor
Przelotem
Przelotem

Re: [php+mysql] blokowanie rekordów, tabel podczas zmian

Post autor: wixor »

Nie istnieje baza danych zabezpieczona przez dostępem równoległym. tzn. jeżeli istnieje to na pewno nie działa.... Pojedyńcze zapytanie SQL jest niepodzielne. To jest struktura, prawdopodobnie, SingleWriteMultiRead czyli, że odczytów z tabeli może być duużo, ale zapis (jednocześnie rzecz jasna) tylko jeden. Oczywiście, podczas zapisu odczyty są wstrzymywane, żeby nie było, że odczytujesz częściowo zmodyfikowane dane. Jeżeli chcesz mieć niepodzielne wiele operacji, to transakcje. (uwaga: spróbuj sformułować wszystko co chcesz w jednym zapytaniu. wtedy nie będziesz ich potrzebował)
ODPOWIEDZ