[pomoc] Jak zrobić księgę gości lub blog?

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
Vajra
Kontakt:

[pomoc] Jak zrobić księgę gości lub blog?

Post autor: Vajra »

Witam. Cieszę się, że w sieci istnieją forum praktycznie z każdej dziedziny. Za każdym razem odczuwam wdzięczność za to.
Jestem początkujący w dziedzinie www.
Szukałem w necie, ale na razie nie znalazłem nic o robieniu księgi gości - dowiedziałem się tylko, że istnieje możliwość zakładania ich na serwerach oferujących taką usługę. Natomiast ja chciałbym - jeśli to w ogóle możliwe - założyć coś w rodzaju księgi gości (tylko moje wpisy) na mojej stronie.
Tylko moje wpisy znaczy tyle, że właściwie to może bardziej to by był blog. Tak czy owak nie chce mi się ciągle eksportować aktualizacji całej strony przez ftp, tylko wpisywać nowe bloki tekstu z poziomu strony (rzecz jasna tylko ja mam uprawninie).
PS. Co to jest BBCode ?
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Re: [pomoc] Jak zrobić księgę gości lub blog?

Post autor: Bartosz Olszewski »

hm. Skoro chcesz tylko ty pisać w tym i jeżeli to ma być blog to zakłada się go:
http://www.blog.pl
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

raczej wydaje mi sie ze chodzilo o samodzielne stwozenie ksiegi lub bloga. potrzeba do tego serwera z obsluga np. php do tego znajomosc programowania. przydatna choc niekonieczna jest tez baza danych (mozna skozystac z "plaskiej bazy danych" - pliki txt). mozna tez skozystac z gotowych skryptow ktorych pelno w sieci.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Proponuję ściągnąć gotowy skrypt księgi gości (jaki wolisz, TXT czy MySQL), np. ze strony http://www.scrypty.com. Umieściać go na stronie. Wejście na strone zabezpieczyc hasłem. A nastronie na której chcesz wyświetlać wyniki umieć wyniki skryptu.

Oczywiście będziesz musiał tą księge trochę zmodyfikować. Ale problemy zawsze możesz zgłosić na forum.
Vajra
Kontakt:

Post autor: Vajra »

Wojciech Jurewicz: dzieki, sprawdze. Co prawda wyjezdzam teraz na 3 dni, ale jak wroce to sprawdze i nie omieszkam napisac co z tego wyszlo ;) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ