[PRZEGLĄDARKI] Walidacja css-ów do IE / Netscape
[PRZEGLĄDARKI] Walidacja css-ów do IE / Netscape
Problem mam standardowy pewnie.
Strona robiona z podglądem IE kompletnie się rozwala przy Netscapie.
Proszę o podanie czy są jakieś walidatory css-ów wskazujące na błędy które mogą się pojawiać w różnych przeglądarkach?
Może któryś z edytorów ma takie narzędzie?
(a może automatycznie poprawia błędy?)
A może jest poprostu tylko kilka żelaznych regół typu: zawsze definiowanie jednostek w px-ach itd.???
Poproszę o info lub jakiś link.
Strona robiona z podglądem IE kompletnie się rozwala przy Netscapie.
Proszę o podanie czy są jakieś walidatory css-ów wskazujące na błędy które mogą się pojawiać w różnych przeglądarkach?
Może któryś z edytorów ma takie narzędzie?
(a może automatycznie poprawia błędy?)
A może jest poprostu tylko kilka żelaznych regół typu: zawsze definiowanie jednostek w px-ach itd.???
Poproszę o info lub jakiś link.
Re: [PRZEGLĄDARKI] Walidacja css-ów do IE / Netscape
Na tym właśnie polega sztuka, aby napisać kod działający tak samo pod kilkoma przeglądarkami.
Co do walidatorów, to możesz walidować stronę ale pod względem konkretnej specyfikacji języka, a nie przeglądarki. Tak więc możesz sprawdzić, czy twój kod odpowiada standardowi, ale to jeszcze nie znaczy, że zawsze będzie działać.
Trzeba próbować, próbować i jeszcze raz kombinować
Co do walidatorów, to możesz walidować stronę ale pod względem konkretnej specyfikacji języka, a nie przeglądarki. Tak więc możesz sprawdzić, czy twój kod odpowiada standardowi, ale to jeszcze nie znaczy, że zawsze będzie działać.
Trzeba próbować, próbować i jeszcze raz kombinować
Dobrze że to napisałeś bo już yślałem że znajde drogę na skróty ale widze że cały Webdesigning to (z wyjątkiem pewnie wykorzystywania szablonów) to zrobienie czegoś a potem poprawianie poprawianie poprawianie poprawianieiro pisze:...Trzeba próbować, próbować i jeszcze raz kombinować
no i próbowanie, próbowanie...
Top Style Pro ma różne walidatory (pod wzgl przeglądarki też) ale cóż z tego jak np. pod Netscapem i tak mi kurcze nie chce sie coś wyśrodkować ( aniby to supportuje).
No i czemu nie obsługuje procentów??? Porażka.
O kolorowych suwakach nie wspomnę.
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Validatory moga jedynie sprawdzic czy uzywasz poprawnej skladni, czy zamknales odpowiednie tagi etc itd. O poprawnosc logiczna kodu musisz zadbac sam, tutaj niestety automat nie jest w stanie Cie wyreczyc. Strona blednie zaprojektowana, moze dobrze wygladac w zasadzie jedynie w IE - w Mozilli czy Operze zly kod juz raczej nie przejdzie.
kolorowe suwaki sa tylko w IE - nie ma ich w standarcie CSS. DO wysrodkowania nie sluzy <center> tylko w stylach : margin:auto;NASA pisze: Dobrze że to napisałeś bo już yślałem że znajde drogę na skróty ale widze że cały Webdesigning to (z wyjątkiem pewnie wykorzystywania szablonów) to zrobienie czegoś a potem poprawianie poprawianie poprawianie poprawianie
no i próbowanie, próbowanie...
Top Style Pro ma różne walidatory (pod wzgl przeglądarki też) ale cóż z tego jak np. pod Netscapem i tak mi kurcze nie chce sie coś wyśrodkować ( aniby to supportuje).
No i czemu nie obsługuje procentów??? Porażka.
O kolorowych suwakach nie wspomnę.
Najlepsze walidatory sa w domu: www.wc3.org
W pajaczku jest narzedzie sprawdzajace skladnie dla roznych przegladarek.
Nie dziala moze super ale przynajmjiej wskazuje czego dana przegladarka nie obsluguje i wtedy szukasz odpowiedniego hacka.
Nie dziala moze super ale przynajmjiej wskazuje czego dana przegladarka nie obsluguje i wtedy szukasz odpowiedniego hacka.
-
Gość
<center> nie używam (w przeciwieństwie do choćby Webinside). Podobnie nie używam align="center" bo chyba też nie jest zalecany.the_foe pisze:DO wysrodkowania nie sluzy <center> tylko w stylach : margin:auto;
Niestety sprawdziłem i dopiero właśnie wstawienie align="center" załatwiło sprawę ale ja jestem uparty i tak nie chcę.
A co pomoże margin skoro ja chce w dużej komórce wyśrodkować tabelę żeby sobie w środku wisiała.
DLACZEGO W STYLACH NIE MA NIC DO ŚRODKOWANIA WPOZIOMIE??
Wiem, jest text-align, i w IE oczywiście chodzi to chyba do wszytskiego (nie tylko do tekstu) ale w N7 nie działa mi.
Z resztą co ja się podniecam, jeśli dobrze widziałem w ranking.pl to Netscape ma 0,6% rynku.
Dygresja:
Czy te wszystkie nagonki na IE i wychwalanie konkurencji to nie jest bawienie się w kotka i myszkę? Czy np. ilość dziur IE nie jest kwestią jej popularności i użytkowalności? Czy przypadkiem konkurencja nie rozłożyła by się też gdyby miała tyle "testerów" co IE? I czy nie chętniej wtedy hakerzy łykali by też inne przeglądarki?
Sorki, Ten gość wyżej to ja tylko mojego IP nie namierzyło 
-
Gość
Centrowanie obiektów typu block uzyskuje się przez margin: auto;.
Nie działa to w IE5/win.
Aby działało w IE5/mac trzeba margin-left: auto; margin-right: auto;
Aby działało w IE6/win trzeba mieć ustawiony poprawny doctype i nie można wstawić prologu XML.
Działa to we wszystkich innych przeglądarkach (Oprea, Safari, Mozilla/Firefox/Netscape7)
Obiekty typu inline centruje się dając rodzicowi styl text-align: center. To jest jedyny sposób dla IE5/win i w nim także niesłusznie centruje obiekty typu block.
Centrowanie w pionie jest możliwe tylko w obiektach typu table-cell poprzez vertical-align: middle.
Proponuję pisać strony testując w Netscape7, Mozilli i Operze, a dopiero na końcu w IE. Odkryjesz, która przeglądarka to porażka.
http://www.quirksmode.org/css
Nie działa to w IE5/win.
Aby działało w IE5/mac trzeba margin-left: auto; margin-right: auto;
Aby działało w IE6/win trzeba mieć ustawiony poprawny doctype i nie można wstawić prologu XML.
Działa to we wszystkich innych przeglądarkach (Oprea, Safari, Mozilla/Firefox/Netscape7)
Obiekty typu inline centruje się dając rodzicowi styl text-align: center. To jest jedyny sposób dla IE5/win i w nim także niesłusznie centruje obiekty typu block.
Centrowanie w pionie jest możliwe tylko w obiektach typu table-cell poprzez vertical-align: middle.
Proponuję pisać strony testując w Netscape7, Mozilli i Operze, a dopiero na końcu w IE. Odkryjesz, która przeglądarka to porażka.
http://www.quirksmode.org/css