[dyskusja] Dzalalnosc gospodarcza a Twoje WWW...

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
guardia

[dyskusja] Dzalalnosc gospodarcza a Twoje WWW...

Post autor: guardia »

Przegladajac fora internetowe portali, vortali, serwisów traktujacych o webmasteringu, zaciekawila mnie dosc ciekawa kwestia. Mianowicie dzialalnosc gospodarcza a wlasne www... O co chodzi. Zakladajac, ze masz swój serwis, przykladowo www.xxx.pl, ktory prowadzisz a ktory traktuje o kompach. Chcesz umiescic reklamy, z ktorych kasa w calosci poszlaby na rozbudowe Twojej stronki. Nie mówie o systemach wymiany bannerów, tylko o prawdziwym marketingu i zarabianiu z prawdziwego zdarzenia. Niewatpliwa kwestia jest, jak pokierowac wszystkim tak, by ani Urzad Skarbowy, ani ZUS nie zalatwili Ci "goracych krzesel". Otworzenie dzialalnosci graniczy w cenie okolo 200 PLN (w tym oplaty za znaczki i gratisowe czekanie). I teraz na dzien dobry (zaraz po otwarciu dzialalnosci gospodarczej) dobiera sie ZUSik, który juz dopomina sie o wplaty z tytulu ubezpieczen. Co najlepsze za otwarcie placisz 200 PLN, jednorazowo (kazdorazowe zawieszenie i odwieszenie dzialalnosci jest za free, kiedys 100 PLN za kazde) a ZUSu tylko... 850 PLN !. Nie chce wspomicac, ze w naszym wibitnie inteligentnym rzadzie jedno z ugrupowan za aprobata ministra finansow kwapi sie by ZUS bylo TYLKO 1200PLN/OS na miesiac. I teraz pytanie... W jaki sposob zarobic na wlasnym serwisie, omijajac wszystko co w/w i nie miec problemow. Jesli znajdzie sie ktos, kto mi odpowie...

Nie nadużywaj [ b ]
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [dyskusja] Dzalalnosc gospodarcza a Twoje WWW...

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

A więc tak:

Możesz zarabiać jako osoba fizyczna, ale wtedy bez żadnych nazw firm itp.
Po prostu przy rozliczaniu podatku PIT dopisujesz sobie ten dochód osiągnięty.

Jeżeli chcesz założyć firmę i masz już umowę o pracę w innej, to ZUS nie jest, aż tak wysoki płacisz tylko składkę za ubezpieczenie zdrowotne, co możesz sobie później odpisać od podatku.

Jeżeli chcesz założyć firmę, nie jesteś zatrudniony, to musisz płacić wszystkie składki.
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Dokladnie - do legalnego zarabiania na reklamach www na Twojej stronie, nie jest potrzebna Ci dzialalnosc gospodarcza. Mozesz rozliczac się z reklamodawcami jako osoba prywatna, potrzebujesz mieć tylko NIP. Gdy ktoś się u Ciebie chce reklamować, podpisujecie umowę o dzieło (ew. umowę zlecenie) i na jej podstawie się rozliczacie, zgodnie z prawem. Dla Ciebie jest to o wiele korzystniejsze niz zakladanie firmy, ktora wlasnie wiąże się z niemałymi opłatami.
obrobkareczna

Post autor: obrobkareczna »

troszke OT ale mam pytanie czy moge oferowac swoje usługi designerskio-webmasterskie prezentując sie w sieci pod jakąś nazwa ale podpisywac umowy jako osoba fizyczna ?, jak to zapisac na stronie zeby nie wygladało w stylu "tak naprawde nie ma zadnej firmy, ne mam nipów, nie wystawiam faktór, jestem szarym robolem"
iro
Moderator

Post autor: iro »

NIP to musi posiadać każdy, nawet jak chcesz się rozliczać jako osoba fizyczna. A jakąś tam nazwę to chyba możesz sobie mieć.
ODPOWIEDZ