[Opinie] Płatne treści na WWW

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

[Opinie] Płatne treści na WWW

Post autor: Dawid Kulbaka »

Skoro poruszyliśmy już temat zarabiania, ale zupełnie na amatorskim poziomie, zapraszam do kolejnej dyskusji. Czy uważacie, ze Płatne treści na WWW mają rację bytu w Polsce? Dlaczego? Jakie materiały trzeba mieć, aby stronę "kupowali" użytkownicy i jaką przyszłość widzicie w udostępnianiu płatnej treści dla stron WWW w Polsce.

Od siebie dodam, że nie skorzystałem jeszsze z takiej opcji. Wydaje mi się, że nawet dla świetnych tekstów zawsze znajdzie się jakaś dobra alternetywa, niekoniecznie w Polsce, ale za darmo, a zamieszczone teksty mogą nawet być rzetelniejsze od płatnych, choć oczywiście nie zawsze. Druga kwestia - tworca witryny, może lepiej zarobić na reklamach? Jak się ma dobre treści, to odwiedzalność jest gwarantowana, wtedy o to alternatywne zarabianie łatwiej, Na przykładzie CNEB - czy jakby seriws był za darmo, to może więcej zarobiłby na reklamach? E-biznes, sklepy, marketing, siec, chyba z tym nie byłoby problemu? A jednak mamy płatne treści.. Co Wy na to?
Mintro*
Kontakt:

Re: [Opinie] Płatne treści na WWW

Post autor: Mintro* »

Reklamodowców jest coraz mniej, tradycyjna reklama bannerowa ma coraz niższy ctr... Trzeba jakoś inaczej zarabiać :?
Trzeba będzie płacić coraz częściej, bo serwisy będą szukać nowych form zysku. CNEB napewno by na reklamach nie zarabiał na siebie.
Pewnie, ze mozna zawsze znalezc inną alternatywę, ale nie zawsze ma ona taką samą wartosc jak ta płatna.
Chyba najczesciej trzeba placic za artykuly o emarketingu, pozycjonowaniu... Chyba to wszystko co jest na CNEB :lol:
chudkiewicz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: chudkiewicz »

Skromnym zdaniem uważam, że jest to pewna forma umiarkowanej
manipulacji. Raczej zdrowa. Mam na myśli artykuły sponsorowane, czy np.
płatne wiadomości w serwisie webinside.pl :) cena w zależności od długości wyświetlania itd.
Dlaczego manipulacja, ano dlatego, że wygląda jak rzetelna wiadomość z wiarygodnego źródła.
Wypadałoby jednak dodać gdzieś na uboczu, że jest to załóżmy wiadomość płatna.
Wtedy na koniec można dowiedzieć się, że jest to reklama :)
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

chudkiewicz pisze:Skromnym zdaniem uważam, że jest to pewna forma umiarkowanej
manipulacji...
Osobiście sam bym się nie zdecydował na płatne treści, etc na Webinside.pl, nie i jeszcze raz nie. To tak jeśli o to chodzi, chcę po prostu zobaczyć jakie macie zdanie i na tej bazie przyswoić trochę więcej wiedzy, tak jak wszyscy - po to jest forum. A WebInside.pl będzie free zawsze. Czekam na dalsze wypowiedzi.
Kuba

Post autor: Kuba »

Uważam, że jeśli ma się zamiar wprowadzić płatne treści, należy najpierw przez prewien okres czasu przyzwyczajać użytkowników swojego serwisu do wysokiego poziomu artykułów, a następnie wprowadzać stopniowo wszystko za pewną, nie za dużą oczywiście, opłatą.

Na pewno przy wprowadzaniu płatności traci się lwią część swoich użytkowników, pozostają tylko ci najbardziej wierni i lojalni. Jak już napisałem, treści muszą być na tak wysokim poziomie, aby użytkownicy polecali naszą stronę innym itd.

Można też za przykładem cneb.pl pozostawć kilka artykułów za darmo.

Z tego co wiem, nie znaleziono złotego środka na zarobienie jak największej ilości pieniędzy. A szkoda :wink:
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

platna tresc dla wiekszosci nie jest do przyjecia. na taki krok moga sie zdecydowac jedynie serwisy z bardzo mocna marka i z trescia jakiej na innych serwisach sie nie znajdzie (mysle tu o poziomie). szanse maja tez wieksze serwisy dla ktorych strata przykladowo 80% userow nie bedzie bardzo bolala.

jak dla mnie o wiele ciekawiej sie przedstawia wprowadzanie oplat za uslugi extra - np. szybsze pobieranie plikow, wiecej mozliwosci, personalizacja ... itd
nin
Nowy
Nowy

Post autor: nin »

::misz:: pisze:oplat za uslugi extra - np. szybsze pobieranie plikow, wiecej mozliwosci, personalizacja ... itd
Zgadzam się , tego typu opłaty sa bardzo dobrym pomysłem :)
K.Gontarek
Kontakt:

Post autor: K.Gontarek »

Tak czy owak, spojrzcie na wszystkie polskie renomowane serwisy. Krok po kroczku, a to tu uszczkna pare zlotych, a to tam. W ten sposob, w przeciagu roku wiekszosc Internautow oswoi sie z praktyka pobierania oplat za dostep do serwisow.

Dwa lata temu mielismy dobry przyklad jak tego nie robic. Z platnym dostepem do wszystkich swoich informacji wyskoczyl wtedy serwis i-biz.pl. Za roczny dostep zazadali sobie najpierw 1800 zl netto (o ile dobrze pamietam). Po chyba 2 miesiacach zauwazylem ze szybko spuscili z tonu (10 -krotnie), a obecnie jest to juz tylko serwis z dostepem dla prenumeratorow papierowej wersji.

Kilka miesiecy temu podobnie zrobil Darek Majgier z reporter.pl. Pomimo, ze jego cena byla znacznie nizsza niz i-biz.pl - premium sms o wartosci 9 zl netto za 3 tygodnie dostepu do biezacych wiadomosci - pomysl bardzo szybko upadl. Juz po 2 tygodniach wszystkie newsy ponownie byly darmowe, a po miesiacu Darek zupelnie odpuscil sobie ten dzial w reporterze. Stwierdzil, iz jest to zbyt pracochlonne i zbyt malo dochodowe zajecie.

Z drugiej strony ponad pol roku temu Darek wystartowal z innym, od samego poczatku nastawionym na platny dostep, przedsiewzieciem - porady dla webmasterow. I to byl strzal w dziesiatke. Nie tylko dlatego, ze porady sa bardzo przystepnie napisane, krotkie, praktyczne, dobrze skatalogowane i cala ich masa (juz chyba ponad tysiac) skupiona w jednym miejscu.

Sukces platnych porad Darka upatruje takze w tym, ze od samego poczatku wiadomo bylo o ich komercyjnym podtekscie. Choc z drugiej strony kilka tygodni przed wprowadzeniem platnych porad, Majgier sprobowal wypuscic nowy platny biuletyn z informacjami IT. W tym przypadku takze nie ukrywal, ze bedzie to platna usluga, ktora tak jak platny dostep do wiadomosci, miala szybszy koniec niz poczatek.

Oj, dlugi sie robi ten moj post. Celem podsumowania. Wydaje mi sie, ze platny dostep do wiekszosci wartosciowych tresci w Internecie jest nieunikniony i coraz blizszy, kwestia dwoch lat. Najbezpieczniej wprowadzac go drobnymi kroczkami w stylu rzepy, gazety czy idg.

Gwaltowne przejscie na platny dostep, ktory zaprezentowal Piotr Majewski z cneb, powiodl sie jedynie dzieki odpowiedniemu targetowi uzytkownikow i bardzo sprytnie przemyslanym dzialaniom marketingowym przeprowadzonym tuz po wprowadzeniu oplat - program cnebpoints. W przypadku reportera, ktorego profil odbiorcow jest raczej rozproszony, nagle wprowadzenie oplat bylo raczej z gory skazane na niepowodzenie.

Nareszcie koniec tego tasiemca. Sorki ;-)
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Krzysiek Gontarek pisze:Wydaje mi sie, ze platny dostep do wiekszosci wartosciowych tresci w Internecie jest nieunikniony i coraz blizszy, kwestia dwoch lat. Najbezpieczniej wprowadzac go drobnymi kroczkami w stylu rzepy, gazety czy idg.
Czy myślisz, że to opiera się na zasadzie takiego przykładu: wiem, jak wypozycjonowac na 1 w google strone, ale powiem to tylko tym, którzy mi zapłacą, bo inaczej to co ja będę z tego miał? Czy tak?

A co powiesz na to, że dzięki takim informacją strona stanie się elementem wiralnego marketingu i będzie tak popularna, że korzyści płynące z reklam mogą być znacznie większe od korzyści płynących z abonamentu, prawda? (oczywiście przykład z google to tylko przykład :wink: , aby pokazac jakie wiadomosci sa cenne, za co się płaci, i oczywiście są one w większych ilościach, etc)

Dla mnie jeśli zarabiać to na reklamach - taką mam wizję póki co, tak by nie stracić swoich uzytkowników, a zyskać nowych, a wprowadzanie opłat np. za szybszy transfer - nie wiem, ale wątpię, że to się sprawdza. Nie ściągnę tu, ściągnę gdzie indziej itp. - takie jest moje zdanie, bo tak sam robię.

Misz wprowadził taką usługę na dva.pl, Misz czy to się sprawdziło?
K.Gontarek
Kontakt:

Post autor: K.Gontarek »

Dawid Kulbaka pisze:
Krzysiek Gontarek pisze:Wydaje mi sie, ze platny dostep do wiekszosci wartosciowych tresci w Internecie jest nieunikniony i coraz blizszy, kwestia dwoch lat. Najbezpieczniej wprowadzac go drobnymi kroczkami w stylu rzepy, gazety czy idg.
Czy myślisz, że to opiera się na zasadzie takiego przykładu: wiem, jak wypozycjonowac na 1 w google strone, ale powiem to tylko tym, którzy mi zapłacą, bo inaczej to co ja będę z tego miał? Czy tak?
Nie. To co podales to nie jest maly kroczek, to po prostu zwyczajna sprzedaz swojej wiedzy. Male kroczki to rozprzestrzeniajace sie premium smsy za dostep np. do archwiwalnych lub wybitnie interesujacych tresci. Wkrotce schemat ten powieli wiekszosc serwisow, ktore maja wystarczajaco duza liczbe uzytkownikow. Po pewnym czasie, gdy czesc z Internautow bedzie juz oswojona z platnosciami pojawi sie pierwszy smialek, ktory powie:

"Sluchajcie, policzcie sobie ile kasy wydajecie to tu to tam, za kazdym razem wysylajac smsa zeby moc przeczytac dany artykul lub sciagnac program!? My proponujemy Wam dostep do calego naszego kontentu za jedna symboliczna cene miesiecznie, a jak zaplacicie za pol roku lub rok z gory, to dopiero zyskacie."

Wiele osob przeliczy, zastanowi sie i zacznie placic. Wkrotce podchwyca to pozostale serwisy i tak kolko potoczy sie dalej.
korzyści płynące z reklam mogą być znacznie większe od korzyści płynących z abonamentu, prawda?
Z reklamami jest tak, ze raz sa, a raz ich nie ma. Kazda firma ma ograniczony budzet reklamowy, poza tym reklamowanie sie ciagle w tej samej spolecznosci, szczegolnie w przypadku firm ktore nie buduja swiadomosci marki, na dluzszy okres czasu moze byc nieefektywne.

Dlatego tez reklama nie powinna byc brana pod uwage jako zrodlo stalego dochodu, na ktorym oparta jest dzialalnosc danego serwisu. Dochod z reklamy powinien raczej stanowic maks. 30% ogolnego obrotu. To jest w miare bezpieczna granica na moj nos ;-)
P.Majewski
Kontakt:

Post autor: P.Majewski »

Temat już wałkowaliśmy w ogromnych dyskusjach: http://www.cneb.pl/ebiznes/kontent/
Uważam, że jeśli ma się zamiar wprowadzić płatne treści, należy najpierw przez prewien okres czasu przyzwyczajać użytkowników swojego serwisu do wysokiego poziomu artykułów, a następnie wprowadzać stopniowo wszystko za pewną, nie za dużą oczywiście, opłatą.
Albo po prostu być osobą o wyrobionej marce. Wiele płatnych serwisów, które powstają teraz w USA jest tworzonych przez znane osoby - takie, które prowadziły wcześniej inne bezpłatne serwisy lub napisały jakieś e-booki.

Dobra gwarancja, oferta i target potrafią wprowadzić opłaty bez gry wstępnej.
Na pewno przy wprowadzaniu płatności traci się lwią część swoich użytkowników, pozostają tylko ci najbardziej wierni i lojalni.
Jak tu zauważono osobiście mimo iż wprowadziłem oplaty nagle (kilka osób tylko o tym wiedziało) to zrobiłem to z głową. Całą swoją listę poinformowałem, że mogą kupić abonament w przedsprzedaży taniej. Najpierw za 17 złotych. Po kilku dniach już za 35 złotych. Wielu skorzystało i w pierwszych 2 miesiącach zarobiłem więcej niż przez ostatni rok na reklamie.

Obecnie robię to samo. 1 września cena rocznego abonamentu będzie wynosiła 99 pln ale od 15.08 do 1.09 cena rośnie o 2,89 dziennie aby moi czytelnicy mogli kupić taniej. Część osób, które kupiły abonament nawet niedawno wykupiło już drugi rok korzystając z niższej ceny.

Tak więc marketing. Darek Majgier nie robił praktycznie rzadnego konkretnego marketingu swoich upadłych płatnych projektów. Plus to co napisał Krzysztof: zły target, za bardzo zróżnicowany.

--------

Kwestia zarabiania na reklamach: http://www.cneb.pl/ebiznes/reklama - jak dla mnie za dużo kłopotów. Zresztą w przypadku mojego targetu i tematyki odwiedzalność jest zdecydowanie mniejsza niż tematyki dva.
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Dawid Kulbaka pisze:Dla mnie jeśli zarabiać to na reklamach - taką mam wizję póki co, tak by nie stracić swoich uzytkowników, a zyskać nowych, a wprowadzanie opłat np. za szybszy transfer - nie wiem, ale wątpię, że to się sprawdza. Nie ściągnę tu, ściągnę gdzie indziej itp. - takie jest moje zdanie, bo tak sam robię.
moze i teklamy przynasza lwia czesc dochodow sporej czesci serwisow, lecz dochod taki
1. jest malo pewny - odciecie jednego zrodla zarabiania grozi katastrofa
2. zarobek nie jest staly - sa miesice prosperity i sa miesiacy posuchy :/
Dawid Kulbaka pisze:Misz wprowadził taką usługę na dva.pl, Misz czy to się sprawdziło?
przyznam sie ze dopiero testuje i przygotowywuje system, na razie jest ankieta na glownej stronie i przeciwnicy wprowadzania oplat za dodatki sa w wiekszosci.
Lucynd
Nowy
Nowy

Post autor: Lucynd »

Ja przyznam, że dla mnie płatne serwisy kojarzą sie tylko ze stronami Ero. :P

Jesli ktos stosuje platny dostep do serwisu to dla mnie jako uzytkownika taka strona traci bo nie jest ona robiona z pasji tylko chce wykorzystac swoich klientów (odwiedzajacych).

Sms 9 zł + vat...to brzmi jak Konkurs w Polsacie.

A co do pasji to kazdy rozumie ze stronka potrzebuje kapitału do rozwoju ale są reklamy i to mi nie zawadza, to rozumiem, ale sms...upieram sie ze to mnie odżuca ide szukac gdzie indziej i wczesniej czy pozniej i tak znajde.

Są inne sposoby jak newsletter przez sms, lub próba handlowania tym co sie ma na serwisie albo czyms w jego tematyce (Esklep)
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

gargus pisze:Jesli ktos stosuje platny dostep do serwisu to dla mnie jako uzytkownika taka strona traci bo nie jest ona robiona z pasji tylko chce wykorzystac swoich klientów (odwiedzajacych).
coz z swojej pasji zrobil mi sie maly koszt przekraczajacy moje zarobki ... mam 2 wyjscia - zamknac albo zaczac regularnie zarabiac ... uprawiasz demagogie ... rownie dobrze moge powiedziec ze "klienci" wykozystuja mnie! zastanow sie: powiedzmy ze koszt jednych odwiedzin to 1grosz (transfer, utrzymanie serwera itd...) przy odwiedzinach bliskich 1 000 000 do zaplacenia masz 10 000zl miesiecznie - fajna pasja! ok ale sa reklamy ... po moich szybkich obliczeniach wychodzi ze srednio dzieki jednej osobie "zarobilem" 0.6 grosza ... pozostaje 4 000zl. to juz nie pasja ... to biznes ktory powstal z pasji.

a bawiac dalej sie w demagogie ... powiedzmy ze twoja pasja jest latanie ... w przyszlosci bedziesz pilotem w linniach lotniczych i nie bedziesz chcial za to kasy?
gargus pisze:A co do pasji to kazdy rozumie ze stronka potrzebuje kapitału do rozwoju ale są reklamy i to mi nie zawadza, to rozumiem, ale sms...upieram sie ze to mnie odżuca ide szukac gdzie indziej i wczesniej czy pozniej i tak znajde.
nie prowadziles sam zadnej strony i nie musiales wykombinowac jak ja utrzymac ... to widac :(

ja za swoja prace chce otrzymac zaplate (albo choc nie dokladac :P)
gargus pisze:Są inne sposoby jak newsletter przez sms, lub próba handlowania tym co sie ma na serwisie albo czyms w jego tematyce (Esklep)
nie znasz realiow :(
Lucynd
Nowy
Nowy

Post autor: Lucynd »

misz troche mnie zjechałeś i nie masz racji ja narazie nie potrzebuje innych źródeł dochodów ty zyjesz tylko z tego..ok...ale jesli chcesz strone z pasji to na chu*** wykladac 10 tys miesiecznie jak bedziesz i jak sam mówisz sam znajdziesz srodki od sponsorów.
Dla mnie strona która jest tylko biznesem to nie strona no oczywiscie jeszcze tamatyke...wyjechałeś troche zabardzo....nie masz za co wyłozyc 10 tys to nie wykładasz a nie płaczesz tutaj jakby sie okradali.

moje zdanie jest takie ze mozna i pasje i kase połaczyc..i to sie napewno da zrobic..najpierw wyzyc sie w pasji a pozniej szukac dochodo a jesli bez pasji tylko chcesz nazbierac kasy to thx..ja w to niewchodze..
ODPOWIEDZ