sciaganie czcionki z serwera strony

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Agnieszka

sciaganie czcionki z serwera strony

Post autor: Agnieszka »

Chcialabym zapytac czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak to zrobic by zachowac oryginalna pisownie na stronie. Mam 4 rozne czcionki- wszystko jest bardzo ladnie skomponowane, ale wczytuje sie tylko na moim komputerze.
Wiem, ze mozna zrobic skrypt w html do zasysania czcionki z serwera, ale nie moge nigdzie znalesc takowego.
Bardzo prosze o pomoc. :( Jesli mozna to tak krok po kroku...gdzie to umiescic i co jesli na stronie sa 4 rozne czcionki...i jak umiescic czcionke na serwerze
Ewentualnie moze ktos mogly mi doradzic inny lepszy sposob, bede niezmiernie wdzieczna. Jakos nie moge sobie z tym poradzic zupelnie, a strona bez oryginalnej pisowni, wyglada strasznie. :cry:
Obee
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: sciaganie czcionki z serwera strony

Post autor: Obee »

Chcialabym zapytac czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak to zrobic by zachowac oryginalna pisownie na stronie. Mam 4 rozne czcionki- wszystko jest bardzo ladnie skomponowane, ale wczytuje sie tylko na moim komputerze.
Wiem, ze mozna zrobic skrypt w html do zasysania czcionki z serwera, ale nie moge nigdzie znalesc takowego.
Normalnie. Znaczy robisz na stronie link:

<a href="czcionki/czcionka1.ttf">Pobierz czcionke</a>

Ew. możesz wszystkie czcionki spakować do jednego pliku, i dać linka, żeby ściągnąć je razem.
Jesli mozna to tak krok po kroku...gdzie to umiescic i co jesli na stronie sa 4 rozne czcionki...i jak umiescic czcionke na serwerze
Czcionke na serwerze umieszczas tak jak wszystko inne. Jeżeli nie wiesz jak umieścić pliki na serwerze, to będzie opisane na stronie właściciela serwera. Jeżeli nie masz serwera, to załóż :)
Kam
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Kam »

Internet Explorer ma (a przynajmniej miał, bo z tego co widzę, jest z tym problem w IE5.5 i IE6.0) własną metodę na określanie i pobieranie z serwera nietypowej czcionki. Zasadniczo jest podobna do tej określanej przez moduł Web Fonts powstającej specyfikacji CSS3 (http://www.w3.org/TR/css3-webfonts/). Taką metodę zasstosowaliśmy dawno temu na http://www.mastercook.pl. Generalnie metodologia składa się z 2 kroków: określenia w CSSie połączenia z obiektem nowej czcionki:

Kod: Zaznacz cały

@font-face {
  font-family: "Franklin Gothic Book";
  src: url(frankli0.eot);
}
...i wygenerowania tegoż dziwnego pliku "frankli0.eot" za pomocą Microsoftowskiego narzędzia WEFT (http://www.microsoft.com/typography/web ... efault.htm). Z tym drugim krokiem, o ile pamiętam, były największe jaja. Z niektórych czcionek można było wygenerować ten plik, z innych nie. Czasem nawet jak się udawało, to i tak bywały problemu z pobieraniem i podłączaniem tej czcionki. Ponadto, jak wspomniałem wcześniej, po 2 latach widzę, że nowsze explorery i tak mają to w nosie :-D
Moim zdaniem, pomijając fakt, że stosowanie 4 fontów w jednym projekcie to pomyłka, warto jednak poczekać na oficjalną specyfikację CSS3. Wówczas wszystkie przeglądarki będą zachowywać się (oby) jednakowo i problem zniknie.
Mam nadzieję, że mój przydługawy wywód na coś się przyda :)
Agnieszka

Normalnie. Znaczy robisz na stronie link:

<a href="czcionki/czcionka1.ttf">Pobierz czcionke</a>

Ew. możesz wszystkie czcionki spakować do jednego pliku, i dać linka, żeby ściągnąć je razem.
Ale nie rozumiem gdzie ja niby mam ten link umiescic. :lol: Chcialabym, zeby czcionka byla wczytywana automatycznie na stronie. Nie chodzi o to, zeby ktos sobie o tak sciagal ode mnie czcionki bo to nie temat strony.
To sie dzieje podobno niezauwazalnie, tzn. strona sie tylko troche dluzej laduje, bo przy otwieraniu zasysane sa czcionki.
W ten sposob dzieje sie za kazdym razem, bo czcionki nie sa zapisywane na komputerze ogladajacego, a pobierane z serwera.
Wie ktos jak to zrobic? :(
Kam
Nowy
Nowy
Kontakt:

Agnieszka pisze:Wie ktos jak to zrobic? :(
Hmm, a wydawało mi się, że właśnie to opisałem powyżej ;)
Agnieszka

kamilp pisze:
Agnieszka pisze:Wie ktos jak to zrobic? :(
Hmm, a wydawało mi się, że właśnie to opisałem powyżej ;)

Przepraszam, ale z moja nikla wiedza informatyczna niewiele z tego zrozumialam :( Mozna troszke jasniej... :oops:
Nawet nie wiem co to znaczy ten CSS...
Kam
Nowy
Nowy
Kontakt:

Jeśli nie wiesz, czym jest CSS, to w jaki sposób ustawiasz czcionkę w swojej stronie? :-D Coś mi tak świta, że dawno, dawno temu był taki tag <font>, ale wyrzuciłem go z pamięci :wink: Tak na poważnie - zerknij tutaj: http://helldesign.pl/test. Umieściłem tam przykład tekstu z nietypową czcionką pobieraną z serwera (powinno działać w Internet Explorerze). Zajrzyj do kodu. Kluczem do wszystkiego są 2 rzeczy - deklaracja w CSS:

@font-face {
  font-family: Zurich XCn L2;
  font-style:  normal;
  font-weight: normal;
  src: url(ZURICHX0.eot);
}
W niej ustawia się pod nazwą "Zurich XCn L2" czcionkę, która na serwerze leży w pliku "ZURICHX0.eot" (to jest właśnie ten plik wygenerowany w programie WEFT).
Potem w deklaracji:

p {
  font-family:Zurich XCn L2;
  font-size:24px;
}
przypisujemy tą czcionkę paragrafowi (<p>). Jak wspomniałem - największy problem to wygenerowanie tego pliku *.eot w programie WEFT. Nie dość, że nie ze wszystkich czcionek można ten plik zrobić, to jeszcze określa się docelowy adres URL, pod którym będzie ten plik działać (ja ustawiłem właśnie http://helldesign.pl/test).
Niestety chyba nie umiem wyjaśnić tego już prościej :) .
Agnieszka

:-D tak znacznie lepiej. Dziekuje! :mrgreen:
To teraz bede kombinowac jak tu zrobic to na mojej stronce. :?
A nie wiem co to CSS pewnie dlatego, ze buduje strone we Front Page'u :oops:
W kazdym razie zastanawia mnie czy jest jakas mozliwosc zeby udoskonalic ta opcje. Tak by czcionka pobierana byla raz, a przy nastepnym wejsciu juz strona ladowalaby sie szybciej, bo uzytkownik mialby czcionke.
Nie chcialabym jednak by to bylo na zasadzie, ze trzeba sobie ja sciagnac, bo wtedy to mija sie z celem.
:roll:
Kam
Nowy
Nowy
Kontakt:

Nie chcialabym jednak by to bylo na zasadzie, ze trzeba sobie ja sciagnac, bo wtedy to mija sie z celem.
Bardzo słuszna uwaga :). Jak pisałem wcześniej - pozostaje czekać, aż W3C weźmie się do roboty ze specyfikacją CSS3, a producenci przeglądarek ze stosowaniem się do niej.
ODPOWIEDZ