Layout - AvanGarda! - proszę o ocenę!

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
InterGrum

Layout - AvanGarda! - proszę o ocenę!

Post autor: InterGrum »

- proszę o ocenę LAYOUTA! Wykorzystany CSS i zgodne z XHTML! http://www.avangarda.blo.pl
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: Layout - AvanGarda! - proszę o ocenę!

Post autor: viraptor »

Pod Moz. wyglada to zle - "glosuj" w tej samej linijce co ostatnia pozycja ankiety, pole ankiety wychodzi w dol poza strone.
Top nieciekawy, menu "dowiedz sie....", "pobierz..." jakies tekstowe za bardzo.
"Plik z gazetą AG zapisany jest w formacie *.pdf, lecz przed przystąpieniem do lektury musimy ten plik zainstalować, ponieważ jest on zkonwertowany jako plik *.exe" - po chwili zastanowienia wiem o co ci chodzi, ale nie wiem czy komus chce sie tyle myslec. Moze lepiej "Plik z gazetą AG jest zapisany w automatycznie rozpakowującym się pliku ag.exe. Do rozpakowania potrzebny jest kod aktywacji [...] Rozpakowaną gazetę zapisaną w pliku pdf - można przeczytać używając <ikonka adobe><ikonka czegostam>"
Glowna wada strony to duza pustka - przydalaby sie jakas grafika.
1/10
Rozek
Kontakt:

Post autor: Rozek »

strona mi się nie podoba byłem na niej z 15 sec. a dlaczego ? ponieważ bolały mnie oczy :|
zero grafiki
1/10...
InterGrum

Jak bolały cię oczy to ustaw sobie lepszą rozdzielczość i wydajność monitora :)
Stronka ma być prosta i ma na niej być 0 grafiki... sorki, że wcześniej o tym niewspomnialem .... A i jeszcze jedno, u mnie pod mozillą chodzi Idealnie i wygląda Idealnie na drugim kompie też ;)
Obee
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Obee »

Nie wierzę, żeby ta strona wyglądała idealnie na jakiejkolwiek przeglądarce :?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

InterGrum pisze:Jak bolały cię oczy to ustaw sobie lepszą rozdzielczość i wydajność monitora :)
Robisz strone dla siebie, czy dla innych :evil:? - u mnie w 1024x768 i "wydajnosci monitora" takiej jaka on potrafi dac tekst wyglada wyjatkowo cienko i nieczytelnie przy calej reszcie.
InterGrum pisze:Stronka ma być prosta i ma na niej być 0 grafiki... sorki, że wcześniej o tym niewspomnialem .... A i jeszcze jedno, u mnie pod mozillą chodzi Idealnie i wygląda Idealnie na drugim kompie też ;)
To sprawdz na jeszcze jednym... - jak chcesz to ci wysle screen'a z mojej mozilli, bo na niej ta strona nie wyglada. A grafika jak grafika - mozna zrobic cos prosto, ale musi byc wtedy naprawde dobrze wygladajace (popatrz np na http://validator.w3.org/ - ma 2 paski grafiki - mozna by je nawet normalnymi gradientami zastapic, ale wyglada super i czytelnie). Dolny panel pod winda nie wychodzi pod strone, ale pod linuxem tak (uzywam wiekszej czcionki).
Wcisnij tez poz mozilla kilka razy <ctrl><+> i zobacz jak sie ladnie menu naklada na inne napisy z topu.
A jesli chodzi o ankiete to naprawde przycisk i ostatnia pozycja sa w jednej linii:

Kod: Zaznacz cały

<input type=radio name=vote value=4> 40-45       <input type=submit value="Glosuj"><br>
Moze zrobisz po ostatniej pozycji normalnie <br> zamiast tych nbsp'ow? Nie widze sensu, zeby tak je pisac. Jesli zalezy ci na jakichs odstepach to daj poszczegolne pozycje do <span>'a czy innego taga i go sobie odpowiednio cssem ustaw. :evil: :evil: :evil: :evil:
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

InterGrum pisze:zgodne z XHTML! http://www.avangarda.blo.pl
za przeproszeniem, g...prawda:

Kod: Zaznacz cały

<input type=radio name=vote value=4>
InterGrum

WIecie co! Tak z ciekawości sprawdziłem inne strony np. Wirtualna Polskę i Interia.pl poprzez naciśnięcie ctrl+ i także tekst najeżdzał się na siebie. Dzieki za wszystkie surowe oceny bo tylko takie były, przykro mi jest i załamaliście mnie :(
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Kiedys to juz komus pisalem, ale jeszcze raz napisze - nie porownuj sie do gorszych... - to nie jest dobry sposob na ocene swojej strony. A co do surowosci - to byly i takie strony, ktore zaslugiwaly na oceny ujemne, wiec sie nie przejmuj, tylko wez w garsc i dopracuj ta strone :) - bedziesz mial doswiadczenie na przyszlosc.
Mikołaj Barczentewicz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mikołaj Barczentewicz »

Qrcze, co się czepiacie. Co, prawda w Firefoxie wyświetlają się nie te czcionki co powinny być (i są w IE). Ale reszta, jak dla mnie, bardzo fajnie.

+ bardzo czytelne
+ estetyczne
+ proste /* Jak w założeniu ma nie być grafiki, to po co ją forsować na siłę, niektórzy uważają, że strona jak nie ma grafiki, to się w ogóle nie nadaje, ale to ich problem. */

- walidacja, a tak mało brakuje /* pamiętaj, nie istnieje atrybut border ani frameborder, tylko możesz zrobić ew. style="border:none" */
- ale z tym linkowaniem do republiki i ramką, to już przegiąłeś, po co to robić, nie lepiej zrobić XHTML 1.1 bez ramek i na republice
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Vic »

Przydałoby się trochu grafiki, która zwracałaby uwagę czytelnika, że jest to strona o gazecie...

Tło jest do bani. Sprawia, że całość wali po oczach. Kolory ciut za jaskrawe (żółty zlewa się z białym co boli...).
Zwiększ kontrast elementów.

5/10 - "Papierowa gazeta - lecz ma być przecież strona internetowa!"
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Vic »

Przepraszam, że tak jedno pod drugim ale zmieniłem zdanie:

2/10 - maks. Przesądziły tu błędy ortograficzne i sformatowany teekst (ta stylistyka). Poza tym ta "wyjątkowość"!
jest całkowicie magazynem komputerowym takim jak np. drukowany CHIP czy Komputer ŚWIAT.
?? A gdzie cedeki? kolorowe strony www? Gdzie jest papier?

I jeszcze raz nt. tekstu na stronie: Boki Zrywać.

Ps: numer 1 12 września? To co jest w dziale "pobierz pierwszy numer"? - sorki nie patrzyłem...

Przez ciebie musiałem wznowić połączenie z internetem...
ODPOWIEDZ