Edycja pliku swf

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
-=KiciA#1=-

Edycja pliku swf

Post autor: -=KiciA#1=- »

Mam takie pytanie... Otorz mam na dysku fajna animacje flasha w rozszezeniu swf i chcialabym wiedziec, co z nia zrobic, zebym mogla nia bez problemu zarzadzac? tz wstawis cobie do flasha (MX) i moc zmienic kilka szczegolow? z gory dziekuje.
Pozdrwaiam :)
HELP

Re: Edycja pliku swf

Post autor: HELP »

hehe tych plików nie da się modyfikować, są to pliki wyjściowe. Jeśli byś miał plik *.fla jest to plik open sorurce, w którym bez problemu zmienisz wszystko, ale nie *.swf. To jest tak jak z plikami graficznymi typu jpg, gif, png. Pliki takie tworzy się z pliku wejściowego np. psd, jeśli zapiszesz to w formacie np. jpg. to już nic z tym nie zrobisz ( tz. nie będziesz miał tyle opcji co w pliku w formacie *.psd. ). Jakby tak było to np. windows można by modyfikować dla własnych potrzeb. Można by zrobić z nim wszystko. Tak samo nie wyciągniesz kodu źródłowego z pliku *.exe. Z flashem jest tak samo :!: Pozdrawiam.
nocoment

Post autor: nocoment »

a ja chcialem sie dowiedziec czy da sie zmienic tylko jeden maly szczegolik... nie umiem za bardzo sam tworzyc animacji we fleszu a od kilku dni zostalem "zatrudniony" do zajmowania sie juz gotowa strona, i jest taki fajny flashowy komponent, ktory chcialbym na stronie zostawic, niestety jest w nim zawarta data ostatniej aktualizacji strony, i nie potrafie tego zmienic. otworzylem plik .swf w programie Macromedia Flash MX Professional 2004 wybralem z menu debug, potem list objects i wyswietlilo sie:
Level #0: Frame=58
Shape:
Edit Text: Variable=_level0.tekst Visible=true Text = \r\rZapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą naszej firmy.\r\rJuż wkrótce na nas
zej stronie internetowej podamy terminy zjazdów jakie odbywają się w wielu polsk
ich miastach i dotyczących tematyki Kardiologii i Kardiochirurgii. \r\rNiedawno za
kończył się II Kongres Polskiego Towarzystwa Kardio-Torakochirurgów w Katowicach
.\r\r\r\r\r\r"
Shape:
Button: Target="_level0.instance3"
Shape:
Shape:
Shape:
Shape:
Button: Target="_level0.instance4"
Shape:
Shape:
Shape:
Shape:
Text: Value = "maj 2004"
i niestety nie potrafie zmienic tego tekstu maj 2004 na cos innego bo w samym tym okienku co wyskakuje nie da sie nic zmienic, mozna je conajwyzej wyczyscic... czy ktos moze mi pomoc i napisac gdzie moge zmienic ten jeden napis??
burek
Nowy
Nowy

Post autor: burek »

Cóż - oczywiście, ze pliki swf da się bez problemów rozbić ale bez zgody autora tego pliku nie mogę powiedzieć, jak to zrobić. Na komponentach sie nie znam :roll:
nocoment

Post autor: nocoment »

to ze da sie rozbic to ja dobrze wiem, ale co mi to da?? zgode autora mam, niestety on utracil plik .fla ...
ja nie mam o flashu zielonego pojecia (prawie) wiem tylko ze pracuje sie na plikach fla a potem kompiluje sie je do swf, ale to wszystko i nawet glupiego napisu nie potrafie zmienic...
ODPOWIEDZ