[dyskusja] Czy można wyżyć z e-biznesu?

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
Marcin on the Web

[dyskusja] Czy można wyżyć z e-biznesu?

Post autor: Marcin on the Web »

W zasadzie fundamentalne pytanie: czy da się wyżyć z biznesu w sieci?
Jestem studentem i niedługo kończę studia. Rynek pracy nie wygląda zachęcająco, a w połączeniu z moimi zainteresowaniami w tworzeniu stron www, postanowiłem zająć się w przyszłości pewnym serwisem internetowym. Pytanie moje takie, czy taki serwis (na razie pomińmy formę i tematykę) jest w stanie obecnie w Polsce wygenerować zysk taki, żebym mógł utrzymać moją rodzinę oraz inwestować dalej? Czy zakładając taką formę działalności, za dwa lata mam realne szanse osiągnąć w/w cele?
Moimi pierwszymi krokami są nauka PHP oraz (niedługo już) wykupienie komercyjnego hostingu.
Muszę dodać, że traktuję to bardzo poważnie i na serio się przymierzam do tego typu działalności. Nawet ewentualne negatywne opinie mnie nie zniechęcą :wink:
Marcin on the Web

Re: [dyskusja] Czy można wyżyć z e-biznesu?

Post autor: Marcin on the Web »

Nikt nie chce porozmawiać? :?
moko
Kontakt:

Mama ten sam problem?

Post autor: moko »

Tylko ja sie posunłem o krok dalej kupiłem hosting najwiekszy problem to reklamam i tresć i ludzie? PHP przedwszystkim na i jescz css zawansowany i grafika music byc tip top www.pc-online.xip.pl
programy partnerskie.

może jakas wsplupraca we dwuch razniej
wermon
Nowy
Nowy

Post autor: wermon »

Tak naprawde biznes w internecie różni się tyle od biznesu w "real'u" tym... że jest w internecie. A zasada w robieniu biznesu jest taka: "tylko pieniądz może zrobić pieniądz" przy czym jak wiadomo: pomysł=pieniądz , wiedza=pieniądz i czas=pieniądz.
A wiec wariantów jest kilka:

1. masz duuużo pieniędzy - ale to chyba odpada nie.. ? ;)

2. masz na tyle genialny pomysł i/lub baaardzo wartościową wiedzę - że możesz założyć że gdy tylko ktoś usłyszy o Twoim projekcie odrazu powie o tym znajomym a znajomi znajom itd. co się nazywa marketingiem wirusowym - jak nie za bardzo wiesz co to, to warto żebyś przed rozpoczęciem swojego projektu troche poczytał o marketingu.

3. masz dobry pomysł i/lub wartościową wiedzę i duużo czasu - myśle że te dwa lata powinny Ci wystarczyć na to żeby rozreklamować Twój projekt "domowymi metodami" że się tak wyraże - chodzi mi tu praktycznie tylko i wyłącznie o nauczenie się metod perfekcyjnego pozycjonowania i wdrożenie tej wiedzy tak aby twój projekt znajdował się pod najpopularniejszym haslem z nim zwiazanym na 1wszym miejscu w google (moja podpowiedź: nie szukaj tej wiedzy w polskim internecie)

4.masz dobry pomysł troche pieniedzy i troche czasu - tutaj musisz pokombinowac co ci sie najbardziej oplaca ile czasu wlozyc w tworzenie projektu a ile w reklamowanie + fundusze na wypozycjonowanie go (sa firmy ktore sie tym zajmuja) ewentualnie jezeli bedize Ci sie to oplacalo to mailing LEGALNY np. w o2.pl do wybranego przez ciebie targetu, lub platna reklama w wyszukiwarce onet i google. - banerów nie polecam

Oczywiście ile pieniędzy i czasu byś nie miał zawsze najważniejszy jest pomysł bo jeśli pomysł jest zły to każda kwota w niego włożona pójdzie w błoto

A czy pomysł jest dobry (lub czy wiedza wartościowa) najlepiej jest ocenić zadawają sobie, znajomym, na czacie, na forach (najlepiej zwiazanych tematycznie z projektem), komu sie da, jedno ważne pytanie:

Dlaczego twój potencjalny klinet nie będzie chciał kupić twojego projektu ? - jeśli podejdziesz do tego pytania poważnie i obiektywnie poprzez ilość powodów - uzyskasz najlepszą - odpowiedz czy bedziesz mógł wyżyć z biznesu w sieci i jak go skorygować.

Pozdrawiam i życze udanego biznesu , wermon
Orion
Kontakt:

Post autor: Orion »

Chodzi po prostu o to, aby trafić w niszę. Jak będziesz miał tyle szczęścia, że stworzysz coś na co nikt inny jeszcze nie wpadł, to ciężko cię będzie później z tego wykopać (przykład allegro.pl)[/u]
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: motopoland »

Orion pisze:Chodzi po prostu o to, aby trafić w niszę. Jak będziesz miał tyle szczęścia, że stworzysz coś na co nikt inny jeszcze nie wpadł, to ciężko cię będzie później z tego wykopać (przykład allegro.pl)[/u]
O niszę coraz trudniej...
Może w ogóle już ich nie ma :(
Jeżeli masz trochę pojęcia o necie i znasz angielski
rób biznes globalny, gotowe rozwiązanie podane na tacy.
http://www.clbmarket.com/pl

Przy okazji...
Mam b. ciekawy pomysł i szukam PHP-owca na wspólnika.
Daję pomysł, dobrą domenę, 2Gb na dysku, nieograniczony transfer, Msql bez ograniczeń.
Oczekuję sprawnego napisania skryptu, nic wielkiego, tu najważniejszy
jest właśnie pomysł.
intruder2600
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: intruder2600 »

ja siedze w tym biznesie dobre pare lat i musze z przykroscia stwierdzic, ze w naszym kraju ciezko na chleb z tego wyrobic ale za granica jak najbardziej :wink:

niestety rynek jest zapchany liczna konkurencja - w wiekszosci to amatorzy, ktorzy nic nie potrafia ale pozyskuja sobie klientow i sprawnie ich zniechecaja do dalszego korzystania z internetu... ubolewam nad tym ogromnie...

w polsce zlozylem juz ok 300 ofert to tego typu ludzi i nie ma zadnego odzewu za to za granica - konkretnie w usa zlozylem 2 i wszyscy mnie od razu przyjeli, problem w tym, ze chcieli zebym pracowal u nich - na miejscu :lol: niestety teraz musze sobie odpuscic ale za 2 lata koncze studia i czemu nie :lol:
BartłomiejJ
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: BartłomiejJ »

Witam

Podpiszę się pod tym co pisze "intruder". Niestety rynek jest zapchany dzieciakami, które tworzą strony "od 10 zł", dają hosting "od 30 zł" i ogolnie - zero pomyslunku, tylko byle raz na miesiac zarobic to swoje kieszonkowe. I ludzie się zrażają.

Zauważyłem, że najwiekszym teraz wyzwaniem jest nie to, by mieć dobrą oferte, zapewnic bezpieczenstwo i stabilnosc serwera, ale by przekonac Klienta ze warto ZAUFAĆ.

Pozdrowienia
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Właśnie, a już najgorsze jest to, nie można być oryginalnym i niekonwencjonalnym w sieci, bo zaraz konkurencja sciąga wszystko od ciebie, twoje usprawnienia, ciekawe pomsyły i jestes znow normalny, szary sprzedawca produktu X w sieci.

No ale probować trzeba, bo po to jest konkurencja, by zawsze starac się ja czymś wyprzedzic i starac sie byc lepszym.

Co do samego wyzycia w biznesie, myslę ze mozna, widzę po przykładach znajomych, ktorzy siedzą w domu pracując i wiedzie im się całkiem całkiem. Ponadto my tu raczej mówimy o biznesie wlasnie domowym, a nie takim na powaznie,. bo przeciez i sa firmy, ktore dzialaja w sieci i maja swoje normalne siedziby. Tak to jest - internet nie rozni sie niczym od realnego biznesu, trzeba tylko byc i byc pierwszym, jak ktos madry kiedys powiedzial :wink:
frooger
Kontakt:

Post autor: frooger »

Ja zgadzam się z przedmówcami, internetowy biznes w polsce jest zapchany i by się przebić trzeba naprawde dobrego pomysłu albo dobrych pieniędzy. Rynek reklamowy niestety szwankuje i jeśli dobrze orientujesz się w e-biznesie jest jeden świetny pomysł ja chce go zrealizować, ale niestety brak mi znajomości PHP, zapraszam do współpracy. A wracając do tematu to nie łatwo robić e-biznes za granicą tu dochodzi jeden ważny czynnik- język, w angielskim niestety trudno będzie napisać dobre, przyciągające klientów teksty. W polskim biznesie jest jeszcze sporo do zrobienia, brakuje dobrych chęci osób zaznajomionych np. z flashem.

PS. Ja kwoli przypomnienia miałem być redaktorem e-marketningu, ale chyba o mnie zapomniano... [email protected]
intruder2600
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: intruder2600 »

ja juz wogole dochodze do wniosku, ze klepanie stron nie ma sensu... To co odruznia takich dzieciakow z komputerem od babci na gwiazdke od prawdziwych fachowcow to umiejetnosc programowania... Nie chodzi mi o to, zebysmy sie wszyscy tego na gwalt uczyli... Chodzi mi o to zeby miec pomysly ! Jak juz sie cos naszkicuje w glowie fajnego to wtedy znajdzie sie zawsze jakis zdolny informatyk do wspolpracy i zamiast klepac grafike do stron mozna stworzyc jakis ciekawy program, gre itd... I w tym momencie amatorzy odpadaja - nasz rynek jest bardzo dobrym miejscem, gdzie mozna zaczac dzialac w branzy softwarowej... Jak ktos zupelnie nie zna sie na programowaniu i nie chce wystarczy, ze troszke pokombinuje :wink: flash nie jest napisany tylko po to zeby robic na nim strony - wystarczy jakis plugin i mozna robic cuda :lol: ja np. mialem w rekach fantastyczny katalog multimedialny firmy "murator" - mozna na nim wybrac domek swoich marzen... Mozliwosci jest mnustwo a moim zdaniem od stron sie zaczyna...
Rys

Oj

Post autor: Rys »

Zarejestrowałem się celowo aby schowanych za internetem ostrzeć.
Jestem rencistą w wieku emerytalnym i mój najstarszy syn ma dwa razy więcej lat niż wy a najmłodzy jest w waszym wieku.
Komputer i dostęp do sieci kupiłem sam i sam nauczyłem się tego co kładą Wam do głowy za moje pieniądze.
A cóż ja widzę.
Strony zakładacie na serwerach zagranicznych /tak, to łatwo sprawdzić/.
Opluwacie wszystkich, że każą Wam myśleć i pracować.
Że masz być lepszy od tego chłopca, który dostał komputer od babci i od tego, co jest na rencie i zmienił zawód aby utrzymać się przy życiu.
Czy ja nie mam prawa konkurować z Tobą, bo jestem starszy lub młodszy.
Mam pytanie, czy Ty studiujesz na tzw "haju", że masz problemy.
To Twój problem, że niemożesz utrzymać się. Ja wypracowałem Tobie wolność. Korzystaj z niej i walcz o nią. Ona nie jest dana raz na zawsze.
Poproś rodziców aby bardziej przygotowali Ciebie do życia bo skończysz w pomocy społecznej jako funkcjonujący a póżniej wtórny analfabeta.
Nie jest to złośliwe tylko zastanówcie się i nie izolujcie się o życia.
Nie świat kręci się wokół Waszych pępków.
Pozdrawiam
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

Ależ oczywiście, że da się wyżyć. Trzeba tylko pracować, pracować, pracować....
No i co z tego, że potraficie mase różnych technologii i chwalicie się trzymaniem XHTMLa - takich rzeczy uczy się po drodze. Ja z moim znajomym zakładam firme od kilku miesięcy ale nie mamy czasu tego ruzszyć bo cały czas pracujemy przy komputerach. Jaka jest różnica między nami a wiekszością osób, które zakładają swoje agencję interaktywną? My nie myślimy o naszej cudnej przyszłości i o tym że będziemy prezesami sami dla siebie, nie tworzymy otoczki profesjonalistów wokół siebie. Dostajemy robotę i pracujemy nad nią jak najlepiej. W życiu nie wysłaliśmy do nikogo oferty, zadowoleni klienci sami nas polecają.

Tak więc nawet jeżeli dostaniecie projekt za kilka gorszy to zróbcie to jak najlepiej bo to napewno będzie procentowało. Wszyscy odrazu chcieliby robić strony za kilka tysięcy złotych. Ach, najważniejsze... popatrzcie na swoje projekty i więcej samokrytyki!
Rys

Tak trzymać panie Dawidzie

Post autor: Rys »

Tak trzymać panie Dawidzie i właśnie to jest droga do sukcesu.
Jak to jest, jedni wiedzą, że trzeba pracować a innym trzeba to tłumaczyć.
tsuzso

Post autor: tsuzso »

Zbytni idealizm, panowie... Tu się chłopak pyta, czy posiadany przez niego serwis może być dochodowy w stopniu, który pozwoli mu utrzymać rodzinę. I tu odpowiedź niestety musi byc negatywna. Zejdzcie na ziemię. Ilu spośród Was zarabia na swoich serwisach więcej niż kilkaset złotych miesięcznie?

Ps: I nie mylcie e-biznesu z usługami, bo to dwie różne rzeczy.
Pps: Napisałbym więcej, ale muszę iść zarabiać na rentę Rys-a.
ODPOWIEDZ