[html, css] pisanie na obrazku

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Blaster
Nowy
Nowy

Re: [html, css] pisanie na obrazku

Post autor: Blaster »

Mam takie skromne pytanie, zaczynam zabawkę z Dreamweaver'em, jak sie robi coś takiego zeby pisać na obrazku??
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

ustawić obrazek jako tło i na tym mozna pisac
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

można też za pomocą css, poczytaj kurs http://www.webinside.pl/css tam jest temat wstęp do pozycjonowania
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

Jeśli chodzi o pisanie na obrazku, to najlepiej edytować go w programie graficznym.
W innym wypadku dajesz go na tło lub też to co chcesz napisać umieszczasz w warstwie (<div>) i dodajesz jej styl position-absolute: namiary;.
Blaster
Nowy
Nowy

No dobrze ale jak sie ustawia tło w Dreamweave' że ?? bo mam button w komórce tabelki i chciałbym to ustawić jako tło, (nie chcę edytować w programie graficznym ) nie widzę tam nigdzie takiej opcji.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

W Dreamweaver wybierasz z zakładki common Draw Layer rysujesz warstwe ustawiasz ją na obrazku i piszesz co chcesz.
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

Blaster: a co zawsze będziesz tworzył strony w dreamwaverze? Nie lepiej nauczyć się HTMLa? Przecież to nie jest trudne...
Blaster
Nowy
Nowy

Oczywiście że nie jest trudne ale w Dreamweaver jest łatwiej, a wkońcu komputery powstały by ułatwiać nam życie prawda?? :wink:

Dobra myśl iniside :) dzięki, dlaczego sam na to nie wpadłem? :) (ciężko u mnie z myśleniem ostatnio )
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Blaster pisze:Oczywiście że nie jest trudne ale w Dreamweaver jest łatwiej, a wkońcu komputery powstały by ułatwiać nam życie prawda??
To prawda, ale kod HTML piszesz właśnie w komputerze. Poza tym napisanie w html-u linijki o tle komórki wcale nie jest takie trudne. To jedna z najłatwiejszych rzeczy. Już trudniej nauczyć się pisać „głowę” (head) w html-u.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Tu niestety jest prawda... Może w czystym HTML'u pisać jesm mało wygodnie... ale znacznie lepiej. Strony są wydajniejsze, i nie ograniczaja nas mozliwosci programu, tylko wyobraznia i kod HTML.

HTML nie jest prosty, można się go w całości nauczyć z jednej książki albo dobrego kursu...

Na naszym forum (oceń prace) ostatnio była mowa o takim kursie... Polecam się im zainteresować.

No ale żeby nie był już kompletny offtopic, to cos na pokrewny temat:
W arkuszach stylów ustawiasz background-image: sciezka/do/pliku a następnie piszesz co chcesz i nie ma problemu. W dreamweaverze jest z tym więcej zabawy....
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Ja tworzeniem WWW zajmóje sie około 2,5 roku (może tego nie widać ale gust nie podlega dyskusji). A od półtora roku "tworze" tylko prz pomocy Dreamweaver MX. Ze względu na
-bardzo ułatwia prace
-bardzo ją uwydajnia
-nie musze se zawracać głowy kodem bo Dreamweaver fgeneruje kod 1 klasy
-to prawdziwy kobajn tam jest wszytsko
-jest leniwy i na samą myśl o ręcznym pisaniu ciarki mnie przechodzą
-to wcale nie znaczy że nie umie HTML ;)
-to wszytsko jak ktos zna Dreamweaver MX to napewno zna ogromne mozliwości w nim drzemiące...
ODPOWIEDZ