[Photoshop] Książki jakie polecacie?
[Photoshop] Książki jakie polecacie?
Jaką ksiązke polecacie do photoshopa (może być klika i tak zamierzam kupić min. 2). Ja już mam swoje typy z opini na helionie ale chciałby znać wasze opinie i to czy wogole uzywazliscie jakiejś ksiązki do nauki Photoshopa (ja musze kupić bo z tego jest w necie to jest za mało i za trudne/głupie/nie to co chce sie nauczyć
)
Re: [Photoshop] Książki jakie polecacie?
Bo ja wiem czy akurat książki...
Nie jestem przeciwnikiem słowa drukowanego, ale jeżeli masz jakiekolwiek podstawy, to zacznij od tutoriali, które są w necie - a jest tego ogromna ilość. Myślę, że prędzej załapiesz widząc przykład pracy i ją naśladując niż wkuwając po kolei rozdziały książki. Jeżeli dobrze opanujesz te proste, to intuicyjnie dojdziesz także do tych bardziej skomplikowanych. Myślę, że praktyka jest dużo lepsza niż teoria - ja w każdym razie tak zaczynałem, mimo tego, że moją domeną jest dtp - a tutaj trzeba było uczyć się na własnych błędach, które przekładały sią na realne pieniążki...
Nie jestem przeciwnikiem słowa drukowanego, ale jeżeli masz jakiekolwiek podstawy, to zacznij od tutoriali, które są w necie - a jest tego ogromna ilość. Myślę, że prędzej załapiesz widząc przykład pracy i ją naśladując niż wkuwając po kolei rozdziały książki. Jeżeli dobrze opanujesz te proste, to intuicyjnie dojdziesz także do tych bardziej skomplikowanych. Myślę, że praktyka jest dużo lepsza niż teoria - ja w każdym razie tak zaczynałem, mimo tego, że moją domeną jest dtp - a tutaj trzeba było uczyć się na własnych błędach, które przekładały sią na realne pieniążki...
Pewnie masz racje... Z tym że do mojej wiedzy te tutrioale. Podstawy mam na tyle że umie coś narysowac i dołożyć do tego jakiś styl. Plus troche podretuszowac zdjęcie na tym koniec
. Czyli moim zdaniem bardzo niewiele.. (czy jak sie to pisze) trafiają tak samo internetowe kursy programowaniaw PHP, C++, ASP .NET. Czyt. Wcale... (wyjątek ASP .NET z www.windows2003.pl ktory jest swietnie napisane).
Co do podstaw: podstawą pracy w PS jest opanowanie pracy na warstwach (ścieżkach też, ale to w mniejszym stopniu) oraz "szparowanie" - czyli wybieranie części rysunku do transparentnego tła. Jeżeli to opanujesz, to reszta jest naprawdę łatwa...
-
Krzysztof Sziwa
ja zdecydowanie odradzam ksiązki o photoshopie wydawnictwa helion - mało się z nich dowiadujesz, wierz mi tam jest wszystko opisane ogólnikowo dla mas. zdecydowanie lepiej uczyć się z tutoriali i na własnych błędach. Cysorz ma rację podstawą pracy w ps są warstwy i kanały reszta nie jest taka skomplikowana...
Na warstwa pracować to ja umie... Problem. To czego służą te ikonki napisy w menu itp !?. Z tutkow az tak duzo nie wynika jak dla mnie (inny słowy jest tempy
jak by nie patrzył, pozatym wiekszosc jest po angielsku niby nie taki duzy problem ale jednak...)
Nie polecam książek - strata kasy i czasu. Najlepiej samemu kombinować, bawić się tym (efektami i opcjami). Po jakimś czasie dojdziesz do wprawy. Zobacz sobie na Fireworksa Macromedii, troche się różni od Photoshopa ale można sobie pewne nawyki wyrobić - skróty, warstwy, efekty (to bardzie skierowane pod www ). Dobrym sposobem są tutoriale i sample. Staraj się oglądać grafy i robić podobne - ćwiczyć efekty !!! Powodzenia
=================================================
Pozdrawiam
=================================================
Pozdrawiam
-
rraaddzziioo
- Nowy

- Kontakt:
Ja polecam biblie Photoshopa CS .Ksiazka ta jest najczesciej polecana przez grafikw w sieci. Ma jakies1020 stron ale nie zalluje ze ja kupilem i wcale nie jest opisana ogolnikowo. Mysle ze jak przeczytasz to bedziesz znal photoshopa od podszewki. Nie zgodze sie z przedmowcami ze ksiazki to strata czasu... tekst w ksiazce czytsasz 5 razy szybciej niz tekst na monitorze
... i jeszcze cos .. z jakiego tutka nauczysz sie jak poustawiac opcje w psie , albo zapoznasz sie z wszystkimi funkcjami , wszystkimi mozliwosciami...???
Najpierw trzeba poznac interfejs potem zaczac bawic sie tutkami...
http://helion.pl/ksiazki/phcsbi.htm[url][/url]
Najpierw trzeba poznac interfejs potem zaczac bawic sie tutkami...
http://helion.pl/ksiazki/phcsbi.htm[url][/url]
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
Ja raczej odradzam ksiązki o photoshopie... jak chcesz to napisz do mnie na pw, dam ci swój numer gg, siedzę całymi dniami i będę Ci tłumaczył jak będziesz miał jakieś problemy. Ja photoshopa uczyłem się sam i była to sama praktyka (wykonywanie poleceń z książką na kolanach jest nudne...).
P.S. - Jednak GG Ci nie dam, ale jak jestem na GG to jestem też na kanale IRC #webinside
Przydatne linki:
http://www.webinside.pl/forum/viewtopic.php?t=4216
P.S. - Jednak GG Ci nie dam, ale jak jestem na GG to jestem też na kanale IRC #webinside
Przydatne linki:
http://www.webinside.pl/forum/viewtopic.php?t=4216
jeśli chcesz kupić jakąś książke to wbij sie na stronke helionu polookaj książki i mozesz sobie sciągnąc przykladowy rozdzial
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Polecam Ci książke:
"Photoshop 7/7CE" - Deke McClelland + ćwiczenia praktyczne, można się wiele z tego nauczyć i dojść do wprawy z łączenia niektórych opcji.
"Photoshop 7/7CE" - Deke McClelland + ćwiczenia praktyczne, można się wiele z tego nauczyć i dojść do wprawy z łączenia niektórych opcji.
Polecam książke ABC Photoshop 7. Kosztuje 19 zł. Bardzo przyjemnie sie ja czyta. Jest podzielona na dwie części. Teoretyczną gdzie są opisane narzędzia i palety. Druga część to praktyka. Ja właśnie zaczynam drugą część jak ja przeczytam to powiem wam coś więcej. 
"Photoshop 7/7CE" - Deke McClelland
"Photoshop 7/7CE" - Deke McClelland
Przecież tej książki nie ma w sprzedarzy, mozna ją tylko na specjalne życznie wydrukować!!! I jescze jedno- myślę, że książka Po prostu Photoshop 7/7CE też jest dobra.
Pozdrawiam
Przecież tej książki nie ma w sprzedarzy, mozna ją tylko na specjalne życznie wydrukować!!! I jescze jedno- myślę, że książka Po prostu Photoshop 7/7CE też jest dobra.
Pozdrawiam
-
Grzegorz Komsta
- Przelotem

- Kontakt:
Generalnie z ksiązkami o Phtoshopie, jak i innych programach graficznych jest tak, że im lepsza tym droższa. Ja kupiłem jedną za 16zł, a drugą za prawie 80zł. Z tej za 16zł, prawie nic się nie dowiedziałem, więc jeśli zamierzasz wydać nie więcej niż 30zł, to lepiej nie inwestuj w książkę w ogóle. W internecie jest sporo serwisów traktujących o teamtyce Photoshopa na wysokim poziomie. W webinside też się trochę dowiesz