[błędy] FAQ CSS

Wasze propozycje, uwagi czy prośby w stosunku do redakcji i całego serwisu.
KaRoL
Działa
Działa

[błędy] FAQ CSS

Post autor: KaRoL »

P: Jak powinna wyglądać zawartość zewnętrznego pliku .css? Czy muszą być tam znaczniki <style> i </style> ?
O:Nie, zewnętrzny arkusz nie powinien zawierać żadnych znaczników ani komentarzy. Jest w nim miejsce jedynie na definicje Stylów. Selektor {cecha:wartość}
Plik style.css ściągnięty z linku z FAQ-u na WI:

Kod: Zaznacz cały

<style type="text/css">{  }
BODY {

kod-kod-kod
}

-->
</STYLE>
P: Czy w Stylach można umieszczać komentarze?
O:Tak. Zazwyczaj nie jest to potrzebne, ale przy większych arkuszach może pomóc zorientować się "co i jak".
P: Jak stworzyć odstępy pomiędzy wyrazami?
O: Należy użyć wartości: word-spacing:4cm odstępy definiujemy w jednostkach miary.
"Nieco egzotyczne elementy CSS"

Ciekawą możliwością, jaką oferują style, jest ustalenie odstępów pomiędzy wyrazami. Skoro jednak piszę o tym w tym akurat artykule, oznacza to, że niestety nie da się zastosować odstępów między wyrazami. Żadna przeglądarka nie interpretuje definicji tych odstępów. (...)
Jak widac w artykułach jest sporo błędów. Mam nadzieję, że da się to poprawić, bo niektórzy mogą się pogubić, tak jak ja dzisiaj...
Krzysztof Sziwa

Re: [błędy] FAQ CSS

Post autor: Krzysztof Sziwa »

arkusz css nie powinien posiadać komentarzy ale może je mieć...

plik style.css należy zmienić

co do odstępów to można je definiować i działają poprawnie w przeglądarkach (sprawdzałem), gdyby było inaczej niepotrzebna była by wartość word-spacing...
ODPOWIEDZ