[pomoc] Edytowanie strony www !

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
becha

[pomoc] Edytowanie strony www !

Post autor: becha »

Witam wszystkich. Chciałbym sie dowiedzieć w jaki sposób można zablokować przycisk 'EDYTUJ' w przeglądarce. Raz nawet spotkałem sie z tym, że ów przycisku wogóle nie było w pasku przeglądarki. Jeśli wiecie jak to zrobić piszcie. Z góry dziękuje.
drzewko
Kontakt:

hmmmmm.

Post autor: drzewko »

nie jestem pewna czy moze to zrobic strona.. pod winda prawdopodobnie moze to zrobic "administrator".

A dlaczego chcesz go blokowac?
becha

Re: [pomoc] Edytowanie strony www !

Chodzi mi generalnie o zablokawanie edycji strony www. Przy wejściu na moją stronę www chciałbym uniemożliwić odwiedzjącemu edytowanie źródła strony napisanej w html'u.
drzewko
Kontakt:

hm

z tego co wiem to nie mozna zmienic tresci czyjejs strony edytujac zrodlu poniewaz nie mozna tego zapisac na serverze.

Chyba ze masz prawad dostepu tak ustawione ze kazdy obcy moze..
becha

Fakt, może źle to ujołem. Racja nikt nie może mi zmienić strony z poziomu przeglądarki ale łatwo może wyedytować źródło np.: w notatniku i oczywiście skopiować moje wypociny - tego właśnie chcę uniknąć. Blokada przycisku 'edytuj' jest wtedy jak najbardziej na miejscu :-D
drzewko
Kontakt:

hm

Przyznam sie szczrrze ze nie mam pojecia :-)

Ale i tak bedzie mozna zawsze zapisac strone i edytowac.. ja zabezpieczam niektore pliki np. rozbudowane javascripty, alby pliki php ktore z racji tego ze operuje na nich strona musza miec prawa zapisu dla wszystkich umieszczajac je w jednymkatlogu i dorzucajac do niego plik .htaccess z trescia "Deny All".

Nie mozna ich wtedy czytac poprzez zwykla droge http. Czyli jesli w tersci slowy podajesz link do jakiegos pliku *.js, to zazwyczaj mozna wpisujac jego adres zobaczyc jego tresc. Gdy jest w katalogu z plikiem .htaccess i mamy doczycienia ze standartowym Apache to takiego pliku zobaczyc nie mozna nawet podajac do niego dokladna sciezke.
alienek

Post autor: alienek »

Witam.

Jezeli nie chcesz pokazywac nikomu Ÿródła - zostaw stronę u siebie na dysku, nie rozpowszechniaj jej w Sieci :)
Inaczej zawsze znajdzie się sposób, żeby podejrzeć samego htmla. Blokowanie prawych przycisków, menu (ciekawe, czy to jest możliwe) nie jest rozwišzaniem... - sš tysišce sposobów na obejœcie tego.

Przy okazji: Czeœć drzewko ;-)
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Dreen »

i tu opowiem cos dziwnego... zrobilem kiedys taka sobie stronke o czymstam i w generowanym zrodle dalem na poczatku z 200 enterow. Co sie okazalo - jakies 70% ludzi, ktorym to pokazywalem po prostu nie zauwazylo suwaka i stwierdzili ze zrodle nie da sie podejrzec. Przynajmniej za pierwszym razem...
tome

Post autor: tome »

Z tego co wiem to istnieją programy do szyfrowania żródła html... Poszukaj czegoś takiego.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Do szyfrowania jako takiego na pewno nie ma. mozesz najwyzej wycinac wszystkie nie znaczace spacje, entery i inne bajery, ktore ulatwiaja przegladanie kodu.
Ale popieram wersje, ze i tak jesli ktos bedzie chcial skopiowac twoja strone, to bedzie wiedzial jak to zrobic. A jesli nie bedzie chcial, to czemu dodawac mu do sciagania jakis skrypt na kazdej stronie?
DuncanSentrus
Kontakt:

a ja powiem cos innego

Post autor: DuncanSentrus »

wejdz na www.ks-ekspert.pl i tam zamow experta 05/2003 (w ktorym bylo o szyfrowaniu kodu za pomoca delphi i javascriptu). Nie wiem czy to dziala, nie probowalem, ale powinno, powazne pisemko - powazny artykul
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Raczej malo osob lubi, kiedy stronka, ktora ogladaja zawiera nie_wiadomo_co, ktore nie wiadomo co robi z ich przegladarka. Pozatym zostaja jeszcze rzeczy w stylu dom inspector i javascript debuger w mozilli, w ktorych wiekszosc kodowania przez javascript mozna rozbic bez problemow. Zreszta - czy to jest tak naprawde potrzebne? Layout mozna prosto skopiowac "wizualnie".
Nie wiem jak to widzi reszta, ale ja mowie kodowaniu stron magicznymi skryptami "nie".
A jesli juz na pewno chcesz to zrobic, to polecam sprawdzenie kompatybilnosci tego rozwiazania z roznymi przegladarkami... roznie te skrypty dzialaja.
Wyciecie przycisku 'edycja' zabezpiecza przed malo zaawansowanymi ludzmi - jeszcze lepiej zabezpiecza przed nimi poprawnie zformatowany kod xhtml z dobrymi css'ami zawierajacymi include'y.
Aries
Nowy
Nowy

Post autor: Aries »

alienek pisze: Jezeli nie chcesz pokazywac nikomu Ÿródła - zostaw stronę u siebie na dysku, nie rozpowszechniaj jej w Sieci :)
1.Wiekszosc poczatkujacych przeglada zrodla innych stron by czegos sie nauczyc, dowiedziec sie jak tworzy sie ciekawe efekty, puzniej wyrastaja na webmasterow(lub nie) i ktos przeglada ich zrodla "Uczen zostaje mistrzem"[Symbioza]. Bronisz swojego zrodla ale zapewnie przegladales zrodla innych stron(lub nadal to robisz) :x[Pasozytnictwo] .
2.Jak komus bedzie zalerzalo to i tak przejrzy zrodlo. "Im bardziej doswiadczony urzytkownik tym mniejsza szansa ze ukryjesz zrodla"
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

Poczytaj to:
http://php.pl/index.php/phppl/artyku_y/ ... ego_strony

Swoja droga ukrywanie kodu HTML to dziecinada i bzdura. Po co ukrywac HTMLa skoro na dobra sprawe nic szczegolnego tam nie ma ?
Boisz sie, ze ktos Ci skopjuje lay ? To napisz infromacje o prawach autorskich. Wtedy bedziesz mogl roscic sobie prawa do niego.
Poza tym ukrywanie kodu i wylaczania prawego klawisza myszy jest uwazane w sieci za lamerstwo. Bo i tak i tak ktos kto bedzie chcial obejzec kod zrobi to.
ODPOWIEDZ