[flash] Problem z kolejnością obiektów

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
adam

[flash] Problem z kolejnością obiektów

Post autor: adam »

Tak jak w tutorialu na stronie http://www.webinside.pl/flash/tutoriale/71 zrobiłem kursor. Jednak ten kursor, po najechaniu na niektóre buttony się chowa a inne przykrywa. Chodzi mi o to, by zawsze kursor był na wierzchu. Pomimo opcji bring forward on się i tak chowa pod niektóre buttony :x , więc pytam się profesjonalistów, jaka jest komeda w AS sprawiająca by kursor był zawsze na wierzchhu lub ewentualnie jakaśa inna czynność zapobiegająca temu?? oto jest komenda do kursora:

onClipEvent(load) {
//gdy klip się załaduje, ukryj systemowy wskaźnik myszy
Mouse.hide();
}
onClipEvent(enterFrame) {
//w każdej klatce przypisz klipowi współźędne _x i _y
//równe z _x i _y kursora systemowego (wcześniej ukrytego)
this._x = _root._xmouse;
this._y = _root._ymouse;
}

Z góry dzięki za pomoc. :wink:
aqapo
Nowy
Nowy

Re: [flash] Problem z kolejnością obiektów

Post autor: aqapo »

Zaznacz kursor na scenie i wcisnij Ctrl+Shift+Up. To opcja - bring to front u mnie działa, wiec moze spróbuj jeszcze raz.
A te buttony, które przykrywaja kursor masz umieszczane na scenie za pomoca AS, czy "ręcznie"?
Jesli przez AS to wiadomo od raz o co chodzi.
Wpisz w 1 klatce sceny:

Kod: Zaznacz cały

_root.attachMovie("kursor", "kursor", 9999);
Mouse.hide();
_root.onEnterFrame = function() {
	//w każdej klatce przypisz klipowi współźędne _x i _y
	//równe z  _x i _y kursora systemowego (wcześniej ukrytego)
	kursor._x = _root._xmouse;
	kursor._y = _root._ymouse;
};
Stary kursor wyrzuć ze sceny. I w linkage nadaj kursorowi nazwę "kursor".
adam

Hmm i tu jest problem, bo bring to front ani bring forward u mnie nie działa, a te buttony, które przykrywaja kursor mam umieszczane na scenie ręcznie. Jest jakiś inny sposób, a na czym polega umieszczenie obiektów przy pomocy AS ?? I jeszcze mam jedno pytanko tak przy okazji. mam przycisk, gra mi muzyczka jak sie na niego najedzie, ale jak juz zjade z przycisku muzyczka mi gra dalej. a chce zeby przestala grac. nie znam sie na as, wiec prosze o podpowiedz :wink:
aqapo
Nowy
Nowy

a na czym polega umieszczenie obiektów przy pomocy AS
No comment 8O
?? I jeszcze mam jedno pytanko tak przy okazji. mam przycisk, gra mi muzyczka jak sie na niego najedzie, ale jak juz zjade z przycisku muzyczka mi gra dalej. a chce zeby przestala grac. nie znam sie na as, wiec prosze o podpowiedz :wink:
To radze sie nauczyc AS, albo zerżnąć z jednego z tysięcy(!) tutorialów/przykładów dotyczących programowania dzwięku we flashu. A nie liczyć ze ci ludzie będą pisać skrypty za friko :evil:
adam

spokojnie, przyznaje się do tej muzyki - lenistwo, sory, ale co z tą kolejnością obiektów ?? apropos AS, naukę zawsze od czegoś trzeba zacząć, najlepiej od najpostszych przykładów
Ostatnio zmieniony sob maja 08, 2004 7:23 pm przez adam, łącznie zmieniany 1 raz.
aqapo
Nowy
Nowy

wrzuć .fla to sobie lookne...
adam

na co chcesz lookac, wszystko jest jasno opisane ..... obiekty umieszczone ręcznie przez drag & drop z bibl. kursor bring forward i dalej sie chowa :cry:
adam

temat zamknięty, już sobie poradziłem, dzieki aqapo za wszystkie dobre i złe słowa :wink:
aqapo
Nowy
Nowy

to może powiedz jak sobie poradziłeś?
adam

wszystkie buttony i kursor wrzuciłem na jedną warstwę, wcześniej miałem to na 3 warstwach i może dlatego mi się chował, wiem wiem jestem lamer, ale każdy od czegoś zaczyna :wink: [/sql]
ODPOWIEDZ