[dyskusja] PHP5

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

[dyskusja] PHP5

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Ostatnimi czasy zainteresowałem się PHP5. Niestety na polskich serwisach nikt za bardzo nie zaszalał z informacjami na ten temat. Trzeba było szukać na zagranicznych. No i wszedzie było po trochu. Ostatnio naszła mnie ochota, aby na webinside umieścić coś czego jeszcze na ten temat nie było... nigdzie.

Napisałem artykuł. Zrobiłem również wersję PDF (o wiele czytelniejszą :-D )
Art: http://www.webinside.pl/php/artykuly/137
PDF: http://www.webinside.pl/materialy/rozne/php5.pdf
Zapraszam do zapoznania sie z jednym z nich a potem do dyskusji.

Dodatkowo w dziale: PLIKI jest PHP5 do ściągnięcia...:-D

Moje wrażenie jest bardzo pozytywne. Wprowadzono mnóstwo elementów z programowania obiektowego znanego z języków C++ czy JAVA, co pozwala na zastosowanie systemu obiektowego w aplikacjach z prawdziwego zdarzenia.

Co prawda nie wiadomo jeszcze kiedy wyjdzie stabilna wersja PHP5, ale już można sie cieszyć ponieważ zapowiada się bardzo dobrze... Miejmy nadzieję że w finałowej wersji będzie o wiele więcej niespodzianek niż się tego spodziewam...:D Postaram się na bieżąco informować o nowościach z PHP5 związanych...

Zapraszam do dyskusji. Postaram sie odpowiedzieć na wszelkie pytania i rozwiać wszystkie wątpliwości... 8)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Re: [dyskusja] PHP5

Post autor: iniside »

Najpierw bark obsługi MySQl (to znaczy obsługa jest ale trzeba ręcznie kompilować a jak sie nie ma Visual c++ za jakieś 2000zł. to o kompilowaniu w windowsa w sumie mozna zapomnieć.).

Z drugiej strony to dobrze. Bo jest jeszcze PostregeSQL który w niczym nie ustępuje MySQL a może jest nawet lepszy. Obiektowość rozbudowana. Ale przed PHP jeszcze bardzo daleka i ciernista drogra zanim dorówna np ASP . NET. Który od samego początku był tworzony jak język obiektowy (zresztą nic dziwnego skoro można tam pisać w C# czyt. C-sharp).

Za to w PHP5. Pozastała najwazniejsza zaleta. Po przejrzeniu artykułu od razu załapałem o co chodzi w obiekatch w ASP niestety nie. W zasadzie to już nie wiem co napisać bo niewiele można pisać o wersji beta. Czegoś co jest legalne :D.
A dla poceszenia mam wiadomość. Pełna wersja PHP 5 powinna być juz na święta Bożego Narodzenia :-D
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Tak ja zostaje bezdyskusyjnie przy wersji PHP oznaczonej numerkiem 4.
A spowodowane jest to brakiem obsługi MySQL'a w 5.
A programowania obiektowego nie lubię, wolę strukturkę, dlatego PHP5 nie jest dla mnie jakąś rewelacją. :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Nie jest pewne czy MySQL nie będzie. Poprostu narazie nie wiadomo. Ale czeba iść z duchem czasu. I czy tego będzie sie chciało czy nie trzeba będzie zmienić platforme. Np. do 2007 nikt nawet juz nie będzie wiedział co to było Windows 98. :D(na zachodzie nie w Polsce).
PostregeSQL w niczym nie ustępuje MySQL. Jest w zasadzie praktycznie takie samo. Tylko różni sie zseatawem poleceń do obsługi danych z poziomy PHP.
Programowanie obiektowe to już standard. I bardzo ułatwia i uwydajnia prace.
To tak jakbyś chciał napisać Half-Life w BASIC a nie w C++. (no może przesadzony przykład ale oddaje istote rzeczy).
Ja osobiście całkowicie zmieniłem paltforme na całkowitą kapitalistyczną komerche. ASP.NET.
Chcociaż po wyjściu PHP5 może sie to zmienić. Tak jak już napisałem za wczśnie żeby wymianiać czy PHP5 będzie lepszy czy okaże totalną porażką ponieważ wszytsko może sie zmienić do ostatniej chwili.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

iniside pisze:A dla poceszenia mam wiadomość. Pełna wersja PHP 5 powinna być juz na święta Bożego Narodzenia :-D
Mogę wiedzieć skąd masz taką informację... :?

A co do MySQL, nie jest powiedziane że w ostatecznej wersji takiej obsługi nie będzie... Bynajmniej na ten temat dużo nie słyszałem. :wink:

A ciebie krzysztofie namawiam do Obiektowego spojżenia na programowanie, to na prawdę dobra sprawa... :-D
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Informacje z kapelszu jak to mówi moja nauczycielka. A tak na powaznie przypuszczam. Skoro latem po zaledwie kilku miesiącach jest beta. To Święta są stosunkowo prawdopodobnym terminem. Ale głowy nie dam. Nic nie jest pewne.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Wojciech Jurewicz pisze: A ciebie krzysztofie namawiam do Obiektowego spojżenia na programowanie, to na prawdę dobra sprawa... :-D
Wiedziałem, że szef to powie :P

A na marginesie programowanie obiektowe znam nawet bardzo dobrze, ale mnie nie kręci. Wiem, ze jest wydajniejsze niz strukturalka, ale to już zostało, ze wolę strukturalny kod. Moze kiedyś sie przestawie. Kto wie. Czas pokaże. :)

Ale teraz jakbym przestawiał moje podwaliny CMS'a to by chyba nie pożył długo :)
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

iniside pisze:Najpierw bark obsługi MySQl (to znaczy obsługa jest ale trzeba ręcznie kompilować a jak sie nie ma Visual c++ za jakieś 2000zł. to o kompilowaniu w windowsa w sumie mozna zapomnieć.)....
Obsluga MySQLa jest wystarczy odkomentowac opcje rozszezen w PHP.ini i skopjowac biblioteczke obslugi mysql'a do system32 (juz dokladnie nie pamietam) i wszytsko dziala - wersja dla win. MySQL nie jest poporstu od tej wersji zaszyty w samym silniku, a jest jako biblioteczka.

Namespace'ow juz nie ma. Sprawialy problemy, wiec je wywalili.

No ale przyznaje, ze art mi sie podobal :) Tak trzymac Wojtek.

P.S. Pozdrawiam ;)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Sth może napisałbyś coś więcej bende bardzo wdzięczny.
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

nie Sth, a Seth :P

Aby MySQL zadzdzialal na PHP 5 trzeba zrobic tak:
1) z katalogu dlls dolaczonego do PHP 5 skopjuj biblioteke libmysql.dll do katalogu system32 - jest on w katalogu gdzie znjaduje sie windows (jezeli nie masz tego pliku sciagnij nowa wersje PHP 5 z http://snaps.php.net)
2) Teraz trzeba wyedytowac plik php.ini. Ustawiamy extension_dir na sciezke do pliku z rozszezeniami naszego PHP (np: c:\php\extensions)
Musimy jeszcze odkomentowac (lub dopisac) linie:
extension=php_mysql.dll

I to wszystko. Trzeba tylko pamietac, ze jezeli server byl uruchomiony podczas gdy dokonywalismy zmian nalezy go zrestartowac.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Dzięki Seth.

Swoją drogą będę musiał go troche poprawić (artykuł). Wywale pola nazw i poprawie pewne błedy...

Ale to na dniach.

A jeszcze co do pól nazw, to mam nadzieję że da się coś z tym zrobic zanim PHP wyjdzie... :-D
ODPOWIEDZ