[php ]gotowiec czy własna praca

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Przemysław Szymik
Nowy
Nowy

Re: [php ]gotowiec czy własna praca

Post autor: Przemysław Szymik »

wixor:
używanie gotowców prowadzi do załamania si ę systemu (prędzej czy później) a ponadto ich wdrażanie jest baardzo czasochłonne - tylko własne skrypty.
No tak... Po co Smarty, Ampoliros, phpBB, GDLib... No nie? Sam wszystko sobie napiszesz. Po co gotowe rozszerzenia w PHP np. do obsługi MySQL? Przecież można napisać włane, co nie?

A tak na serio. Wszystko zależy jak leży. Po co wywarzać otwarte drzwi (stara maksyma programistów)?
Są rzeczy, których nie trzeba pisać od nowa. Ostatnio przeczytałem że gotowe CMS suxx. Chyba ludzie powariowali. Korzystać ile sie da! Jak chcesz napisać własny engine, CMS czy coś tam jeszcze to sobie pisz...

Po to skrypty są pisane żeby z nich korzystać.

Nie wiem, czy ktoś jeszcze pamięta, kiedyś nie było Delphi, tylko goły Object Pascal pod Win. Nie było "gotowców" w postaci napisanej obsługi okien, przycisków itd.
Wszystko trzeba było pisać samemu. Przez pół roku tworzyło się prymitywny interfejs, obsługę formatów graficznych itd., zamiast zajmować się właściwą aplikacją.

W necie są coraz popularniejsze (wspomniane Smarty) platformy/engine, na podstawie których tworzy się oprogramowanie i to niesamowicie ułatwia i przyspiesza tworzenie aplikacji.
Nie dajmy się zwariować. Korzystać ile wlezie;)

P.S. Wixor, do Ciebie nic nie mam, tylko akurat Twój post przedstawiał dosyć skrajny pogląd, więc go wykorzystałem.
Bellerofont

Post autor: Bellerofont »

Ja uważam, że pisanie samemu jest najepsze (choć nie krytykuje rozwiązań darmowych). Jednak pisząc sam wiem co, gdzie i jak, mam z teko satysfakcje, jestem dumny z tego, że działa i rozwijam swoje umiejętności.
Balduran
Nowy
Nowy

Post autor: Balduran »

Ja bardzo bym chciał samemu pisac skrypty... Ale nie umiem :-( Napisałem jeden skrypt PHP, ale była to bardzo prosta aplikacja, niektórzy uważają, że ściągnąłem to z innego serwisu, ale kiedy pisałem ten skrypt to nie znałem jeszcze żadnej strony ze skryptami PHP. Oto mój skrpypt:
[php]<?
$dzien=date("l"); //Zmiennej $dzien przypisaliśmy za pomocą funkcji date aktualny dzień tygodnia
if ($dzien=="Monday") {
print ("Dzisiaj jest poniedziałek");
} elseif ($dzien=="Tuesday") {
print ("Dzisiaj jest wtorek");
} elseif ($dzien=="Wednesday") {
print ("Dzisiaj jest środa");
} elseif ($dzien=="Thursday") {
print ("Dzisiaj jest czwartek");
} elseif ($dzien=="Friday") {
print ("Dzisiaj jest piątek");
} elseif ($dzien=="Saturday") {
print ("Dzisiaj jest sobota");
} else {
print ("Dzisiaj jest niedziela");
}
?>
[/php]
Wyświetla on dni tygodia. Jednak nic innego nie umiem napisać. Ale chciałbym, i gdybym umiał, to bym wogóle niekorzystał z gotowców.
ODPOWIEDZ