Więc po pierwsze chodzi mi o przypisywanie do stron słów wortal lub portal. Wiele stron (wg mojej opinii oczywiście) ma niestety źle tą nazwę przypisaną. Wg definicji z encyklopedii portal to
Już samo pierwsze zdanie definicji mówi nam ze portal porusza wiele tematów. Więc choćby przykład pierwszego lepszego serwisu, który znalazłem w googlach 90minut.com mając w nazwie i logo „ portal piłkarski” wydaje się być błędny… Przykładów są tysiące, np. pzw.pl - Wielki Portal Wędkarski, itd…Portal, rodzaj wielotematycznego serwisu internetowego. Poprzez portal użytkownicy sieci mają dostęp do najnowszych informacji z różnych dziedzin, z reguły portale wyposażone są też w mechanizm wyszukiwania plików (stron WWW) w Internecie. Za pomocą portalu można więc otrzymać dowolną interesującą nas informację. Największe światowe portale to Yahoo, Altavista czy Lycos, zaś w Polsce Onet i Wirtualna Polska.
Po drugie używanie słowa wortal. Tu oczywiście chodzi o strony monotematyczne. Przykładów poprawnych jest także multum (SwiatPodrozy.pl - polski wortal turystyczny XXI wieku, czy palmtop.pl - wortal technologii mobilnych itd.)
I tu nie ma wiele kłopotów, z tymże wiele osób używa jego angielskiego odpowiednika vortal. Aby nazwa była poprawna musimy jednak zauważyć, że łączenie angielskiego „vortal” z np. polskim „komputerowy” będzie (chyba?) błędne. Aby zrozumieć podam przykład i na podstawie analogii możecie zrozumieć o co mi chodzi:
wortal piłkarski – ok.
vortal płkarski – źle
bo:
mysz komuterowa – ok.
mouse komputerowa – źle
Nie jest to istotny problem dla webmasterów i wcale nie mówię, że mam rację, ale myślę, że ciekawy watek do rozpętania sensownej dyskusji. Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii na ten temat…