[szukam] dobry edytor html
[szukam] dobry edytor html
Mozecie mi polecic jakis fajny i madry edytot html?
Re: [szukam] dobry edytor html
Ja polecam robić strony we FrontPage'u. Dla maniaków Notatnika powiem tylko, że we FrontPage'u też jest zakładka HTML i można w niej edytować stronę. Uważam, że FP jest o tyle lepszy, że można zawsze gdy ktoś pisze stronę w kodzie podejrzec od razu wynik bez zapisywania strony i żmudnego otwierania w MSIE. A jeśli czegoś się nie wie jak napisać zawsze można w zakładce Normal zrobić coś "widząc" co się robi.
Bardziej preferuje edytory graficzen nie jestem fanem notatnika.
Poza tym potrzebuje czegos dobrego, bo: buduje dosyc zageszczone tabelki i niektore edytorki sie na tym wykladaja
Tzn w swoim trybie rysuja z jakimis bledami (zle dopasowane tabelki), sle dopasowane tabelki, kiedy wyswietkam w przegladarce wyglada ok.
A dodam ze jak wstawiam tabelke to robie w=100% i h=100% chyli tyle ile ma zajmuje . Jak sie akazuje niektore tego nie lykaja.
Poza tym potrzebuje czegos dobrego, bo: buduje dosyc zageszczone tabelki i niektore edytorki sie na tym wykladaja
Tzn w swoim trybie rysuja z jakimis bledami (zle dopasowane tabelki), sle dopasowane tabelki, kiedy wyswietkam w przegladarce wyglada ok.
A dodam ze jak wstawiam tabelke to robie w=100% i h=100% chyli tyle ile ma zajmuje . Jak sie akazuje niektore tego nie lykaja.
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
O matko, Karol co Ty piszesz...KaRoL pisze:Ja polecam robić strony we FrontPage'u.
Nie polecać FP nikomu, raz, że w ten sposób nie nauczy się robić dobrych technicznie stron, dwa, ze jak się coś zepsuje to nie będzie wiedział jak to naprawić, trzy, że 50% kodu programik tworzy zupełnie nie potrzebnie (co przeklada się na długosc załadowania) ,cztery, zrob stronę taka i porównaj jak wyglada pod IE, Mozilla, Opera i Netscapem to zrozumiesz i pięc - to jest od Microsoft, czyli zło konieczne
Ja polecam:
-edHTML - polski program, ma wysiwyg jakby już ktos się upierał, apoza tym wiele ciekawych funkcji ułatwiających tworzenie WWW, program całkowicie za darmo
Teraz mam 3 mozliwosci:
1. Dreamweaver
2. edHTML
3. ezHTML
4. Namo Webeditor
ktory mi polecicie?
1. Dreamweaver
2. edHTML
3. ezHTML
4. Namo Webeditor
ktory mi polecicie?
Zanim coś powiesz przeczytaj mój post do końca i nie łap mnie za pojedyncze zdania.Dawid Kulbaka pisze:O matko, Karol co Ty piszesz...![]()
Porównywałem i jakoś nic nie widzęDawid Kulbaka pisze:Zrob stronę taka i porównaj jak wyglada pod IE, Mozilla, Opera i Netscapem to zrozumiesz
Czyli rozumiem, że u siebie w komputerze korzystasz z Linuxa? Z DOS-a na pewno nie, bo jest produkcji Microsoft, Windowsa też nie, bo Microsoft. Notatnika pewnie też nie używasz do robienia stron, bo Microsoft.Dawid Kulbaka pisze:To jest od Microsoft, czyli zło konieczne![]()
Proszę, nie krytykuj rzeczy, których sam nie próbowałeś. Robiłeś kiedyś stronę w FP? Pewnie nawet nie wiesz jak to się robi.
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
Przeciez polacasz w całym swoim poscie program FP, wiec chciałem polemizowac..KaRoL pisze:Zanim coś powiesz przeczytaj mój post do końca i nie łap mnie za pojedyncze zdania.Dawid Kulbaka pisze:O matko, Karol co Ty piszesz...![]()
Hehe, Karol ja jak zaczynałem bawić się html to napisałem kurs Front Page , bo myślałem że to jest najlepszy program pod słońcem, bo zrobilem podobnie; zapytałem się gdzies na forum co by polecili i kazdy powiedzieli FP, no co jakie miałem wyjscieKaRoL pisze:Czyli rozumiem, że u siebie w komputerze korzystasz z Linuxa? Z DOS-a na pewno nie, bo jest produkcji Microsoft, Windowsa też nie, bo Microsoft. Notatnika pewnie też nie używasz do robienia stron, bo Microsoft.
Proszę, nie krytykuj rzeczy, których sam nie próbowałeś. Robiłeś kiedyś stronę w FP? Pewnie nawet nie wiesz jak to się robi.
Teraz jak się nazbierało troszkę doswiadczenia i poznało wiele programów to bez wątpnienia moge powiedziec, ze FP jest mało co warty i lepiej zobaczyć wpierw kurs html, potem jakis edytor na miare edhtml czy ez czy zajaczka i zacząc od razu robic dobre technicznie strony, a nie tracic czas na FP...
A jeszcze jedno (i cały offtopic skonczony) jak mowie ze "zło koniecznie" to chyba nie mowie ze nie uzywam w ogole czegos z microsoftu, tylko mowie ze uzywam, bo nie widze innej alternatywy..z takich albo takich przyczyn, nie zrozumiałes mnie
Bądż co bądz wybierałbym darmowe oprogramowanie, edHTML rlz , jednak podkreslam ze to kwestia gustu, przyzwyczajenia i mozesz wyprobowac kazdy, zacznij od ed'aone_eddie pisze:Teraz mam 3 mozliwosci:
1. Dreamweaver
2. edHTML
3. ezHTML
4. Namo Webeditor
ok dzieki.
Ja sie tez dolacze: uzywam Araneae cos ala notatnik ktory koloruje skladnie bardzo przydatne:) mozesz sobie wziac vi lub vim uwazam ze te dwa ostatnie sa bardzo dobre:) apropo klotni o systemach M$ sucks:P linux lepszy i darmowy a poza tym oferuje narzedzia ktorych w M$ mozesz szukac i nie znajdziesz nawet;) a DOS-a do pisania stron odradzam:) co do kompresji stron miedzy programami to uwazam ze wszytkie graficzne niepotrzebnie wkladaja puste miejsca w dokument i inne wstawki ktore potrzebne nie sa:) a jak strona jest duza to mozna sie pozegnac z opisem dobra strona bo dobra to nie tylko ze ladnie wyglada ale dla kogos kto ma internet krotko sie laduje:) jak sie laduje powyzej 15 sekund to wiekszosc ja zamknie:)
Wiec tak.
- ezHTml..jeszcze za malo rozbudowany
- edHTML..fajny duzo opcji..ale to na czym mi zalezy czyli Design mode..jest kompletnie niedopracowany. Nie mozna nodyfikowac tabelek. Nie wiem moze cos zle poprzestawialem. ALe Jedyne co moglem zrobic to edytowac obrazki i wprawadzac tekst.
- teraz wezme sie za Dream-a
Macie jeszcze jekies propozycje
- ezHTml..jeszcze za malo rozbudowany
- edHTML..fajny duzo opcji..ale to na czym mi zalezy czyli Design mode..jest kompletnie niedopracowany. Nie mozna nodyfikowac tabelek. Nie wiem moze cos zle poprzestawialem. ALe Jedyne co moglem zrobic to edytowac obrazki i wprawadzac tekst.
- teraz wezme sie za Dream-a
Macie jeszcze jekies propozycje
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Ja osobiście polecam EdHTML. Obsługuje nie tylko html, ale wiele innych formatów i jest o wiele lepszy niż jakikolwiek inny edytor, a zajmuje o wiele mniej 
A drugi to jest Dreamweaver, ale tutaj masz już do czynienia z potężnym narzędziem, z resztą jak kazdy program Macromedi. Ma on wiele opcji i jest bardzo dobry - jak się go oczywiście dobrze zna i umie nim posługiwać.
A drugi to jest Dreamweaver, ale tutaj masz już do czynienia z potężnym narzędziem, z resztą jak kazdy program Macromedi. Ma on wiele opcji i jest bardzo dobry - jak się go oczywiście dobrze zna i umie nim posługiwać.
Faktycznie macromedia tworzy trudne w opanowaniu programy. Sporo czasu trzeba poswiecic na samo zrozumienie interfejsu.
Znam Flash MX, teraz obczaje dreama.
Znam Flash MX, teraz obczaje dreama.
-
Maciej Skrobiński
- Nowy

- Kontakt:
Moim zdaniem jest obojętne jakiego edytora się używa. Jeśli ktoś robi pierwszą stronkę i więcej nie będzie ich robił to może skorzystać z kreatora. Jednak jeśli ktoś postanowił, że nauczy się dobrze HTMLa to nie powinien pod żadnym względem korzystać z kreatora. Takiej osobie pozostaje pisanie czystego kodu - co daje najlepszy efekt.
-
Andrzej Stokowski
- Nowy

- Kontakt:
polecam editplus http://www.editplus.com
czysty text z podgladem
co do wymiany zdan na temat FP to w samym html'u sie nadaje ale proba pisania skryptow np. asp (ta sama firma) konczy sie katastrofa - program tworzy wlasne lepsze skrypty i mozna sie niezle zdziwic
czysty text z podgladem
co do wymiany zdan na temat FP to w samym html'u sie nadaje ale proba pisania skryptow np. asp (ta sama firma) konczy sie katastrofa - program tworzy wlasne lepsze skrypty i mozna sie niezle zdziwic
Serwer FTP
Pozdrawiam wszystkich ! Co do progsów mogę udostępnić mój serwerek FTP jest tam cały komplet FLASHA MX 2004 i kilka edytorów HTML oraz wiele innych narzędzi !! Oraz wiele dodatków do stron i flasha, chcesz wiedzieć więcej meil me : [email protected] na pewno odpisze - i prześle dane dotyczące FTP !!![/b]