photoshop 7pl czy 8en?
-
Michał Szymczyk
photoshop 7pl czy 8en?
mam dostęp do dwóch wersji adobe phtoshop: 7 po polsku i 8 po angielsku. no i mam pytanie: którą wybrać? zaznaczam, że jestem lamerem w grafice i na razie chcę się czegoś pouczyć. który polecicie? a może jeszcze coś innego?
Re: photoshop 7pl czy 8en?
Jak dopiero zaczynasz w grafice to polecam nowszą wersje ale angielską. Proponuje to bo jeżeli masz zamiar się uczyć to najlepiej na przykładach, a nieliczne strony oferują kursy z polskimi tłumaczeniami funkcji . Jeżeli taka strona się znajduje to zazwyczaj jest tłumaczenie polskie i angielskie. Pozatym w nowszej wersji podobno dodano więcej funkcji (niewiem bo korzystam z 7en). to są tylko propozycje moje, lecz to ty dokonujesz wyboru. Radze poszukać sobie przykładów (tutotriali) i zobaczeć na jakim jezyku są oparte (funckje i/lub cały tekst)
Znam kilka stron z polskimi tłumaczeniami.raf2001 pisze:Proponuje to bo jeżeli masz zamiar się uczyć to najlepiej na przykładach, a nieliczne strony oferują kursy z polskimi tłumaczeniami funkcji . Jeżeli taka strona się znajduje to zazwyczaj jest tłumaczenie polskie i angielskie.
Ale korzystam z 7 eng. Czasem mam mały problem z funkcjami w tutorialach (gdzie funkcje są po polsku). Ja radziłbym 7. Bo 8 nie widziałem jeszcze i nie wiem jak wygląda
-
Mayhen
- Nowy

- Kontakt:
jakąkolwiek wersję pow. 6.0 byle ENG.
Utkwią ci w głowie wszystkie terminy photoshopowe :], bedziesz wiedział co ktoś do ciebie mówi
Utkwią ci w głowie wszystkie terminy photoshopowe :], bedziesz wiedział co ktoś do ciebie mówi
-
Michał Fikus
- Przelotem

8.0 ENG
1) Więcej tutków jest po angielsku
2) Szlifujesz język :
3) Więcej możliwości
1) Więcej tutków jest po angielsku
2) Szlifujesz język :
3) Więcej możliwości
Bierz tego CS (bo to chyba 8 jest) bez zastanawiania. Ja bym przynajmniej tak zrobił na Twoim miejscu.
PS. Przegraj płytkę i podeślij mi

PS. Przegraj płytkę i podeślij mi
bierz 8. jest po prostu lepsza.
Ja na Twoim miejscu wziąłbym 7 PL. Przynajmniej mogę pokojarzyć niektóre fakty z polskim Corelem, a tak... uruchamiam i nie wiem od czego zacząć.
Photoshopa z Corelem? Cóż za niekonsekwencja. Photoshop tylko z Illustratorem- nie będziesz żałował, no i oczywiście wersja angielska- polska jest beznadziejna (wiem, kto ją tłumaczył i jak to było)
Jak poprzednicy - zacznij od wersji anglojezycznej. Numerek przy wersji nie ma tutaj wiekszego znaczenia, bo zmiany w stosunku do starszych wersji dotyczą tylko opcji zaawansowanych (ale mimo wszystko polecam CS). Naukę zacznij od zapoznania się z:
1. Levels (praca na warstwach);
2. Transparent ("Lasso" - sposoby wycinania i maskowania);
3. Feather (wtapianie).
Jeżeli załapiesz, o co chodzi to cała reszta jest już dużo prostsza, zresztą od tego momentu możesz ściągać jakieś tutoriale (dopiero od tego momentu, a nie od razu jak radzą niektórzy - guzik Ci przyjdzie z takowych, jeżeli nie będziesz rozumiał podstawowych mechanizmów), których w necie nie brakuje i szlifować wiedzę. A później to już z górki
.
Nie zaszkodzi też wizyta na jakimś forum poświęconym grafice komputerowej (ja mogę polecić tylko www.ef.art.pl bo tam się udzielam
). I nie wstydź się zadawać nawet najprostszych pytań - nikt od tego jeszcze nie umarł, a spora część ludzi którzy coś już umieją tak zaczynała)...
Powodzenia!
1. Levels (praca na warstwach);
2. Transparent ("Lasso" - sposoby wycinania i maskowania);
3. Feather (wtapianie).
Jeżeli załapiesz, o co chodzi to cała reszta jest już dużo prostsza, zresztą od tego momentu możesz ściągać jakieś tutoriale (dopiero od tego momentu, a nie od razu jak radzą niektórzy - guzik Ci przyjdzie z takowych, jeżeli nie będziesz rozumiał podstawowych mechanizmów), których w necie nie brakuje i szlifować wiedzę. A później to już z górki
Nie zaszkodzi też wizyta na jakimś forum poświęconym grafice komputerowej (ja mogę polecić tylko www.ef.art.pl bo tam się udzielam
Powodzenia!
-
Mikołaj Barczentewicz
- Nowy

- Kontakt:
Najlepiej załatw sobie dostęp do Photoshop CS PL i nie będziesz miał dylematu, albo weź CS EN i poczekaj na spolszczenie.
Vide tu:
http://www.webinside.pl/news/554
Vide tu:
http://www.webinside.pl/news/554
He, a gdzie można sobie "załatwić" dostęp do Photoshopa CS PL, bo ja bym bardzo chętnie, tylko gdzie, no gdzie... 
coz, najlepiej na allegro czy czyms w tym rodzaju, nie bywam na takich serwisach wogole, ale domyslam sie, ze mozna tam kupic duzo taniej niz oprogramowanie ze sklepu, czy np. wysylka od producenta.