[php] utrzymywanie logowania - sesje czy cookies?

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

[php] utrzymywanie logowania - sesje czy cookies?

Post autor: the_foe »

Własnie co preferujecie by utrzymywac logowanie? sesje wydaja sie do tego stworzone - ale cookies sa prostrze, poza tym przy cookies latwiejsze jest utzrymanie logowania po ladowniu sie w inne okno lub po wylaczeniu okna.

A tak przy okazji: jak w php pzredluzyc zywotnosc juz istniejacego ciasteczka?
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [php] utrzymywanie logowania - sesje czy cookies?

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Sesje i tak opierają sie na cookies i są do tego sworzone, i wcale nie są trudne, a nawet prostrze od Cookies bym powiedział. Radzę ci się zapoznac z sesjami gdyż są praktyczniejsze, w razie byś miał jakies problemy to pi sz na forum, a postaram się pomóc.

Co do przedłużania żywotności cookies to najlepiej je odczytać, a następnie zapisać ponownie z nową żywotnością.
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: the_foe »

Wojciech Jurewicz pisze:Sesje i tak opierają sie na cookies i są do tego sworzone, i wcale nie są trudne, a nawet prostrze od Cookies bym powiedział. Radzę ci się zapoznac z sesjami gdyż są praktyczniejsze, w razie byś miał jakies problemy to pi sz na forum, a postaram się pomóc.

Co do przedłużania żywotności cookies to najlepiej je odczytać, a następnie zapisać ponownie z nową żywotnością.
Chodzi jednak o to, ze stuje wlasnei sesje, ale nie wiem jak zrobic by np. gosdciu byl zalogowany przez 10 min od ostatniego "ruchu" i sesje nie urywaly sie po wylaczeniu przegladarki. Cos slyszalem o SID ID i cos tam ich zapisywaniu, ale nei wiem o co chodzi. Jednak tak sobie myslalem zeby uzyc cookies, samoemu robic identyfikator logowania (by nie zapiywac loginu i hasla do cookies) itd...

Co do przedluzania, czy mam rozumeic ze wystaczy jak odczytam zmienna z tablicy cookies (a jesli mam rg na on to nawet nei trzeba) i wytarczy rocibc tak jakby sie stawialo nowe cookie - nie chce by plik rosl w nieskonczonosc albeo powsatwalo wiele plikow.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Jeżeli chodzi o przedłużanie cookies to owszem można nadpisywać cookie przedłużając ich żywotność i będzie to działało bez problemów.

Niestety sesja trwa tak jak cookie z czasem żywtności ustawionym na 0, czyli do wyłączenia przeglądarki. W przypadku wyłączenia przeglądarki sesja zostaje przerwana i dane z sesji są tracone. Możesz je zapisać w cookie, wtedy zostaną przechowane.
peterson
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: peterson »

Należy stosować sesje. Cookies mają dziury w zabezpieczeniach jak ser szwajcarski.

Podstawowa różnica?
Sesje zapisywane są po stronie serwera, a cookies? he no własnie ;-)
peterson
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: peterson »

Wojciech Jurewicz pisze:Jeżeli chodzi o przedłużanie cookies to owszem można nadpisywać cookie przedłużając ich żywotność i będzie to działało bez problemów.

Niestety sesja trwa tak jak cookie z czasem żywtności ustawionym na 0, czyli do wyłączenia przeglądarki. W przypadku wyłączenia przeglądarki sesja zostaje przerwana i dane z sesji są tracone. Możesz je zapisać w cookie, wtedy zostaną przechowane.
Czas przechowywania sesji mozna ustalac. Nie musi to być 0.
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

Ja preferuję sesje - łatwo jest na nich operować i to nie tylko z kwestią podtrzymywania logowania. Ale dla najlepszych rezultatów łącze techniki - wysyłam wiadomości do cookies również, by użytkownik (o ile wybrał taką opcję) nie musiał się ponownie logować za np. 30 min.).
To użytkownikowi powinno zależeć na tym by być zalogowanym - Ty dbaj tylko by Tobie szkód nie wyrządził - a jak nie chce być zalogowanym to go przecież do tego nie zmusisz.
MaKaO
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: MaKaO »

peterson pisze:
Wojciech Jurewicz pisze:Jeżeli chodzi o przedłużanie cookies to owszem można nadpisywać cookie przedłużając ich żywotność i będzie to działało bez problemów.

Czas przechowywania sesji mozna ustalac. Nie musi to być 0.
W jaki sposób? Bo brakuje mi tego bardzo, wszystkie sondy itd... Mam napisane na Cookies, a wolałbym sesje, jeżeli chodzi o moje zdanie, to zdecyodanie sesje, ponieważ są one przechowywane po stronie serwera. :wink:
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

MaKaO: chodzi Ci o przedłużania ważności cookies? Poprostu deklarujesz je jeszcze raz - oczywiście z jakimś limitm czasu, bo jak nie to i ak będzie tylo do zamknięcia przeglądarki.
A zapisywanie wiadomości sesji do cookie - to tak jak z serializacja obiektow - zapisz id sesji mu w ciachu, a potem na tej samej stronie go pobierz.
MaKaO
Nowy
Nowy
Kontakt:

No to to ja wiem, ale to będzie cookies, a nie sesja, a to różnica :wink:
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Jak zwykle odpowiedz jest w manualu ;)
Manual pisze:session.cookie_lifetime specifies the lifetime of the cookie in seconds which is sent to the browser. The value 0 means "until the browser is closed." Defaults to 0.
MaKaO
Nowy
Nowy
Kontakt:

To się ustawia w php.ini?
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

MaKaO pisze:To się ustawia w php.ini?
Tak, w skrypcie nie wiem czy jest taka mozliwosc.
MaKaO
Nowy
Nowy
Kontakt:

Tak myślałem, więc odpada... Bo wtedy się przestawi do wszystkich skryptów... A mnie to nie satysfakcjonuje :?
ODPOWIEDZ