[Pytanie] Promowanie strony w wyszukiwarkach

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
extemplo
Kontakt:

[Pytanie] Promowanie strony w wyszukiwarkach

Post autor: extemplo »

Witam,

Zacznę od czegoś co dla większości z pewnością jest truizmem, ale ja mam z tym problem.
Założyłam tydzień temu strone i nie ma jej w żadnych wyszukiwarkach.

Czy mam czekać ,aż zwiekszy się liczba odwiedzin na stronie
(ale tu mogę liczyć wyłącznie na znajomych i ich klikanie bo do mojej strony nie sposób teraz trafic skoro nie ma jej w wyszukiwarkach)?
Czy może mam wpisac stronę do katalogów? Zaznaczam, że szukałam takich w googlach, yahoo, dogpile etc i nie umiem ich znaleźć.

Będę zobowiązania za pomoc -ponieważ na razie nie mam kasy na pozycjonowanie jej - chciałabym, żeby moja strona po prostu zaistniała w necie.

Ponieważ jestem bardzo początkującą webmaster'ką proszę o w miarę szczegółowe instrukcje.

Dziękuję,

Pozdrawiam,
marlonk
Nowy
Nowy

Re: [Pytanie] Promowanie strony w wyszukiwarkach

Post autor: marlonk »

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kat ... Google&lr=

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kat ... Szukaj&lr=

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kat ... Szukaj&lr=

ale najbardzije polecam http://www.katalogiseo.info spis wiekszosci katalogow z podzialem na PR, skrypt date dodania itp itd.

Wyszukiwarki same nie zindeksuja Twojej strony jesli nie beda trafiac na nia. Musisz dodawac link do swojej strony do katalogow, do wyszukiwarek, do stopek na forum (nawet tutaj). Im wieksza liczba stron bedzie posiadala link do Twojej strony tym lepiej :) oczywiscie omijaja farmy linkow bo to szkodzi a nie pomaga. Poczytaj na forum http://forum.optymalizacja.com a bedziesz wiedziala wiecej

i pamietaj google wie duzo!
extemplo
Kontakt:

dzięki

Post autor: extemplo »

Dziękuję za pomoc :-D

Wczoraj wpisałam stronę do kilkunastu wyszukiwarek i już jest w googlach :)

Poczytam info na linkach, które mi wskazałeś.

Pozdrawiam serdecznie,
AdamAGP
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: AdamAGP »

To szybko ja parę dni temu dodałem moją pierwszą stronę i w np. google mi pisze, że nie jest zindeksowana -pewnie coś źle zrobiłem. Mam jeszcze problem z weryfikacja w google, żeby używać jakichś tam narzędzi, ponieważ użyłem alisau "free.pl" i ani poprzez wstawienie pliku html, ani przez wstawienie odpowiedniego znaczniku meta w index.html nie da się zweryfikować strony pod aliasem. Tzn ja nie wiem jak to zrobić. :(
marlonk
Nowy
Nowy

bo z tego co sie oreintuje aliasu nie zweryfikujesz...bedziesz musial podac adres http://scarab.kopernet.org/~adamagp/strona bo to o ta strone chodzi jak sie domyslam. Nie oplaca sie trzymac strony na aliasie. Teraz jest promocja w nazwa.pl mozna kupic domene juz za 0,90zl :) polecam.
AdamAGP
Nowy
Nowy
Kontakt:

Czemu się nie opłaca? Wrzucą mi pełno reklam?, zamkną go? Jest też sporo serwerów darmowych od razu z domeną np. za.pl
Choć w sumie 0,90 zł to serio się opłaca.
Tylko ten adres zacząłem już dodawać do katalogów :( poza tym planuje zmienić server na szybszy lokalny tylko, że oni mają takie skomplikowane aliasy.
marlonk
Nowy
Nowy

raz ze czasami wrzucaja reklamy, dwa ze serwis oferujacy aliasy moze pasc, google indeksuje tylko adres aliasu (nie zindeksuje podstron), ludzie niechetnie kupuja reklamy na aliasach i nie wymieniaja sie z nimi linkami. Niektore katalogi nie przyjmuja aliasow tak samo programy partnerskie. Klopoty z weryfikacja jakiegokolwiek kodu np. google, itp itd...domena za 10zl/rok to nie duzy wydatek. Najlepiej kupic wlasny serwer (duzo jest tanich ofert i w miare dobrych) i domene i nie miec problemow z przenoszeniem wszystkiego itp itd...

a co do dodawania do katalogow takie zycie ja tez jak wykupilem domeny musialem kolejno znow dodawac. Nie ma lekko ;)
AdamAGP
Nowy
Nowy
Kontakt:

Rzumiem.
A moglibyście sprawdzić mi słowa kluczowe, bo mam troche wątpliwościco odmian poszczegolnych słów.

Kod: Zaznacz cały

skasowałem te słowa kluczowe, bo mi przeglądarki pozycjonują tego posta wyżej niż stronę
Ostatnio zmieniony wt lis 07, 2006 6:09 pm przez AdamAGP, łącznie zmieniany 1 raz.
marlonk
Nowy
Nowy

początki, fotografii - bez przecinka bo to chyba ma byc jedna fraza
tak samo
czas, naświetlania

polecam angielskie strony
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=seo ... Google&lr=

i polskie
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=nar ... Google&lr=

do sprawdzania metatagow, keywords,pr,i innych
AdamAGP
Nowy
Nowy
Kontakt:

Zrobiłem test meta i mi wyszło:
Keywords: This tag contains too many keywords.
This tag contains 23 keywords. This is too many for what we would consider a 'robot friendly' web page. The maximum number of keywords we recommend for this tag is 20.
Keyword relevancy to page content is terrible.
The keywords relevancy to page content is 0%.
To rzeczywiscie moze być max 20 słów kluczowych?
W sumie to strona główna nie zawiera tych słów, ale charakteryzują zawartość strony. To roboty to odczytają jako nieprawidłowe słowa?[/img]
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Post autor: Marcin Kalisz »

W sumie to strona główna nie zawiera tych słów, ale charakteryzują zawartość strony. To roboty to odczytają jako nieprawidłowe słowa?
O ile słowa kluczowe w meta-tagu "keywords" nie mają w Google wpływu na wyższą pozycję o tyle użycie wyrazów, których nie ma na stronie może zaszkodzić. Ja dobieram słowa kluczowe osobno dla każdej podstrony. Najgorszym przypadkiem jest gdy masz wszędzie te same słowa w meta, a nie wystepują one w całym serwisie.

Jeśli chodzi o same słowa... przeprowadziłem szybką analizę i wyszło mi, że fraza "początki fotografii" nie jest wpisywana w polskim Google. To może znaczyć, że także w pozostałych wyszukiwarkach nie będzie można uzyskać zbytniego zainteresowania stroną będąc na taką frazę nawet numero uno. Szkoda więc na to czasu. Proponuję "podstawy fotografii" (to jakl widzę masz w "keywords", "fotografia dla początkujących" czy "fotografia amatorska". Zamień tytuł strony i dodawaj linki :-D
AdamAGP
Nowy
Nowy
Kontakt:

Google znajduje moją stronę pod frazą "początki fotografii" jest na 3 miejscu z innymi frazami mam marne szanse przebicia się np. z "podstawami fotografii" przez setki stron. Chyba, że chodzi Ci o to, że raczej ludzie wpisują "podstawy fotografii" to masz racje, ale celowo użyłem niepopularnej frazy, choć nie wiem czy dobrze zrobiłem. Zmieniłem też słowa kluczowe każdej podstrony, ale chyba zrobię to jeszcze raz.
kukiop
Nowy
Nowy

Post autor: kukiop »

Ja bym polecił SiteMap . Zrobiłem Sitemap i po 3 dniach a dokładnie dodałem w sobote a już w poniedziałem była i odrazu wysoka pozycja chyba 6 w teacie hakerstwo i 16 haker niewiem czemu ale tak sie stało :) Poleciłbym ci wymiana linków stałych :) http://linkme.pl?ref=1976
marlonk
Nowy
Nowy

oczywiscie ref linka musiales podac...:/

sitemap to dobra sprawa sa strony na ktorych mozesz wykonac taka mape wgrac na serwer i w google sitemap przy swojej stronie ja dodac
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Post autor: Marcin Kalisz »

AdamAGP pisze:Google znajduje moją stronę pod frazą "początki fotografii" jest na 3 miejscu z innymi frazami mam marne szanse przebicia się np. z "podstawami fotografii" przez setki stron. Chyba, że chodzi Ci o to, że raczej ludzie wpisują "podstawy fotografii" to masz racje, ale celowo użyłem niepopularnej frazy, choć nie wiem czy dobrze zrobiłem. Zmieniłem też słowa kluczowe każdej podstrony, ale chyba zrobię to jeszcze raz.
Oczywiście, że znajduje. Oczywiście też jest wysoko, ponieważ właśnie nikt na to hasło raczej nie pozycjonuje strony - byłaby to dobra nisza, ale dzieje się tak niestety ze względu na fakt, że ludzie nie wpisują takiego hasła w wyszukiwarkach. Skorzystaj z analizy w Google Adwords... sprawdź jakie frazy poza tymi, które wymieniliśmy wpisują internauci. Może uda się znaleźć mniej popularne frazy, których łączna ilość zapytań da w efekcie całkiem pokaźną sumę... jeśli nie to...

... "Podstawy fotografii" - zgadzam się, że będzie trudniej, ale z tego co widzę szanse na pierwszą stronę wyników są. Ja jednak zacząłbym od początku - przebudowa serwisu, dobre kodowanie, semantyczna struktura i dobre olinkowanie wewnętrzne. Wtedy zabranie się za pozycjonowanie będzie mniej bolesne i zajmie mniej czasu. To, że jesteś nawet na miejscu 400 czy 500 nie znaczy, że się nie da. Ostatniego klienta wyciągnąłem z ponad 800-ej pozycji.
ODPOWIEDZ