[XHTML][Problem] Układ na tabelach

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Louner
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [XHTML][Problem] Układ na tabelach

Post autor: Louner »

Dodaj do odpowiedniego <td> właściwość 'valign="top"'. (<td valign="top">)
Balas
Moderator
Kontakt:

Post autor: Balas »

Powiedz mi co tabele maja do xHTMLa ? Jezeli dajesz tag xHTML to powinienes uzyc divow, jezeli nie to zmien na HTML :P

A co do problemu, to dorob dodatkowa komorke pod menu i daj jej "height=100%", a dla reszty strony zwieksz ROWSPAN.

Inna mozliwoscia sa zagniezdzone tabele (jedna w drugiej).
Marcin84

Post autor: Marcin84 »

Tabele i xhtml się nie wykluczają. Kwestia taka, że kolega trochę praesadził z nimi. Divy mają też swoje ograniczenia, trzeba umieć wszystko racjonalnie wykorzystać... Po prostu.
Balas
Moderator
Kontakt:

Post autor: Balas »

Moze lepiej narysuj to napisze sie kod jeszcze raz ;)
Tabele i xhtml się nie wykluczają.
Tabele (w xHTMLu) sluza jedynie do przedstawiania danych, nie do budowania layoutu :)
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

jacaczek7 pisze:Co mam zrobić?
Tak jak pisał Balas najlepszym i najbardziej uniwersalncym rozwiązaniem będzie rezygnacja ze stosowania tabel do budowy układu strony, na koszt semantycznego kodu (ale nie samych div'ów). Polecam prezentację "Dlaczego układ na tabelkach jest głupi: opis problemu i jego rozwiązania" oraz artykuł "Projektujesz w tabelkach? OBUDŹ SIĘ!".
Marcin84

Post autor: Marcin84 »

Balas pisze:Tabele (w xHTMLu) sluza jedynie do przedstawiania danych, nie do budowania layoutu :)
Fakt. Przyznaję całkowitą rację. Postanowiłem zrobić 100% semantyczną stronę i udało się. Na div'ach. Siedziałem ze specyfikacją i zrobiłem. Zatem, wszystko jest możliwe, ale wymaga trochę czasu...
ODPOWIEDZ