[XHTML][Problem] Układ na tabelach
Re: [XHTML][Problem] Układ na tabelach
Dodaj do odpowiedniego <td> właściwość 'valign="top"'. (<td valign="top">)
Powiedz mi co tabele maja do xHTMLa ? Jezeli dajesz tag xHTML to powinienes uzyc divow, jezeli nie to zmien na HTML 
A co do problemu, to dorob dodatkowa komorke pod menu i daj jej "height=100%", a dla reszty strony zwieksz ROWSPAN.
Inna mozliwoscia sa zagniezdzone tabele (jedna w drugiej).
A co do problemu, to dorob dodatkowa komorke pod menu i daj jej "height=100%", a dla reszty strony zwieksz ROWSPAN.
Inna mozliwoscia sa zagniezdzone tabele (jedna w drugiej).
Tabele i xhtml się nie wykluczają. Kwestia taka, że kolega trochę praesadził z nimi. Divy mają też swoje ograniczenia, trzeba umieć wszystko racjonalnie wykorzystać... Po prostu.
Moze lepiej narysuj to napisze sie kod jeszcze raz 

Tabele (w xHTMLu) sluza jedynie do przedstawiania danych, nie do budowania layoutuTabele i xhtml się nie wykluczają.
Tak jak pisał Balas najlepszym i najbardziej uniwersalncym rozwiązaniem będzie rezygnacja ze stosowania tabel do budowy układu strony, na koszt semantycznego kodu (ale nie samych div'ów). Polecam prezentację "Dlaczego układ na tabelkach jest głupi: opis problemu i jego rozwiązania" oraz artykuł "Projektujesz w tabelkach? OBUDŹ SIĘ!".jacaczek7 pisze:Co mam zrobić?
Fakt. Przyznaję całkowitą rację. Postanowiłem zrobić 100% semantyczną stronę i udało się. Na div'ach. Siedziałem ze specyfikacją i zrobiłem. Zatem, wszystko jest możliwe, ale wymaga trochę czasu...Balas pisze:Tabele (w xHTMLu) sluza jedynie do przedstawiania danych, nie do budowania layoutu