Moze nie to forum, ale jak co to prosze o przesuniecie do wlasciwego..
Mianowicie mam baze w exelu.. z wielu powodow (i jest to niezalezene odemnie.. po prostu w takim formacje dostaje dane.. i to czesto)
chcialbym je wrzucic do bazy mysql`a..
i tutaj pytanie... czy ktos mzoe wie jak zrobic w exelu ladny przycisk "wyslij do sql`a" ???
gdzies przeczytalem ze przez jakas wtyczke ODBC mozna sie polaczyc z mysql`em.. tylko nie bardzo bylo to opisane...
z gory dziekuje za wszelkie informacje.
[Exel] - ciekawy pomysl
Re: [Exel] - ciekawy pomysl
Jeśli była by to baza Acces (ale nie jest) to byś mógł za pomocą PHP ją otwierać i pobierać dane (podobnie jak z MySQL), i ewentualnie zapisywać je do bazy MySQL.
Ale jest to baza Excel. Co do tej wtyczki ODBC to poszukaj w Internecie (bo nie wiem jak to zrobić). Ale w Excelu jest chyba opcja zapisania bazy danych w postaci pliku tekstowego lub w postacji HTML. Można napisać skrypt w PHP, który będzie pobierał informacje z tych plików i zapisywał je do bazy MySQL.
Ale jest to baza Excel. Co do tej wtyczki ODBC to poszukaj w Internecie (bo nie wiem jak to zrobić). Ale w Excelu jest chyba opcja zapisania bazy danych w postaci pliku tekstowego lub w postacji HTML. Można napisać skrypt w PHP, który będzie pobierał informacje z tych plików i zapisywał je do bazy MySQL.
Re: [Exel] - ciekawy pomysl
Polecam DBTools działa znakomicie.