[Pytanie] Cena i bezpieczeństwo artykułów

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
Cvaniak
Nowy
Nowy

[Pytanie] Cena i bezpieczeństwo artykułów

Post autor: Cvaniak »

Witam,
jestem w trakcie robienie profesjonalnie przygotowanego portalu o tematyce technicznej (nie mogę więcej powiedzieć :wink:) i niedługo prawdopodobnie będe musiał zlecić napisanie kilka(naście) artykułów do serwisu, jednak nie mam pojęcia ile średnio taki artykuł mógłby kosztować?

Ile ktoś z szanownych Forumowiczów wziął by za napisanie jednej strony A4 artykułu np. o budowie silników odrzutowych - oczywiście zakładamy że jesteście specjalistami w tej dziedzinie :wink:

Zakładamy że autor wspaniałego artykułu życzy sobie za swoją pracę 100 zł. Ja z małą niechęcią zgadzam się na te warunki i proszę o podanie nr konta, ale...

...jaką mam gwarancję, że ten artykuł nie jest plagiatem, że po zapłacie nie sprzeda go konkurencji?
Stig
Administrator

Re: [Pytanie] Cena i bezpieczeństwo artykułów

Post autor: Stig »

Pronigo pisze:...jaką mam gwarancję, że ten artykuł nie jest plagiatem, że po zapłacie nie sprzeda go konkurencji?
Chyba najlepszym zabezpieczeniem jest po prostu sporządzenie umowy.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Nie możesz patrzeć pod względem tego ile czasu zajmuje zapisanie formatu A4, ważna jest wiedza zawarta w artykule i podejrzewam, że jeżeli jest to wiedza specjalistyczna, bardzo rzetelna i wspaniale napisana, to cena może być bardzo wysoka, na pewno nie można jej przeliczyć na ilość znaków czy czas pisania.

Uważam,iż za napisanie artykułu, w którym jego autor dzieli się konkretną wiedzą. Artykułu, do którego nabywasz prawa majątkowe i możesz go użyć na własny sposób włącznie z ustanowieniem płatnego do niego dostępu, odsprzedania czy też czerpaniem korzyści pośrednich np. od reklamodawców odwiedzających Twoja stronę właśnie dla takich artykułów, to kwota 100zł wcale nie jest wygórowana.

Gwarancja jest umowa, a jeszcze lepszą gwarancja jest umowa i godziwe wynagrodzenie.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Piotr Zając »

Witam

Zgadzam się z przedmówcą...
Cena którą podałeś wcale nie jest wygórowana. Średnia cena za artykuł na serwis + prawa + umowa i gwarancja że nigdzie indziej nie ma takiego samego to od 100 zł w górę (za A4)... W górę, bo to też zależy od samego autora. Jeżeli jest to osoba znana i popularna, to za 100 zł nie ma co na to liczyć...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ