Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re:

Post autor: Panikkk »

Nie wierzę... Estetyczna? Jest amatorska w złym tego słowa znaczeniu. Juz sajty pierwszej generacji trafiały sie ciekawsze.
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re:

Post autor: slaveman »

Skoro tak ostro krytykujesz ta stronke to może daj jakieś rady jak ją poprawić
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re:

slaveman pisze:Skoro tak ostro krytykujesz ta stronke to może daj jakieś rady jak ją poprawić
Rada jest jedna. Przestać robić strony!
Nie chcę by było to potraktowane jako osobisty przytyk, ale przykład tej strony wyraźnie wskazuje że mamy do czynienia z projektem amatorskim.
Gdybys był klientem, czy kupiłbyś taki projekt?

Dla porównania:
http://www.hotelmaraboe.be
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re:

jedno pytanko panikkk czy ty odrazu robiłes strony wykorzystując zawansowane skrypty PHP i animacje flash czy może zaczynałeś od prostych chaotycznych i nie przemyślanych stronek
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re:

jestem grafikiem, a nie koderem, więc oceniam stronę pod kątem wizualnym, a funkcjonalność zostawiam informatykom. musze znać sposoby kodowania choćby po to by ułatwić dogadywanie się z koderem i ew. przewidywac pewne kwestie na etapie projektowania.

widzisz, główny problem polega na tym, że za dużo osób chce byc jednocześnie designerem layoutu, flash developerem i koderem. Nie wspomnę juz o cięciu szablonów, bo jedni tną lepiej inni gorzej.

przykład strony z poprzedniego posta pokazuje, że można zrobić coś ładnego dla oka, co reklamowanemu produktowi nie zaszkodzi.
nie chodziło mi o technologię, tylko o wrażenia estetyczne.
przyzasz, że milej się patrzy na nią niż na stronę gościńca.
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re:

Ale ty nadal nie odpowiedziałes mi na moje pytanie czy odrazu robiłeś bardzo zawansowane strony pod względem grafiki i animacji Flash. Bo jakoś mi sie nie wydaje pewnie zaczynaes od gorszych ston niz ta.Skoro mówisz że jestes świetnym grafikiem to moze pokaż swoją prace jaką kolwiek bo przecież jako wybitny grafik maszich z kilkanaście albo kilka dziesiąt
P.S
A żeby zrobić ci na przekore pojade specjalnie na wakacjie do tego hotelu po to aby obalic twoją teze
Jaki hotel taka strona
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re:

slaveman pisze: 1. Ale ty nadal nie odpowiedziałes mi na moje pytanie...
2. Skoro mówisz że jestes świetnym grafikiem ...
1. Odpowiedziałem. Skoro pytałeś na początku o zawansowane skrypty PHP, dałem odpowiedź, że jestem grafikiem, nie koderem, więc mnie PHP guzik obchodzi. Jeśli chodzi o design, każde początki bywają trudne. Kiedy ja zaczynałem sieć w Polsce raczkowała i trudno było o dobre wzorce. Dzisiaj, oglądając takie strony jak ta, będąca tematem sporu utwierdzam się w przekonaiu, że mimo łatwego dostępu do mediów wszelakich, robienie stron nie jest zabawą dla każdego.

2. Obrażasz mnie! Wkładasz w moje usta słowa których nie wypowiedziałem. Zaznaczyłem w swej wypowiedzi, że jestem grafikiem. I to wszystko.

Proponujesz mi prezentowanie prac na łamach tego forum. Zrozum, ja nie potrzebuję opinii dwudziestoletnich informatyków. Mnie weryfikuje klient. Dzięki temu mam na rachunki i na paliwo:)

Cała ta wymiana uwag przyprawia Cię zapewne o wzrost poziomu serotoniny w jelitach, co? A mnie Twoje spostrzeżenia mało obchodzą, bo Ciebie interesuje matematyka, a mnie to co miłe dla oka.

Serdecznie pozdrawiam i daruj sobie ripostę
iro
Moderator

Re:

Post autor: iro »

Panikkk pisze:Obrażasz mnie! Wkładasz w moje usta słowa których nie wypowiedziałem. Zaznaczyłem w swej wypowiedzi, że jestem grafikiem. I to wszystko.
Ciekawe, bo ja też odniosłem wrażenie, że uważasz się za świetnego grafika.
Panikkk pisze:Jeśli chodzi o design, każde początki bywają trudne.
A pomyślałeś, że kolega też może zaczynać?
Czy Ty byłeś tak dobry jak dziś w momencie gdy zaczynałeś?
Może tak mniej sarkazmu a więcej konstruktywnej krytyki?
Jak Ci się nie podoba to powiedz konkretnie co. Co byś zmienił. Doradź coś.
Bo po przeczytaniu wszystkich Twoich postów doszedłem do wniosku, że jak coś Ci się nie podoba, to od razu to torpedujesz ironicznymi opiniami, nie wnosząc nic wartościowego do dyskusji, a właśnie tego oczekują ludzie umieszczający swe posty na tym forum.
Panikkk pisze:Proponujesz mi prezentowanie prac na łamach tego forum. Zrozum, ja nie potrzebuję opinii dwudziestoletnich informatyków.
Nikt nie powiedział, że musi to być do oceny. Pokaż to jako "dobry wzorzec" jak to ładnie ująłeś w swoim poście.
Panikkk pisze:Cała ta wymiana uwag przyprawia Cię zapewne o wzrost poziomu serotoniny w jelitach, co?
Serotonina w jelitach... czego to się człowiek nie dowiaduje...
Kurde skąd takie teksty bierzesz?
(Nie żebym się czepiał, ale już drugi raz zaskakujesz mnie tego typu stwierdzeniem).
Panikkk pisze:Twoje spostrzeżenia mało obchodzą, bo Ciebie interesuje matematyka, a mnie to co miłe dla oka.
Akurat ten dział ma to do siebie, że nikt nie ocenia tu żadnego kodu (no chyba, że zgodności ze standartami), ani żadnych aspektów matematycznych tudzież programistycznych. Tu wszyscy oceniają to co widzą. Wyobraź sobie, że nie jesteś tu wyjątkiem.

I jeszcze jeden cytat, już z cyklu tych, które mi się najbardziej podobają...
Panikkk pisze:Rada jest jedna. Przestać robić strony!
Może ktoś ma jakieś ambicje? Może chce się czegoś nauczyć?
Jedna rada. Przestań dawać takie rady!
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re:

Ten temat chyba nie jest poświęcony mojej osobie i moim upodobaniom, prawda panie moderatorze?
Proszę zauważyć, że moje opinie dotyczą jedynie projektów, nie ich autorów. Taki jest wszak cel umieszcania swoich prac do oceny na tym forum, prawda? Dlatego proszę o bana dla pana Slavemana za najeżdżanie na moją osobę i jadowite przytyki. Podkreślam to nie jest miejsce na tego rodzaju uwagi! Utwórzmy osobny temat "Dlaczego irytują mnie posty Panikkka" i tam bawmy sie w słowną szermierkę.
Szkoda, że pan, panie moderatorze pokusił się na kąśliwe uwagi w temacie poświęconym stronie Gościńca:)))

Jeszcze jedno "ale": czytam nagłówek "Forum webmasterów i webdeveloperów" - zakładam więc, że mam do czynienia z ludźmi, którzy siedzą w branży, nie z amatorami, którzy chcą się pochwalić swymi poczatkami.

Serdecznie pozdrawiam
iro
Moderator

Re:

Post autor: iro »

Panikkk pisze:Ten temat chyba nie jest poświęcony mojej osobie i moim upodobaniom, prawda panie moderatorze?
Owszem nie jest. Ale to Ty do spółki ze slavemanem wywołaliście dyskusję w tym temacie. Niemniej jednak to Twoje wypowiedzi w tym temacie mnie zirytowały.
Panikkk pisze:Proszę zauważyć, że moje opinie dotyczą jedynie projektów, nie ich autorów.
Jeżeli sformułowanie "Rada jest jedna. Przestać robić strony!" uważasz za konstruktywną opinię to ja dziękuję. Na tym forum unika się tego typu wypowiedzi.
I akurat ta opinia jak najbardziej tyczy się autora a nie projektu.
Panikkk pisze:Szkoda, że pan, panie moderatorze pokusił się na kąśliwe uwagi
Jeśli Cię którąś wypowiedzią uraziłem to przepraszam. Nie to było moim celem. Chciałem tylko byś w swych "ocenach" nie poniżał osób, które próbują coś zrobić, a udzielił tej osobie pomocy w postaci konkretnej uwagi. A niestety Twoje wypowiedzi takowych nie zawierają, przynajmniej z mojego punktu widzenia.
Panikkk pisze:Jeszcze jedno "ale": czytam nagłówek "Forum webmasterów i webdeveloperów" - zakładam więc, że mam do czynienia z ludźmi, którzy siedzą w branży, nie z amatorami, którzy chcą się pochwalić swymi poczatkami.
To powiedz mi w takim razie, gdzie takie osoby mają szukać informacji i pomocy? Mi się wydaje, że właśnie w takich miejscach.
IMHO wychodzisz ze złego założenia. Na forum zawsze będą przedstawiciele jednej jak i drugiej grupy.
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re:

Drogi panie Pakin czy jak cie tam wołają wyobraż sobie że to forum a zwałaszcza ten dział jest dla wszyskich amatorów oraz ludzi zajmujących się na codzień tworzeniem stron www. Dlatego też wszyscy dają tu swioją strone do oceny nie zaleznie od umiejętnosci i talenu a zadaniem ludzi oceniających strony nie jest dawanie rad typu
Lepiej przestań robić strony albo nie każdy może robić strony www
lecz zespół webinside.pl wymyślił to forum poto aby ludzie mogli się dowiedziec co zrobili źle i jak mozna naprawić te błędy. Niestety ty tych rad nie udzielasz lecz tylko chwalisz sie swoimi osiągnięciami wyobraż sobie że ja tez robiłem pare stronek dla paru osób włącznie z oskryptowaniemmoże nie tyle co ty ale jednak robiłem.
Wracajac do twoich osiągnięć piszesz że zarabiasz dzięki temu na rachunki no to pokaż nam kilka twoich prac że user robiący strone gościnca mógł zobaczyć jak wygląda profesjonalny design.
Podsumowując jestes nowy na tym forum napisałes zaledwie 20 postów więc bądz tak łaskaw przemyśleć rozmowe prowadzona w tym topiku i zacząć rosądnie doradzać i oceniać strony albo nie wtracaj sie do konwersacji

P.S Niestrasz mnie banicją bo nie ty od jej rozdawania jesteś no i chyba raczaj nigdy nie dostaniesz tego przywileju sadząc po twoim ignoranckim i mało kreatywnym uczestnictwie w życiu forum

Powracajac do oceny strony nadal podtrzymuje swoje zdanie strona nie jest tak zła wymaga tylko pewnych poprawek i uzupełnienia grafiką jest tylko jedno ale wersja flash pod FF jest tak malutka że nic nie widać co tam jest
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re:

slaveman pisze:Niestety ty tych rad nie udzielasz lecz tylko chwalisz sie swoimi osiągnięciami
Chwalę swoimi osiągnięciami? W poprzednim poscie mi zarzucałeś, że tego nie robie:)
slaveman pisze:napisałes zaledwie 20 postów
Wróciłem niedawno do Polski, nie intersowałem się dotąd polską sceną web'ową:)
slaveman pisze:Niestrasz mnie banicją
Nie straszę. To był postulat do pana moderatora:)
slaveman pisze:strona nie jest tak zła wymaga tylko pewnych poprawek i uzupełnienia grafiką
No właśnie. Uzupełnienia grafiką. Jej brak jest tym co najbardziej działa na niekorzyść strony:) Napisy na zielonym tle to za mało. To jest website, a nie zaliczeniowa prezentacja w Power Poincie:)
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re:

brawo widze że pomału zaczynasz sie uczyć wreście dałeś jakąś rade coprawda nie zabardzo rozbudowana ale zawsze coś

P.S
ten postulat to sobie schowaj w kieszeń a pozatym nadal czekam aż pokażesz swoje prace bo chce wiedzieć jak robi strony profesjonalista
slaveman
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re:

Balas czy u ciebie strona tego gościnca w wersji flesh jest też tak malutku umnie jak wejde jest żeby cie nieskłamać wielkości 10 cm na 5cm.

PS zrobiłem sobie takie małe śledztwo odnośnie pana panikkk o oto jakie linki znalazłem (spójrzcie na podpisy pod postami te same co tu więc chyba chodzi o tego zamego panikk-a):
http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php ... 64084a6029
http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php ... c07cf5d854
http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php ... 7ce2c3e20d
http://forum.webinside.pl/viewtopic.php ... ff23216b58
myśle że te linki świadczą o sposobie oceniania stron www przez panikkk-a
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re:

Kolejna strona dla porównania,choć dopiero w fazie testów:
http://www.zsi.slupsk.pl/test/hotelpro

Pomijając funkcjonalność, milej się ogląda chyba takie sajty.

PS. Slaveman, to już chyba obsesja, co?
ODPOWIEDZ