[Pytanie] Justowanie tekstu we flash'u

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Yamashi
Nowy
Nowy

[Pytanie] Justowanie tekstu we flash'u

Post autor: Yamashi »

Witam,
chciałem się zapytać jak można wyjustować tekst we flashu.. chodzi o justowanie pełne czyli wyrównanie tekstu zarówno z lewej jak i z prawej strony. Niestety nie wiem dlaczego ale ten element formatowania tekstu nie działa. Posiadam flash 8. Klikam ikonkę justowanie i próbuję zastosować to do static text, dynamic text, input text i w żadnym wypadku nie działa.. tekst cały czas pozostaje wyrównany tylko do lewej.

Czy jest na to jakiś sposób?
wit3k
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [Pytanie] Justowanie tekstu we flash'u

Post autor: wit3k »

Spróbowałem dokładnie tak jak ty (to samo oprogramowanie ta sama sytuacja)
I działa. Po prostu text jest wyjustowany bez zastrzerzeń.
Może masz nakombinowane coś skryptami. No nie mam pojęcia dlaczego pojawił się u ciebie taki problem. Daj link do *.fla zobacze, co masz w "bebechach".
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Jeżeli kolega wit3k nie rozwiąże problemu ja postaram się to zrobić jutro gdyż nie mam zainstalowanej, 8 ale za to mam dysk po formacie, więc w celach testowych wrzucę sobie triala. 8)
Yamashi
Nowy
Nowy

Post autor: Yamashi »

no nie wiem, wydaje mi sie że przed formatem miałem te same problemy z justowaniem.. tak jakby ten przycisk w ogóle nie działał.
podsyłam plik FLA jesli cos to pomoże.. ? http://www.stronaprobna11.webpark.pl/plik.fla
wit3k
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: wit3k »

Yamashi po pierwsze musisz wyrzucić wszystkie "entery" z tekstu. Bo tekst wyjustowany nie zawsze musi mieścić się w całości.
Takim przypadkiem jest koniec linie i to co zostanie zostaje wysrównane do lewej. Powyrzucałem wszystkie "entery" i justowało się prawie jak trza. Niestety Flashowi daleko do inDesign i wyjustowanie nigdy nie będzie perfekcyjne. W zależności od tego jakiego znaku użyjemy na końcu lini, tekst może nieco wystawać lub być nieco wklęsły, ale nie na tyle żeby psuć całą kompozycję.
Jeżeli chcesz zobaczyć pięknie wyjustowany tekst, dla testu utwórz sobie dokument i zrób test czterech pięści czyli tzw.
ksjdhflsauid foiauwe yfiua dslk fjsadh fsadf sadi uffi uff aylsidu f
Powinno się justować :wink:
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

wit3k pisze:Niestety Flashowi daleko do inDesign i wyjustowanie nigdy nie będzie perfekcyjne.
Nieprawda. Po prostu przy użyciu opcji Bitmap text (no anti-alias) w środowisku edycyjnym tekst wygląda źle, ale już w uruchomionym filmie jest wszystko w porządku.
ODPOWIEDZ