[Dyskusja] Serwis dla niewidomych - nisza?

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
axel
Kontakt:

[Dyskusja] Serwis dla niewidomych - nisza?

Post autor: axel »

Ostatnio w mediach pojawiła się informacja o nowym serwisie www dla niewidomych w Poznaniu. Serwis zawierał głównie informacje urzędowe itp. Koszt jego założenia wyniósł 1200 zł. Podobnych serwisów w Polsce jest kilkanaście. Moje pytanie: czy serwis podobnego rodzaju, ale prezentujący informacje gospodarcze, polityczne itp. ma szansę powodzenia? Czy sponsorzy byliby wogóle zainteresowani współpracą z takim serwisem (wyłącznie celem finansowania kosztów działalności)? Ktoś może powiedzieć, że niewidomy informacje gospodarcze i polityczne może odsłuchać w radiu, z telewizji. A co np. z felietonami, artykułami?
Stig
Administrator

Re: [Dyskusja] Serwis dla niewidomych - nisza?

Post autor: Stig »

Przede wszystkim trzeba określić co rozumiemy pod pojęciem witryny dla osób niewidomych: czy jest to serwis tematyką ukierunkowany w kwestie bliskie takim osobom albo czy jest to tematycznie szerszy zakresesem portal, tylko że w większym stopniu ułatwiający dostęp osobom niepełnosprawnych niż inne serwisy o podobnej tematyce.

Jeżeli chodzi o ten pierwszy typ, którego przykładem, z tego co rozumiem, może być przytoczony przez Ciebie powstały niedawno serwis, to podejrzewam, że takie witryny, szczególnie ukierunkowane na życie lokalnych społeczności osób niewidomych, są bardzo przydatne, a ich ilość mogłaby być większa.

W drugim przypadku, którego przykładem ma być zapewne planowany przez Ciebie serwis, wydaje mi się, że jeśli osoba niewidoma jest zainteresowana informacjami ze świata, jakimiś felietonami czy artykułami to skorzysta z portalu, który swoją ofertę kieruje do wszystkich użytkowników internetu, bez wględu na ich stopień sprawności. W dzisiejszym świecie, dzięki odpowiednim technologiom (syntezatory mowy i przeglądarki głosowe, kanały RSS), a także rozpowszechnieniu zagadnienia dostępności stron WWW, korzystaniu ze zwykłych witryn osobom niepełnospranym towarzyszy coraz mniej kłopotów. Choć oczywiście bariery wciąż istnieją i są widoczne, to w mojej ocenie w przypadku dużych portali, z którymi planowana przez Ciebie strona, jak mniemam, miałaby konkurować, są one niwelowane przez ogromną ilość rzetelnych informacji i materiałów. Inna sprawa, że także twórcy takich portali zaczynają myśleć o poprawie dostępności stron dla osób niepełnosprawnych - wielki krok w tej kwestii poczyniła wp.pl, wprowadzając technologię XHTML, oddzielenie warstw i semantyczny kod - niestety tylko dla strony głównej. Musisz wziąść pod uwage, że aby konkurować z tymi portalami o tą grupę odwiedzających, musiałbyś zapewnić podobny poziom merytoryczny serwisu i odpowiednio go rozreklamować w społeczności. Obawiam się jednak, że te zadania wymagałyby ogromnych funduszy...

Podsumowując, wydaje mi się, że tak jak uruchomienie serwisu tematycznie związanego z osobami niewidomymi mogłoby być dobrym przedsięwzięciem, tak tworzenie witryny tematycznie związanych z istniejącymi już portalami, tak dobrym pomysłem już nie jest. Poza tym, w myśl takiej zadady, możnabyłoby powielać każdą tematykę innych witryn, dodatkowo tylko stosując wysoki stopień dostępności. Jednakże chyba nie na tym rzecz polega - ważne, aby podział użytkowników ze względu na stopień ich sprawności w internecie nie istniał - aby nie było witryn dla pełnosprawnych albo niepełnosprawnych - rozumianych na zasadzie poziomu ich dostępności.
ODPOWIEDZ