Nie jestem pewny czy wszyscy już wiedzą, więc zamieszcam to info.
7 grudnia br. oficjalnie ruszy tzw. okres Sunrise, czyli 4-miesieczny okres prerejestracji nowej domeny .eu dla trademarków i public bodies (organa administracji publicznej).
Po dwóch miesiącach, czyli 7 lutego 2006 wystartuje drugi etap prerejestarcji okresu sunrise. Automatycznie po jego zakończeniu rozpocznie się Otwarta rejestarcja, w której do systemu EURidu będą spływały i wpływały wnioski od wszystkich pozostałych firm, instytucji i osób prywatnych. Można więc powiedzieć, ze 7 (?) długich lat oczekiwania na domenkę .eu dobiega końca.
Zastanawiam sie tylko ilu z polskich biznesmenów już o tym wie. Jest sporo artykułów elektronicznych, ale tradycyjna prasa raczej o tym nie informuje.
Z drugiej strony, ci którzy nie korzystają z Internetu, nie posiadają zapewne swoich własnych stron, więc ich ta oferta nie zainteresuje.
Z chęcią usłyszałbym co Państwo o całej tej akcji i procesie sądzą?
7 XII 2005 - Domena .EU
Re: 7 XII 2005 - Domena .EU
pojawią się nowe domeny do sprzedania na allegro. Ja sam nie jestem zainteresowany zakupem takich domen, .pl wystracza mi w zupełności.
Wystarczająca PL-ka???
Dla niektórych jednakże nowa domena jest szansą na pewne wyróżnienie. Większość polskich firm posługuje się polską domeną lub komercyjnymi/globalnymi com, com.pl, natomiast domena .eu może być, a właściwie już jest pewnym novum, z którego warto skorzystać.mf pisze:pojawią się nowe domeny do sprzedania na allegro. Ja sam nie jestem zainteresowany zakupem takich domen, .pl wystracza mi w zupełności.
Wydaje mi się, że powinny ją posiadać firmy z branzy spedycyjnej, logistyki, zajmujące się handlem międzynarodowym lub outsourcingiem zagranicznym. Nie musiałyby w jej nazwie zawierać polskich wyrazów a np. angielskie, niemieckie czy tez francuskie - w zalezności od rynku,z którym współpracują.
Miałyby wówczas większą siłę internetowego przebicia za granicą. Umieszczenie nazwy i charakterystyki swojej firmy w zagranicznych katalogach branżowych dopełniłoby dzieła. Jeśli tylko dana firma czy instytucja byłaby konkurencyjna cenowo i jakościowo względem rodzimym (czyli zagranicznych) przedsiębiorców.
Wbrew pewnym stereotypom powiem, że polskie produkty i usługi są cenione za granicą (np. FR, DE). wiadomo bowiem, że ten, kto miał niegdyś kiepską opinię "musi" a raczej będzie się bardziej starał...
Ale może ktoś z Państwa ma odmienne zdanie. Z chęcią przeczytam...