Coś zamiast frameset?

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
mkkot
Kontakt:

Coś zamiast frameset?

Post autor: mkkot »

Witam,
mam taki problem, że skończyła się moja wiedza :wink:
A więc do rzeczy: jest sobie strona, u góry jest menu i jakiś banner, w menu można klikać. Na dole powinna pojawić się strona wybrana z menu. Ale nie chcę do tego przeładowywać menu i bannera.

No więc jedyne co znam na tę okoliczność, to ramka. A jak to zrobić inaczej (poprawniej)? Coś mi się obiło o uszy o jakichś div-ach, ale nie widzę możliwości. Może tylko ja nie widzę.

Zapomniałem dodać, że to jest menu, które lubi się rozwalać na boki i na dół, także zwykłe frame mogłoby tu być bezsilne. Właściwie na tej stronie jest identyczne menu: http://kateos.org/. Ale nie mogę dopatrzyć się, jak jest zrobione, że nie odświerza się cała strona.
Stig
Administrator

Re: Coś zamiast frameset?

Post autor: Stig »

Z tego co wiem to istnieje pewna możliwość symulacji zachowania iframe dla div'ów. Oto temat, w którym poruszono tę kwestię.
Z tego co wiedzę, to autorzy strony, której adres przytoczyłeś, nie wykorzystali do celu, o którym mówisz, jakiejś specjalnej techniki. Wszystko wskazuje na to, że skorzystali oni z dobrodziejstw funkcji include, dostępnej w języku PHP. Zwróć uwagę, że wizualny efekt nieprzaładowywania całej strony widoczny jest tylko w nowoczesnych przeglądarkach. Warto zanotować, że np. w IE takiego efektu nie ma, co jest bardzo dobrze widoczne w wypadku korzystania z wolniejszego łącza.
Inna sprawa, że gdy kod jest semantyczny i poprawnie napisany różnica w czasie przeładowania całej strony, a załadowania jedynie zawartości potencjalnej ramki jest naprawdę nieduża.
mkkot
Kontakt:

Re: Coś zamiast frameset?

Post autor: mkkot »

Dziękuję za taką porządną odpowiedź :)
Symulacja zachowania... coś to może jest, nie wiem czy to, czego potrzebuję. W wymienionym przez Ciebie wątku ktoś pytał się o materiały na ten temat, ale niczego nie dostał. Może jednak ktoś coś widział? Na w3c w specyfikacji do HTML 4.01 nie widzę.
Jeśli chodzi o PHP... no cóż, sam widzisz, w jakim dziale napisałem tego posta. Ale dzięki za stronę, chyba jednak będę musiał zacząć zgłębiać PHP.
Z IE nie korzystam i nie mam nawet na dysku. Przytoczona strona jest chyba rzeczywiście porządnie napisana, jak wszystkie Linuksowe. Nie podejrzewałem, że tam jest wszystko przeładowywane :wink:

Zanim się nauczę tego PHP, może ktoś podrzuci inny pomysł?

Właściwie to już kiedyś bawiłem się z podobną stroną w PHP. Chodziło tylko o zmianę stałych górnych i dolnych dekoracji i dałem sobie radę. Więc może i tym razem coś z tego wyjdzie.
ODPOWIEDZ