[XHTML/CSS] Wydłużanie divów i problem z tłem

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
Cahirro

[XHTML/CSS] Wydłużanie divów i problem z tłem

Post autor: Cahirro »

Hej.
Nie wiedziałem, jak ten post zatytułować:))

Otóż pracuję nad stroną, która składa się z 5 bloków:

Góra (logo)
Menu || tekst || dodatkowe menu, sondy, buttony itp
Stopka

Blok "tekst" jest najszerszy rzecz jasna:) Chciałbym sprawić, aby dwa poboczne bloki wydłużały się wraz z tekstem, który wpisałem w bloku "tekst".
Obecnie, gdy "tekst" się wydłuża i zjeżdża w dół - poboczne menu zostają na górze. Ponieważ używam w nich odpowiednich teł - wygląda to kiepściutko:/
Obszedłem to ustawiając atrybuty "height" na stosowną wielkość (większą od całego tekstu - wszystkie strony wchodzące w skład strony mają raczej niewielką wysokość - ale chciałbym nie używać żadnych półśrodków, ino przygotować ten serwis na wszystko:) ) Jak temu zaradzić? Czy w ogóle jest to możliwe?

Kolejny problem to tło w bloku "tekst"... Jest to jeden obrazek, który ustawiłem, na repeat-y - chciałbym jednak, aby za każdym razem, gdy będzie powtarzane tło, cały blok "tekst" wydłużał się o jego wysokość (tego obrazka:) ) Czy jest to możliwe? W sumie można by zamiast tego wczepiać obrazki pod tekst, coś jak znaki wodne w wordzie:), ale to nie jest zbyt wygodne;) Inny sposób to dodać odpowiednią ilość pixeli u góry i u dołu tego tła i zastosować w/w "height"... Ale to półśrodek;)
W każdym razie jakoś to obejdę;) Może ma ktoś pomysł jak tego dokonać?:D
Przypuszczam, że jednak jestem skazany na takie półśrodki...:)

Mam nadzieję, że dość jasno nakreśliłem mój problem:D

Pozdrawiam:)
Stig
Administrator

Re: [XHTML/CSS] Wydłużanie divów i problem z tłem

Post autor: Stig »

Jeśli chodzi o pierwszy problem, to faktycznie niełatwo zastosować div'y tak, aby zachowywały się jak tabelki. Mimo wszystko w sieci jest masę przykładów (w tym gotowych rozwiązań), jak tego typu problem rozwiązać. Te, które mogę polecić to:
http://www.pmob.co.uk/temp/3colfixedtest_4.htm
http://webhost.bridgew.edu/etribou/layouts/
http://intensivstation.ch/css/template.php
http://www.webproducer.at/flexible-layout
Może coś z tego Ci się przyda...
Cahirro

Alternatywa?

Myślę, że zrobię osobny plik css do każdej podstrony (nie ma ich zbyt wiele) i określę konkretnie długość poszczególnych divów dopasowując te 2 divy po bokach do tekstu:|
Innej, skuteczniejszej metody nie znalazłem:/ Zawsze jest jakieś "ale":/

Dziękuję za adresy Stig, znalazłem tam kilka ciekawych rzeczy:)
Nie mam niestety czasu ich wypróbować... praca... studia... eh marność... :)
Pozdrawiam i dziękuję. Wydaje mi się, że tylko Tyś żywy na tym forum, ale odwiedzam tu tylko 2 działy:)

Kupiłem sobie książkę (jakaś nowość) o css i div :) Jak w końcu ją z poczty odbiorę, to napiszę cuś nie cuś o jej wartości:) Trzeba się w końcu czegoś sensownego nauczyć... :)
Stig
Administrator

Re: Alternatywa?

Post autor: Stig »

Cahirro pisze:Myślę, że zrobię osobny plik css do każdej podstrony (nie ma ich zbyt wiele) i określę konkretnie długość poszczególnych divów dopasowując te 2 divy po bokach do tekstu :| Innej, skuteczniejszej metody nie znalazłem:/ Zawsze jest jakieś "ale" :/
Fakt, jeśli podstron jest niedużo, a treść jest stała to może jest to jakieś rozwiązanie. Niestety, kiedy witryna jest rozbudowana i dodatkowo z treścią generowaną dynamicznie takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Obawiam się też, że przy zastosowaniu Twojego pomysłu strona może się rozjeżdzać w niektórych przeglądarkach, a także w przypadku powiększania czcionki (eg. Firefox). IMHO radziłbym przemyśleć jeszcze raz ten pomysł przed rozpoczęciem prac.
Cahirro pisze:Dziękuję za adresy Stig, znalazłem tam kilka ciekawych rzeczy :) Nie mam niestety czasu ich wypróbować... praca... studia... eh marność... :) Pozdrawiam i dziękuję. Wydaje mi się, że tylko Tyś żywy na tym forum, ale odwiedzam tu tylko 2 działy :)
Cieszę się, że mogłem pomóc. Miło czyta się takie podziękowania 8) :-D . Mimo wszystko, wierz mi, jest tutaj wielu innych bardzo rzetelnych forumowiczów zawsze służących radą, pomocą. Pewnie po prostu za krótko korzystasz i mało jeszcze postów przeczytałeś :wink:
Cahirro pisze:Kupiłem sobie książkę (jakaś nowość) o css i div :) Jak w końcu ją z poczty odbiorę, to napiszę cuś nie cuś o jej wartości :)
:o ooo, ciekawa sprawa. Mógłbyś podać trochę szczegółów na temat tej publikacji (tytuł itp.)?
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

Kod: Zaznacz cały

<div id="gora">lalala logo<div>

<div id="container">

<div id="tresc">
//w stylach ustalasz marignesy boczne rowne szerokosci kolumn bocznych
</div>
<div id="menu">
//w stylu float: left;
</div>
<div id="prawemenu">
//w stylach float:right
</div>

</div>
<div id="stopka">
stopka
</div>
Dla warstwy container dajesz tlo na dole i osiagasz co chcesz. Jakby tak Ci nie wyszlo, mozesz floaty wrzucic do warstwy tresc, zaraz przed zamknieciem jej znacznikiem </div>.
Ew. mozesz pozycjonowac relatywnie.
Cahirro

Książka...

Hej:)
Wybaczcie, że tak długo się nie odzywałem - praca:/

Ta książka to "CSS według Erica Meyera - Sztuka projektowania stron WWW" wydawnictwa Helion. Autor jest (z tego co wyczytałem) niezależnym ekspertem dobrze;) nam znanej W3C.
Całość jest podzielona na 13 projektów (rozdziałów).
Autor pokazuje w nich, jakie efekty można osiągnąć używając CSS (teoretyzuje, że mamy wykonać taką a taką stronę z takim a takim efektem dla takiej i takiej firmy np;) - a następnie rozwiązuje problem:) )
Niewiele jest o xhtml`u, ale i tak dowiedziałem się sporo nowych rzeczy:)
Nie mogę jej z czystym sercem polecić komuś, kto jest już zaawansowany w te klocki. Totalnym beginnerom także nie, gdyż trzeba mieć już jakieś pojęcie o CSS (i [X]html). Polecam ją amatorom:)

A co do mojego problemu, to rozwiązałem go przerabiając grafikę:D Zrezygnowałem po prostu z efektu, jaki chciałem osiągnąć:)

Teraz martwi mnie "target" w linkach... Zaraz poszperam, może coś już o tym na forum było;P

Pozdrawiam webmasterską brać:)
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Mateusz Bogolubow »

co do target to mozna "oczukac" validatora tak:

Kod: Zaznacz cały

onclick="target='_blank'"
ODPOWIEDZ