[kodeks ICANN] pierszeństwo do domeny ?

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
ODPOWIEDZ
insular
Nowy
Nowy
Kontakt:

[kodeks ICANN] pierszeństwo do domeny ?

Post autor: insular »

ostatnio dostałem telefon od Pana który napisał póŸniej w treœci maila cyt:

"...Witam.
Do naszej firmy zgłosił się klient, który chce założyć sobie stronę internetowš o nazwie takiej jak Państwa, [obecnie mamy .pl ] z tym że na domenie .com.
Zgodnie z kodeksem ICANN majš Państwo pierwszeństwo do tej nazwy i dlatego potrzebuję Państwa pilnej decyzji.
oferta jest w załšczonym pliku. "

Pan informował że klient jest zdecydowany ale gdybym chciał to wg kodeksu
ICANN mogę zamówić domene z pierszeństwem. 8O
Pan raczej nalegał na wykupienie całkowite domeny koszty około 800,- pln

szczerze mówišc zgupiałem :? - mysle sobie; jest ostra konkurencja
w naszej branży i cieżko być w czubie / dużo pracowałem nad wypozycjonowaniem serwisów / ale żeby az tak - po co komu
nasza domena w .com - czy nie lepiej koncentrować się na swojej ?

może macie podobne doœwiadczenia

dzieki za kazdš uwagę
radek
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Re: [kodeks ICANN] pierszeństwo do domeny ?

Post autor: Michał Fikus »

Nie no trzeba przyznać, że podchodzi do sprawy bardzo dobrze. W domenie masz dwa słowa kluczowe, które przy wyszukiwaniu napewno będą miały duże znaczenie. W dodatku, dla potencjalnego klienta jest to łatwy do zapamiętania adres - stąd chyba takie zainteresowanie.

Teraz wiele zależ od strategi Twojej firmy odnośnie walki o klienta - chyba najlepsze byłoby wykupienie domeny com także - zwłaszcza, że koszt utrzymania jest bardzo niski.

Ew. radziłbym potargować się - przekonać tą osobę, że domena warta jest więcej. Najprawdopodobniej ta osoba zdaje sobie z tego sprawę, lecz liczy na to, że nawet jeśli dojdzie do targów, wyjdzie i tak na plus.
ODPOWIEDZ