problem z ActiveXObject i Excelem

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
keyball

problem z ActiveXObject i Excelem

Post autor: keyball »

Witam,

mam nastepujacy problem z Excelem uruchamianym poprzez ActiveX z poziomu JavaScriptu. Otoz Excel nie chce mi czytac danych z dysku sieciowego ( z lokalnego nie ma problemu ). Ponizej moj kod:

Kod: Zaznacz cały

function startExcel(strFile)
{
var myApp = new ActiveXObject("Excel.Application");
if (myApp != null)
{
myApp.Visible = true;
myApp.Workbooks.Open(strFile);
}
}
Zeby bylo ciekawiej, jak uzywam tego kodu, ale do Worda, czy Powerpointa, to nie problemu z odczytem z dyskow sieciowych. Jedynie Excel ma jakies problemy. Aplikacja uruchamia sie normalnie, ale nie moze otworzyc pliku z dysku sieciowego ( JavaScript pokazuje mi, ze nie Excel nie moze znalezc pliku pod podana sciezka ). Wywolalem opcje wyboru pliku z poziomu Excela i wstukalem mu ta samo sciezke, ktorej nie chcial czytac - i jakos plik znalazl.

Jesli ktos mial kiedys takie problemy, to prosze o rade, bo moja ostatnia deska ratunku bedzie tylko telefon do Billa G. :)

------------------------------------------
Używaj BBCode dopisał: Krzasz
ODPOWIEDZ