[dyskusja]Formy reklamy

Dyskusje pod okiem specjalistów o analizach rynku, strategiach kampanii reklamowych w sieci oraz monitoringu stron WWW.
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

[dyskusja]Formy reklamy

Post autor: Grzegorz Komsta »

Coraz więcej form reklamy pojawia się w internecie. Są coraz podobniejsze do tych z telewizji, przez co bardziej atrakcyjne dla samych reklamodawców. Zwyczajne bannery już dawno wyszłyz mody, a obecnie królują reklamy Flash. Podobno MS pracuje nad specjalną wersją reklam, która pozwoli na przeniesienie spotów z TV do internetu , a reklamy obejrzeć będzie można nawet na wolnych łączach. Ciekaw jestem co będzie dalej... Już ciężko o coś lepszego.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Re: [dyskusja]Formy reklamy

Post autor: Dawid Kulbaka »

ale pewnie i tak jeszcze coś wymyslą... zapach przez siec?

generalnie reklama rozwija się tak, że z biegiem czasu proporcjonalnie zwiększają się jej rozmiary na stronach - wychodzą bannery o ogromnych wielkościach, zajmujących niekiedy 1/3 strony, taka przyszlosc, oczywiscie flash, inne juz praktycznie niestosowane...
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

zapach przez sieć? Byłoby ciekawie 8)

Rozmiary reklam się zwiękaszają i granicą będzie pewnie granica ekranu. Zwiększy się też pewnie ilość reklam, bo w tej chwili nakład na reklamę w sieci jest bardzo niski w porównaniu z radiem, prasą i oczywiście telewizją.
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Mateusz Bogolubow »

co do zapachu to juz gdzies czytalem ze cos takiego jest... wystarczy wyposazyc kompa w odowiednie urzadzenie i oprogramowanie, dopierajac skladniki mamy zapaszek :) jednak to wszystko w fazie testow 8)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Zapach przez sieć? Mnie już nic nie zdziwi jak stworzono monitory dla osób niewidomych, ktore wykorzystują to wyświetlania danych alfabet Brayla (chyba tak się pisze) więc sądze że zapach jest tylko kwestią czasu :)

Ja sam myślałem nad nową formą reklamy i wpadłem na pomysł zrobienia pop-upa na całą stroną (w rogu krzyżyk) a do tego normalny dźwięk we Flashu dostawić tak aby była jak reklama w telewizji :) Co prawda może być to uciążliwe dla osób które słuchają muzyki podczas surfowania po Internecie, ale uważam, że można to zastosować do banerów (tylko że tam bez dźwięku tylko same słowa "NAZWA FIRMY") może wzbudziłoby to ponowne zainteresowanie starymi formami reklamy? Co o tym sądzicie?
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Są już takie reklamy (netia, TP, Link4) Pop-up na cały ekran i w rogu krzyżyk.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Ale miałem na myśli takie reklamy z dzwiękiem ze słowami, normalnie takie jak są w telewizji reklamy pod względem muzycznym tylko to przenieść na pop-upy całoekranowe, mógłby to wzbudzić zainteresowanie czymś takim. Pop-up z dźwiękiem, słowami itd. Tyle, że przyjęła by się jako droga reklama :(
delfin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: delfin »

Mamy juz zapach w drukarkach HP. Mysle, ze przesylanie zapachu przez siec to kwestia czasu.
Co do reklam to rynek idzie w gore i to widac na prawie kazdej wiekszej stronie. Czasami nie mozna zauwazyc roznicy pomiedzy reklama a prawdziwym tekstem. Plaga ostatnich miesiecy staly sie np. teksty sponsorowane lub reklamy przypominajace integrala czesc strony np. artykul o jakims produkcie. Skutecznosc tej reklamy jest chyba nawet wieksza niz tradycyjnej, bo uzytkownik nie ma swiadomosci, ze to reklama.
Sam jestem ciekaw jaka bedzie przyszlosc reklamy w sieci.
yhmt
Nowy
Nowy

Post autor: yhmt »

Na nowe formy reklamy przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać z przyczyn czysto technicznych (m.in. ograniczona przepustowość łącza). Ciekawe tylko, czy nachalne bannery i pop-upy zostaną kiedyś zastąpione jakąś mniej iytujacą formą reklamy. Pożyjemy, zobaczymy...
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

mi tam jednak reklamy z zapachem się nie uśmiechają. Pomyślcie co mogliby zrobić sprytni hackerzy z takim zapachem. Lepeij tego nie wprowadzać :)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Uważam, że zapach jest zbędny w Internecie. Może byłoby to dobre dla sklepów oferujących sprzedaż kosmetyków, ale napewno byłoby to zbędne dla szarych Internautów. Hakerzy hakerami ale po co taki bajer?

Jak tak patrze na oferte reklamy w Onecie to dochodze do wniosku, że szybko nie ujrzymy jakiejś nowej formy reklamy. Ciężko będzie wymyśleć coś nowego.
yhmt
Nowy
Nowy

Zapach umożliwiłby komunikację z udziałem wiekszej ilości zmysłów/bodźców, czyli szybsze i lepsze przekazywanie informacji na drodze maszyna - człowiek. Przekazywanie zapachów Siecią jest po prostu kolejnym krokiem na drodze pełnej integracji człowieka i komputera (Matrix?? hmm...). Jest wielce prawdopodobne, że to wszystko skończy się bezpośrednim połączeniem z mózgiem (Matrix?? Matrix!!). Oczywiście mamy pełną świedomość, że spece od marketingu/reklamy szukają nowych dróg bombardowania naszych mózgów reklamami. Ptanie nie brzmi więc czy, tylko kiedy.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Hm. Zawiało lekko science-fiction :) Niestety, zapach byłby kolejnym postępem w dziedzinie Internetu czy technologii, który służyłby tylko wyłudzaniem pieniędzy od użytkowników przez producentów tego urządzania za pomocą którego zapach byłby przekazywany. Według mnie jest to zbędność.

Co do Twojego postu o Matrixie. Nie oglądaj takich filmów, one Ci szkodzą :) Nigdy nie dojdzie do czegoś takiego co miałeś w tym filmie. Nigdy nie uda Ci się podłączyć mózgu człowieka do komputera i np. nauczyć go obsługi pilotarzu helikoptera, to jest absuldarne. Spójrz teraz ile rzeczy w człowieku jest nieznanych i jak wątło istotą jest człowiek, który jest podatny na setki nieuleczalnych chorób takich jak:
HIV (AIDS)
HCV
Alzhaimer
To choroby sieją ogromne spustoszenie wśród ludzi w każdym wieku. Niestety te choroby dotykają także i młodzież. Dlatego dopóki nie znajdziemy lekarstwa na te choroby to wiele dalszych perpektyw rozwoju jest niemożliwych. Dodam, że wciągu 4 lat AIDS jak i HIV ma być uleczalne - znaleziono na to sposób, który stworzył kolejne problemy związane z łańcuchem genetycznym (DNA). Oby przeprowadzić leczenie na AIDS potrzebna byłaby ingerencja w łańcuch DNA na co niestety nie jesteśmy przygotowani. Powiedz szczerze czy widzisz w takim wypadku ludzi połączonych z maszynami? Musimy najpierw poznać siebie i potrafić znaleźć lekarstwo dla ludzi. Jeżeli nastąpiłoby połączenie się z maszyną to mogłoby to zapoczątkować kolejny etap chorób: nowe rodzaje raków mózgów, zakażenia, porażenie mózgowe itd. Po drugie wymagałoby to ingerencji w mózg, przecież oni mieli tak jakby kontakt w głowie do którego wkładałeś wtyczne, myślisz że to dobra perpektywa? (głównie przez to mogłyby dojść do utworzenia kolejnych chorób) Po drugie to było z kwesti medycznego punktu widzenia. Jakoś nie wydaje mi się żeby to było dobre rozwiązanie - życie wtedy byłoby nudne :) Ludzie są mądrzejsi od maszyn, gdyż to właśnie ludzie ją stworzyli. Skoro byłoby inaczej to maszyny tworzyłyby ludzi. Postęp technologiczny powinien być poszerzany ale nie aż do tego stopnia aby utożsamiać ludzi z maszynami.
yhmt
Nowy
Nowy

Diagnoza: standardowa reakcja człowieka, pacjent nie dopuszcza myśli o możliwości istnienia bytu zdolnego do "ludzkich" zachowań i myślenia.
Pierwsza i podstawowa cecha pozwalająca połączyć człowieka z maszyną: wszelkie procesy w nich zachodzące sterowane są za pomocą uporządkowanego ruchu elektronów (prąd elektryczny w sensie), więc jedyny problem polega na dostrojeniu "sygnału". Wiem, że to brutalne, nieludzkie i w ogóle, ale tak jest i już.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Zrozum, że maszyny są uznawane jako bezuczuciowe i nic nie wartościowe (w sensie uczuć) pudełka elektryczne. Czy chciałbyś aby Twoją sympatią o płci przeciwnej była bezduszna maszyna? To, że nauczylibyśmy ją odbierać i okazywać uczucia to nie oznacza, że byłoby wszystko tak samo. Czym w takim razie byłaby miłość? Zastanawiasz się tylko pod względem technologicznym a nie zasad moralnych. Dla Ciebie jest ważny postęp technologii i to w dodatku nie w tym kierunku co trzeba. Wyobrażasz sobie seks z maszyną? Spróbuj zrobić to teraz z jednostką centralną komputera, tylko uważaj żeby Cię 230V nie popieściło :) Tam samo może być kiedy człowiek stałby się częścią maszyny. Całujesz dziewczyne a tu zwarcie i Cię prąd pieści. Postaraj się spojrzeć na wartości, które setki lat przechodziły z pokolenia na pokolenie i na sposób wychowawania. Zawsze wpajano dzieciom, że miłość jest najwazniejsza a nagle stają się bezdusznymi i bezuczuciowymi maszynami. To wogóle nie ma sensu. Szkoda wogóle gdybać na ten temat, chociazby z powodu który pisałem - "To nigdy nie nastąpi" - jest to zbyt ryzykowane, a po drugie choroby z tym związane mogłby stać się ogromną plagą, która by siała więcej śmierci niż 3 choroby co wymieniłem wcześniej obecnie.

To nigdy nie nastąpi - Jestem tego pewien!
ODPOWIEDZ