[pytanie] Jak złączyć grafikę we flashu z tą na stronie?

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
KaRoL
Działa
Działa

[pytanie] Jak złączyć grafikę we flashu z tą na stronie?

Post autor: KaRoL »

Często wchodzę na jakieś strony i widzę duży top. W jednym jego miejscu widzę animowany napis itp. Gdy na nim klikam okazuje się, że to flash, ale mimo to reszta topu to zwykła grafika. Jak wam się udaje połączyć tło grafiki we flashu z grafiką na stronie? Jeśli nie wiecie co mam na myśli podam przykład: wejdźcie na stronę Radia Bieszczady i zobacie tamten top. Jak można tak „zsynchronizować” grafikę we flashu z tą na stronie? Obrazek
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [pytanie] Jak złączyć grafikę we flashu z tą na stronie?

Post autor: misz »

wiesz jak pociac grafike na strone? to zamiast jednego elementu wstawiasz sobie swf ... karol to kolejne pytanie dla pytania :(
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

albo robisz swf z przezroczystym tłem - ale to zwiększa jego objętość (podobno bardzo)
KaRoL
Działa
Działa

::misz:: pisze:wiesz jak pociac grafike na strone? to zamiast jednego elementu wstawiasz sobie swf ... karol to kolejne pytanie dla pytania :(
Nie wiem. Nie znam skutecznej metody cięcia. Używałem Paint'a ale to było trudne i męczące szczególnie przy dużych grafikach. Jakiego programu używa się do cięcia? Może jest już jakiś gotowy program do tego?
Monika Trawińska
Nowy
Nowy

Post autor: Monika Trawińska »

Karol nie łatwiej zamiast pytać na forum sprawdzić zasoby serwisu? Znajdziesz w nim artykuł o cięciu grafiki...
Blaster
Nowy
Nowy

Post autor: Blaster »

Photoshop THE BEST, Monika ma rację jest tam gdzieś artykul na ten temat.
Pietras

Post autor: Pietras »

Robisz podkład loga w photoshopie, później we flashu File -> Import. Importujesz obrazek i centrujesz na tle. Później na nim animowany y napis lubo cos innego i masz cacy flashowe logo.
intol
Nowy
Nowy

Post autor: intol »

fu3ak pisze:albo robisz swf z przezroczystym tłem - ale to zwiększa jego objętość (podobno bardzo)
A mi się ZDAJE że coś takiego jest nie mozliwe z racji tego że Flash to plugin i zarysowywyje całe tło za soba...
KaRoL
Działa
Działa

No i tu jesteś w błędzie. Najpierw powinieneś to sprawdzić, później się wypowiadać. Ustawia się to w zakładce HTML w File-> Settings... o ile dobrze pamiętam, a dawno nie korzystałem z Flash'a...

No, ale skoro już o tym dyskusja, to mam pytanie na ten temat. Kiedyś wchodzę na stronę o ile pamiętam Sextet-u i była tam cała strona łączona flashem i zwykłą grafiką jpg, gif. No i teraz byli tam trzej tańczący goście we Flash'u no i za nimi tło w gwiazdy. Było wektorowe. A zaraz obok zwykły gif - i to wszystko było całością - jedną wielką "grafiką". Jak to zrobili?
Lucynd
Nowy
Nowy

Post autor: Lucynd »

co ty robisz na takich stronach? 8O

...........
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mayhen »

Grafikę najlepiej jest ciąć w photoshopie, a potem 'save as for web...'
Efekt taki (radio bieszczady) uzyskuje sie poprzez zagniezdzenie w odpiwednim miejscu tabeli flasha, tam sa dwa rozne flashe, reszta to gify. [chodzi o top]. Kwestia umiejętnego pocięcia.

Flash z przezroczystym tłem, jesli sie kliknie prawym przyciskiem akurat tam gdzie niewystepuje zaden obiekt (tekst, grafika, elementy flasha) to wywolane jest menu explorera do obiektu pod kursorem. Czyli tlu pod tegoz flasha.
Czesto takze flash umieszczany jest na osobnej warstwie, i kiedy jest przezroczysty, widac elementy pod nim.
KaRoL
Działa
Działa

Lucynda pisze:co ty robisz na takich stronach? 8O

...........
Interesuje mnie tylko techniczna strona tego typu stron. Strony dla TVN-u wykonują goście z Onetu i chciałem sprawdzić ich pracę. O ile pamiętam dla Polsatu strony robi Interia, więc szanse wyrównane... :wink:
ODPOWIEDZ