Chcial bym sie dowiedziec od czego trzeba zaczac myslac o umieszczaniu reklam w swoim serwisie ?
Czyli:
Jaki status prawny musze miec aby moc pobierac za nie oplaty ?
Jakie umowy trzeba podpisac ?
Jakie powinny byc ceny gdy serwis ma okreslona ilosc odwiedzin (jakies przedzialy cenowe przy odpowiednich przedzialach uzytkownikow na stronie) ?
Czy przy duzym serwisie - gdzie mam kilkadziesiat pod stron tematycznych (np. programowanie w Javie, C#, bazy danych etc.) - przydal by sie panel dla reklamodowcy (czy wogole takie cos jest stosowane u Was) ?
Czy moze korzystac z gotowych rozwiazan - z firm reklamowych takich jak adclick itp. ?
Jednym slowem jest taka teoretyczna sytuacja:
Mam bardzo duza strone, ktora posiada wiele podstron tematycznych (wszystkie z zakresu branzy IT).
Chce dawac miejsca reklamowe wg. np. tematow dzialow (reklama na wszystkich podstronach byla by drozsza).
Serwis ma duza ogladalnosc.
I co teraz mam zrobic aby zaczac swiadczyc uslugi reklamowe (tzn. dawac miejsca na reklamy reklamodawcom)
Eh... nie wiem czy nie zamotalem. Nie mialem z tym do tej pory stycznosci i nie wiem jakie sa realaia, jak to wszystko wyglada i co najwazniejsze jakie sa prawne aspekty takiej dzialalnosci.
Z gory dziekuje za infromacje.
Reklama w serwisie jak zaczac, co potrzeba...
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Re: Reklama w serwisie jak zaczac, co potrzeba...
Generalnie najlepiej jest mieć działalność gospodarczą, tak by móc wystawiać faktury vat. Nie jest to jednak konieczne, możesz jako osoba fizyczna podpisać z reklamodawca umowę o dzieło/zlecenie.Seth pisze:Jaki status prawny musze miec aby moc pobierac za nie oplaty ?
Generalnie wszystko sprowadza się do branży, w jakiej działa strona. Wiecej reklamodawcy placa za dotarcie do ludzi, odwiedzajacych np. strony o biznesie. Najlepiej wejdź na strony sieci reklamowych (idmnet, arbomedia, adnet, adclick, q-net) i zobacz jakie ceny one oferuja. Jesli chcesz sprzedawac reklamy sam - zaoferuj nizsze ceny, gdyz obsluga klienta czy statystykami raczej nie masz szans dorownac sieciom reklamowym.Seth pisze:Jakie powinny byc ceny gdy serwis ma okreslona ilosc odwiedzin (jakies przedzialy cenowe przy odpowiednich przedzialach uzytkownikow na stronie) ?
Taki panel to raczej konieczna rzecz, jesli chcesz znalezc i obslugiwac w miare powaznych reklamodawcow. Polecam zastosowanie phpAdsNew, najlepszego darmowego skryptu (wlasciwie to aplikacji), ktory ma naprawde wielkie mozliwosci. W tym wlasnie raporty, statystyki dla reklamodawcow, moga oni takze sami zmieniac swoje reklamy itd itp.Seth pisze:Czy przy duzym serwisie - gdzie mam kilkadziesiat pod stron tematycznych (np. programowanie w Javie, C#, bazy danych etc.) - przydal by sie panel dla reklamodowcy (czy wogole takie cos jest stosowane u Was) ?
Trudno powiedzieć. Wstąpienie do sieci reklamowej ma plusy jak i minusy. To pierwsze to profesjonalna obsługa kampanii na Twojej witrynie, dostęp do największych reklamodawców i fakt, iż ty niczym się nie musisz zajmować. Podpisujesz umowę, a potem tylko wystawiasz faktury sieci bądź rozliczasz się w inny sposób.Czy moze korzystac z gotowych rozwiazan - z firm reklamowych takich jak adclick itp. ?
Co do minusów - sieć wyświetla na Twojej stronie dużo reklam, często w formatach, które denerwują odwiedzających (chociaż możesz tak umowę podpisać, że chcesz sprzedawać np. tylko bannery - wtedy jednak zbyt dużo reklamodawców raczej nie zyskasz). Sieci reklamowe biorą w końcu dużą prowizję (ok. 40%, zależy od sieci i negocjacji). Jest też dużo kampanii RON (run on network), ktore wyswietlaja sie na wszystkich stronach w danej sieci - byłoby to niezle, gdyby nie fakt ze firma, ktora taka reklame wykupi, dostaje bardzo duży rabat (nawet 50%). Pieniędzy więc z każdym krokiem ubywa - najpierw 50% rabat dla reklamodawcy, potem 40% z Twoich dochodów, a do tego dochodzi jeszcze przecież podatek. W końcu dla Ciebie zostaje naprawdę niewiele, mimo iż reklam wyświetlasz naprawdę sporo. Inaczej ma się sprawa, jeśli sieć reklamowa załatwi kampanie tylko dla Twojej witryny - wówczas zyski są większe, jednak czy takie sytuacje będą miały miejsce - nie wiadomo, musisz chyba zapytać sieci.
Czy więc wstępować do sieci? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli teraz zgłaszają się do Ciebie reklamodawcy, jeśli masz jakieś kontakty itd - na Twoim miejscu nie wchodziłbym do sieci. Zainstalowałbym phpAdsNew, napisał ciekawą ofertę (informacje o serwisie, krótka historia, opis działalności, statystyki i cennik) i przeprowadził badanie profilu użytkownika. Wyświetlasz ankietę użytkownikowi z pytaniem o wiek, miejscowośc i takie tam, a w zamian 3 wylosowanym osobom dajesz jakąś nagrodę.
Jeśli więc masz reklamodawców (sami się zgłaszają), system do obsługi kampani reklamowych, a także dobrą ofertę (statystyki + profil czytelnika) - sieć nie jest Ci potrzebna.
W Twojej sytuacji tak właśnie zrobiłbym - spróbował sam obsługiwać kampanie, a dopiero gdy przez kilka miesięcy to się nie sprawdzi - porozmawiać z sieciami reklamowymi. Tematykę masz ciekawą, grupę docelową też - sieci powinny Cię przyjąć w razie czego.
Re: Reklama w serwisie jak zaczac, co potrzeba...
Tez tak mysle o sieciach reklamywch.
Poki co jednak pracuje nad dosc duzym projektem i wlasnie na etapie jego tworzenia chcialem pomyslec o tym jak ma wygladac zarzadzanie reklamami.
Przejze sobie ten skrypt, ktory mi podales, bo wlasnie ciekaw bylem jak to zostalo rozwiazane
Poki co jednak pracuje nad dosc duzym projektem i wlasnie na etapie jego tworzenia chcialem pomyslec o tym jak ma wygladac zarzadzanie reklamami.
Przejze sobie ten skrypt, ktory mi podales, bo wlasnie ciekaw bylem jak to zostalo rozwiazane