MoveClip - blokuje sie.

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
no_face

MoveClip - blokuje sie.

Post autor: no_face »

Witam,

mam problem podczas gdy linkuje clip ktory jest animowany do jakiejs klatki np:

Kod: Zaznacz cały

myMoviClip.onRelease=function() 
  { 
     gotoAndPlay(45); 
  } 
w czasie odtwarzania filmu clip sie nie odtwarza, a jest zbudowany tak by po najechaniu zaczal sie animowac. Po kliknieciu przenosi mnie do wybranej klatki, lecz traci swoja animacje, nie weim juz o co chodzi.
burek
Nowy
Nowy

Re: MoveClip - blokuje sie.

Post autor: burek »

Nie rozumiem co jest dziwnego w tym, ze traci swoją animację? Ostatcznie każesz mu od razu przejść do klatki 45. Hmm...z tego co zrozumiałem to od klatki 1 do 45 masz jakąś animację? I ona Ci się nie odtwarza po uruchomieniu filmu, tak?
no_face

Chyba sie nie zrozumielismy, na scenie glownej mam wrzuconego jako przycisk - move clipa ktory ma swoja animacje, to chyba zrozumiale, no i w tym problem ze ten przycisk ktory normalnie animuje sie po najechaniu na niego myszka, teraz po dodaniu kodu:

myMoviClip.onRelease=function() 
  { 
     gotoAndPlay(45); 
  } 
traci swoja animacje, jak by cos jeszcze nie bylo jasne to prosze powiedziec wyloze to lopatologicznie :)
burek
Nowy
Nowy

Nie no spoko - wszystko rozumiem i moja odpowiedź jest krótka - niemożliwe :twisted: Dawaj fla
no_face

tez tak mysle, prosze o to fla http://forum-drezdenko.sxx.pl/clip.fla
burek
Nowy
Nowy

Nie widzę niczego dziwnego - wszystko zachowuje się tak jak powinno się zachowywać. Ostatecznie przecież nie masz tam żadnej animacji.
no_face

Brak animacji hmmm jak to brak - tam sa tam dwa obrazki (move clipy ktore sluza jako przyciski) ktore sie animuja po najechaniu na nich myszka - efekt rozjasnienia obrazka. Jeden jest podlinkowany, drugi nie, ten co jest podlinkowany do ktorejs tam klatki nie animuje sie, czyli sie nie rozjasnia po najechaniu na niego kursorem, drugi zas nie jest podlinkowany i spokojnie sie animuje podczas najechania kursorem na niego.[/code]
burek
Nowy
Nowy

Tak - teraz zauważyłem. A nie łatwiej będzie Ci usunąć te batony w mc i zrobić po prostu:

mc.onRollOver = function(){
this.gotoAndPlay(2);
}
?? W ten sposób unikniesz zbędnych komplikacji, niepotrzebnych elementów a wszystko będzie działać poprawnie
no_face

wtedy strace caly efekt, ide szukac dalej :(
burek
Nowy
Nowy

Nie rozśmieszaj mnie - Twój problem jest dziecinnie prosty. Jaki niby efekt stracisz?? Zyskasz dokładnie to, co chcesz. Przypisujesz do mc zarówno onRollOver, onRollOut i onRelease. Ale jak tam sobie chcesz :P
no_face

Okej przepraszam, teraz rozumie i wielkie dzieki za pomoc i wytrwalosc :) Dziala bez zarzutu.
ODPOWIEDZ