wklejanie map bitowych

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
MuNieK

wklejanie map bitowych

Post autor: MuNieK »

Zauważyłem że w niektórych animacjash we flashu są obiekty wyciete jakby ze screenów z gier itp. tzn. nie jest narysowana we flashu jak wkleic np. wyciętą postać ze screena tak aby ktorys z kolorów był przeźroczysty i nie była by ona kwadratem? Wiecie żeby po prostu reszta wycietego obrazu nie zasłaniała tła... Nie mam pojęcia jak zrobic coś takiego. Prosze was o jakieś wskazówki.
burek
Nowy
Nowy

Re: wklejanie map bitowych

Post autor: burek »

zaimportuj obraz (ctrl + R) i wytnij co Ci niepotrzebne.
MuNieK

właśnie w tym problem że nie mam pojęcia jak wyciąć to co niepotrzebne. Gdzie jest jakies narzedzie do obrobki obrazka? Chodzi o trace bitmap? Tylko taka możliwośc wchodzi w gre, czy mozna wyciac jakos inaczej to co nas interesuje?
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

włacz painta i wytnij...
Paweł Mączka
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Paweł Mączka »

Hygin Delimat pisze:włacz painta i wytnij...
Nie w tym tkwi problem chyba... ja np. w photoshopie wycinał tło, ale przy imporcie do flasha to co przezroczyste jest białe, jeszcze nie znalazłem rozwiązania
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

owszem... za to tego białego można się łatwo pozbyć w samym flaszu... np. poprzez trasowanie lub zasłonienie tego.
Paweł Mączka
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Paweł Mączka »

Ale on wyraźnie napisał, że nie chce Trace ;) Chociaż ja też bym taj zrobił...
Tysiak

Post autor: Tysiak »

Jeżeli nie chcesz trace to spróbuj dać mask tylko na ten kawałek obrazka, który chcesz w animacji.
MuNieK

trace zawsze zmniejsza jakość obrazka? jakie parametry są najkorzystniejsze by jakosc byla najwieksza?
Cysorz
Nowy
Nowy

Post autor: Cysorz »

Formaty bitmap, które (standardowo na www) mogą mieć przeźroczyste tło to tylko *.gif i *.png. Biorąc pod uwagę powyższe, tylko *.png oferuje 24-bitową paletę kolorów, więc to on się nadaje do tego (pomijam grafikę wektorową oczywiście), a to, co zrobi sobie z tego Flash to już nie ma znaczenia.
Generalnie takowy zrzut lub bitmapę z obcej strony powinno się wrzucić np. w PhotoShopa, tam zapisać na przeźroczystej (transparent) warstwie (layer) bez tła (background) i od tego momentu można z tym robić praktycznie wszystko...
Jeżeli chcesz to "strejsować" to też oczywiście jest to jakieś wyjście, ale bardzo dużo tracisz na przejściach tonalnych...
katarycka
Nowy
Nowy

Post autor: katarycka »

Musisz wyizolować potrzebną Ci postać na przezroczyste tło i zaimportować.
Powodzenia. :lol:
ODPOWIEDZ