Czy istnieje system do obsługi hostingu
Czy istnieje system do obsługi hostingu
Interesuje mnie gotowy system do zarządzania hostingiem (serwer, strona internetowa, domeny). Może jakiś cms, jezeli ktoś coś wogule na ten temat wie będem mu wdzięczny.
-
mlodzi.com
Re: Czy istnieje system do obsługi hostingu
hmm.... darmowego chyba nie mam. Kazda firma hostingowa ma cms-a dostosowanego do wlasnych potrzeb. Przynajmniej tak mi sie wydaje 
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
szczerze mowiac nigdy sie tym nie zajmowalem ale moj sponsor od www uzywa "CPanel" .. ale nic wiecej na jego tematnie jestem w stanie Ci powiedziec...
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Do zarządzania serwerem z poziomu www istnieje szereg oprogramowania, z których najbardziej znany jest właśnie CPanel i chyba Direct Admin. Są to aplikacje płatne, umożliwiające zarządzanie kontem zarówno głównemu administratorowi jak i poszczególnym użytkownikom - jeden może zakładać nowe konta ftp, drugi skrzynki mailowe itd itp.
Co do domen - tutaj raczej ciężej, chociaż na hotscripts.com spotkałem się chyba z tego typu systemem. Co do reszty, a więc strony internetowej, jakiegoś systemu CRM - najlepiej napisać to samemu, dla własnych potrzeb.
Owszem - można wykupić jakiś serwer wirtualny, licencje na CPanela, jakiś system CRM, szablon na www i potem tylko to zainstalowac i wgrać na serwer. Tyle, że nie będzie to zbyt efektywne i przyjazne, dużo lepsze efekty da napisanie chociaż części samemu - napisanie drugiego CPanelu jest troszkę czasochłonne i wymaga kilku umiejętności, których nie każdy posiada.
Co do domen - tutaj raczej ciężej, chociaż na hotscripts.com spotkałem się chyba z tego typu systemem. Co do reszty, a więc strony internetowej, jakiegoś systemu CRM - najlepiej napisać to samemu, dla własnych potrzeb.
Owszem - można wykupić jakiś serwer wirtualny, licencje na CPanela, jakiś system CRM, szablon na www i potem tylko to zainstalowac i wgrać na serwer. Tyle, że nie będzie to zbyt efektywne i przyjazne, dużo lepsze efekty da napisanie chociaż części samemu - napisanie drugiego CPanelu jest troszkę czasochłonne i wymaga kilku umiejętności, których nie każdy posiada.
-
Maciej Sypniewski
- Kontakt:
Gdzieś tam powyżej poruszona została kwestia niedostępności darmowych systemów do zarządzania serwerami usług hostingowych. Jest to nieprawda, są takie panele, trzeba tylko dobrze poszukać.
Jeżeli chodzi o systemu *unixowe, jest to chociażby dostępny w większości dystrybucji Webmin, który spełnia podstawowe funkcje tego typu paneli.
Jeżeli chodzi o systemu *unixowe, jest to chociażby dostępny w większości dystrybucji Webmin, który spełnia podstawowe funkcje tego typu paneli.
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Najlepiej jest poprosił jakąś osobę, która zna się na PHP o napisanie do własnych potrzeb, gdyż wtedy masz wszystko to co potrzebujesz. Bo po przeczytaniu zrozumiałem że masz zamiar otworzyć "firmę" hostingową. Dużo takich ofert pada na WebHelpie o napisanie takich rzeczy. Poczytaj oferty możliwe że dostaniesz go od ręki bo ktoś już napisał dla poprzednika i jest bardzo dobry.