[dyskusja] Nowe portale

To forum daje możliwość komentowania bieżących wydarzeń z sieci. Dyskutujemy o wszelkiego rodzaju nowościach, portalach, akcjach w sieci internet itp.

Mevius
Nowy
Nowy
Kontakt:

[dyskusja] Nowe portale

Post autor: Mevius »

Ostatnio przeglądałem sobie kilka for i natknąłem się na takie portale jak np. osada.pl (http://www.osada.pl), bazuka.pl (http://www.bazuka.pl). Co sądzicie o takich portalach? Czy mają szansę przetrwać i zarabiać na sobie?
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [dyskusja] Nowe portale

Post autor: misz »

szanse maja - oczywiscie prowadzac rozsadna polityke, a co o nich mysle - na razie tragedia
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Każdy portal ma szanse na zarabianie na sobie jeżeli odpowiednio będzie się rozwijał. w tego co wiem to bazuka.pl oferowała kiedyś że będzie płacić za newsy i artykuły. Bazuka.pl jest dość duża i do tego potrzeba bardzo ale to bardzo dużo ludzi, a póki co to z własnego doświadczenia wiem, że rzadko kiedy trafiają się chętni do prowadzenia strony za darmo, co jest dość przykre. Bo nie robimy tego dla pieniędzy, ale powinniśmy robić dla zabawy i przyjemności.
Odion
Nowy
Nowy

Post autor: Odion »

Sadze ze portale te kiedys zanikną, chyba ze polityka rozwoju bedzie prawidlowa.
Bazuka.pl - dno, przesadzili - strona glowna to tylko loga i dzwonki do zamowienia na komorke. I co to ma byc ? Zalosne. To sie nazywa portalem? ACHA

Co do Osada.pl to jeszcze ciezko stwierdzic - pisza ze otwarcie nastapi za kilka dni , wiec pozyjemy - zobaczymy.

Co do prowadzenia za darmo...mam problem taki z www.securitywortal.org - ludzie nie zglaszaja sie do wspolpracy , a ZAZNACZAM: ona jest z wynagrodzeniem pienieznym! Nie mam pojecia co ostatnio sie stalo w sieci.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Sądze, że portale nie zanikną jeżeli będą dobrze prowadze i z myślą rozwijane. Bazuka.pl faktycznie wpisała dużo działów ale w działach jest całkowita pustka.

Ludzie za 10gr newsa nigdy nie napiszą. Każdy uważa że to za mało. Za 50gr news i 3zł artykuł to już może ktoś by Ci się zgłaszał do pracy. Ale też sądze, że to jest mało. Jeżeli mam ślęczeć przy kompie zaużmy 3minuty (news) za 50gr to wyszedłbym założenia, że się nie opłaca ze względu nawet na samo zdrowie.
Mevius
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mevius »

Co do tej współpracy: Wydaje mi się że to dlatego ponieważ teraz kqżdy chce mieć swoją stronę, nie ważna że będzie miał dwa - trzy swoje arty, ale będzie miał, gdyby taka osoba dołączyła się do jakiegoś innego serwisu ten serwis by miał te kilka artów więcej, ale wtedy już ich autor nie będzie miuał swojego "serwisu" [/code]
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Tak to tez prawda. Bo jeżeli pisze dla jakiegoś serwisu za kasę to inni płacą nam za to co się wiąże z wykupieniem praw autorskich do tekstu. Wiadome, że każdy woli mieć własną stronę i własne artykuły bo jakby nie było jest to jego. Ale pamiętajcie, że im większa cena za newsa, artykuł tym macie większe prawdopodobieństwo, że znajdziecie osoby piszące newsy i artykuły.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

To co powiedział misz jest bardxzo ważne. Dobra polityka zarządzania, organizacjia pracy poszczególnych działow, w końcu dobór osob do portalu (pewnie mini portalu) to podstawa sukcesu. Co więcej stworzenie takiego portalu to nie tylko (jak ktoś wspomniał) szansa na zarobek i myśl, ze jak onet zarabia to czemu my nie będziemy mogli.

Owszem, zarabiać na takich stronach można, ale nie powionno być to aż tak eksponowane, zawartosc serwisów powinna byc bagatela najlpesza, informacje z pierwszej ręki, ciekawe publikacje i to jest dla mnie portal. Co do reklamy sms na bazuka.pl to chyba tak tylko zastępczo jest:
Portal BAZUKA.PL jest przenoszony na nowy serwer
Zaangażowanie, czas wolny i pasja przede wszystkim.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Tak ludzie do pracy i materiały z pierwszej ręki. Materiały można brać z innych portali, ale skąd brać ludzi? Nawet za kasę już nie chcą pisać bo wolą mieć własną stronę. Zarządzenie i myśl o przyszłości jkest najważniejsza.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Bartosz Olszewski pisze: Materiały można brać z innych portali,
NIE NIE NIE, wtedy jaki jest sens tworzenia takiego portalu? I to tyczy się każdej strony WWW, no chyba że jest zbiorem materiałów i jest to gdzieś napisane. Tak jak np. tygodnik Forum zawiera duzo najciekawszych artykułów z wielu światowych czasopism. Kopiowanie - NIE.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Nie mówię o zrzynaniu czyli Ctrl+A i Ctrl+C i na koniec Ctrl+V. Chodzi mi o napisanie tego co ma np. Wirtualna Polska tyle, że własnymi słowami wtedy nie kopiujesz ale używasz innych materiałów do swoich materiałów. Coś takiego nie jest plagiatem.
Odion
Nowy
Nowy

Post autor: Odion »

Bartosz Olszewski pisze:Sorry ale nie zapoznałem się z Twoją ofertą ale za takie pieniądze to sam mógłbym zacząć pisać :)
:) Jesli jezyk angielski nie jest Ci obcy, mozesz sie podjac.
Gwarantuje mila i konkretna wspolprace.
Szczegoly skad newsa danego tlumaczyc podam po podjeciu wspolpracy. Oczywiscie tez samemu szukac odnosnie tematyki serwisu to nie problem...zasoby zagraniczne sa ogromne :)

Nie mam nic przeciwko artykulom kogokolwiek, poprostu artykul pierwszy oceniam i stwierdzam czy osoba sie zna na tematyce.
Oczywiscie nie moze to byc powielenie czegos cos juz jest w sieci - chyba ze bedzie podobne ale bedzie w nim o wiele wiecej...
proste:
np. ktos juz pisal o ssh - nie chodzi mi o to ze juz nie mozna na ten temat pisac. chodzi o to zeby artykul byl inny, oraz wnosil WIĘCEJ niz artykuly ktore JUŻ istnieja.
Pozdrawiam
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Z tym moim zdaniem " za te pieniądze to sam bym zaczął pisać" chodziło oto, że dobrą oferte dajesz. Angielski to nie problem, ale chodzi oto, że sam pracuje nad własną stroną i wiem co to oznacza napisać dobry artykuł. Fakt, że ja nie oferuje płatnych źródeł, ale mam nadzieje, że i bez tego się rozwinie. Jeżeli będziesz miał taki cennik źródeł to postaraj się o jakąś reklame na jakimś portalu/stronie to może zaczną się zgłaszać do Ciebie ochotnicy.
grimps
Kontakt:

NIEEEEEEEEEEEEEE SAMOOBRONA

Post autor: grimps »

Uwarzam ze takie portale maja szanse przetrwac lecz napewno nie zarabiac!!!
Jesli powstal by odpowiednio szybko gdy w internecie bylo dosc malo portali mial by on 100% pewnosc ze przetrwa i dosc szybko sie rozwinie!!! Lecz w czasach gdy do glosu doszla SAMOOBRONA nasz kraj nie bedzie dzialal jako skomputeryzowana jednosc lecz jako kraj-obora gdzie internet bedzie mial co 20 polak a takie dostepy do internetu jak xDSL, isdn itp. beda jedynie mazeniem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Amian8
Kontakt:

Post autor: Amian8 »

Zacznę od tematu o portalach.
Osada.pl – portal jest dostępny od 22 grudnia 2003 roku, jest młodym portalem(może pojęcie portal jest nie odpowiednim określeniem) Oczywiście osada.pl istniało początkiem września, po okresie jednego miesiąca projekt został zawieszony. Przed osada.pl jeszcze długa droga do stabilności. W najbliższych dnia załoga poralu zamierza zmienić wygląd strony głównej jak i etapami zmiana w cały portalu, z biegiem czasu są planowane nowe serwisy. Zapowiada się dość dobrze, co będzie dalej czas pokaże

Bazuka.pl – portal liczy sobie kilka lat(2) początki były bardzo obiecujące, w tych lata polski Internet gwałtownie się rozwijał. Jednak od dobrego czasu portal jak by staną w miejscu.
Z moich informacji wynika, że prace nad bazuka.pl nie zostały wstrzymane, lecz nadal są kontynuowane może w najbliższym czasie „zobaczymy nowe oblicze ?”

Temat płatności pracownikom(współpracownikom)
Na takie luksusy nie może sobie pozwolić wiele osób gdyż większość witry WWW należą do osób prywatnych. Jak już taka osoba znajcie trochę „grosza” z pewnością będzie wolało wydać na promocje strony może grafikę czy konto www?. Stawka 10 gr. za news jest chyba dobrą ceną, dla małych projektów portali, czy serwisów. Z reguły cena jest śmieszna, lecz z drugiej strony? I te 10 gr jest dobrą zapłatą! Wiele portali(prywatnych) nie dostaje za swoją prace nic.

Rozwinę nowy wątek.
Pracuje nad projektem portalowym, oczywiście szukałem(szukam) osób do pomocy.
Osoby zgłaszające się(większość) wymagał od portalu zapłaty za prace. Jestem osobą prywatną i robię portal dla satysfakcji, ale nie mogę wkładać dużych środków finansowy w coś gdzie się nie zarabia(oczywiście z czasem możliwe będzie zarabianie, lecz wszystko wymaga czasu i pracy) Wiele osób uważa, że w portalach „robi się kase” bzdura jak chce się zarobić w Internecie można zrobić to w prosty sposób, wykonywaniem stron WWW czy zrobienie bardzo dobrego serwisu. Moje wnioski posiadanie portalu nie jest proste jak większości się wydaje, jest to dużo odpowiedzialność, ciężka praca.
ODPOWIEDZ