Tło

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
SAke
Kontakt:

Tło

Post autor: SAke »

Jak zrobic tło która sie nie porsza z ramka tylko stoi w mniejscu??? Wiecie o co mi chodzi?? POMOCY
jj09
Nowy
Nowy
Kontakt:

Nie rób ramek.

Post autor: jj09 »

Nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi się, że nie da się tak zrobić...poza tym po co robisze stronę w ramkach...lepiej normalnie i menu za pomocą java script
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: Tło

Post autor: Halszczak »

Kod: Zaznacz cały

< body bgproperties=fixed>
mniej więcej chyba o to chodzi, tyle tylko, że to obsługuje tylko IE, a w innych przeglądarkach wychodzi jakiś badziew.
Malin
Nowy
Nowy

Post autor: Malin »

Bgproperties? 8O A w której to specyfikacji (X)HTML znalazłeś? Bo ja nie znalazłem tego ani w HTML 4.01ani w żadnych późniejszych...

Do ustalania pozycji elementu jest CSS i jego position:fixed albo background-position:fixed. Oczywiście nIE wszędzIE to zadziała, ale na to też jest sposób.
SAke
Kontakt:

Dobra chłopaki o to mi chodzi tylko nie znam za dobrze amgielskiego ;(
Napisz cie po kolei co trzeba napisac na stronce a co w CSS Z góry dzieki :D
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Malin pisze:Bgproperties? 8O A w której to specyfikacji (X)HTML znalazłeś? Bo ja nie znalazłem tego ani w HTML 4.01ani w żadnych późniejszych...

Do ustalania pozycji elementu jest CSS i jego position:fixed albo background-position:fixed. Oczywiście nIE wszędzIE to zadziała, ale na to też jest sposób.
Toto jest z HTML 4.0, a miałem to w pierwszej :-D wersji strony ponad dwa lata temu :-D
Malin
Nowy
Nowy

Post autor: Malin »

Halszczak pisze:Toto jest z HTML 4.0, a miałem to w pierwszej :-D wersji strony ponad dwa lata temu :-D
Przeszukalem liste atrybutow w html 4.0, ale bgproperties nie znalazlem. Mozesz mi dokladniej wskazac, gdzie to znalazles?

A dwa lata temu to juz bylo HTML 4.01 [opublikowane w grudniu 1999 roku], ktore zastepowalo HTML 4.0. I tam tego bgproperties tez nie znalazlem...
SAke
Kontakt:

8O No to co mam w końcu zrobic cieszyc sie ze jest cos takiego?? i tyle ?? Jaki ten kod mam wkleić? powiedzcie mi prosze
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Przeszukalem liste atrybutow w html 4.0, ale bgproperties nie znalazlem. Mozesz mi dokladniej wskazac, gdzie to znalazles?
Czort znajet. Przekopałem wszystko i nie znalazłem, musiało być w jakiejś gazecie dlatego wkleiłem, ale działa nadal :-D .

Kod: Zaznacz cały

<body bgproperties="fixed">
przecież napisałem wcześniej.
iro
Moderator

Post autor: iro »

Tego nie ma w żadnej specyfikacji bo to jest "MSIE extension".
Korzysta się z tego tylko z atrybutem background i działa tylko pod misiami, jak to już Halszczak napisał. Poza tym stosowanie tego nie jest zalecane. Cytuję: "use it, but don't rely on it" :D
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

(Przepraszam za wtręt, ale muszę)
Dlatego jestem zwolennikiem mienia kilku przeglądarek :-D
ODPOWIEDZ