[propozycja] upload plików

Wasze propozycje, uwagi czy prośby w stosunku do redakcji i całego serwisu.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

[propozycja] upload plików

Post autor: iniside »

Co myślicie o tym żeby na forum dać upload plików. Np. Obrazków. Tak coś mogło by np. łatwiej wyłumaczyć coś komuś (jeden obraz jest wart więcej niż 1000 słów).
KaRoL
Działa
Działa

Re: [propozycja] upload plików

Post autor: KaRoL »

Jak chcesz coś komuś wytłumaczyć za pomocą obrazka to wsadź go na swój serwer i daj po prostu link w znacznikach [img] lub podaj mu adres do obrazka.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Nie każdy ma serwer :) A propozycja inisida jest bardzo dobra. Nie każdy ma możliwość wrzucenia plików na serwer. Pliki które my wrzucamy mogą iść na serwer Webinside.pl o nazwie np. dodany1 dodany2 i tak dalej :) Nie głupi pomysł według mnie.
KaRoL
Działa
Działa

No dobrze. Można spróbować. Ale limit 200kb, bo serwer zapchamy :wink:
I żeby można było wrzucać załączniki typu rar, zip, exe i inne, gdy chcemy np. komuś przesłać spakowaną czcionkę itp.
Ale ten pomysł już dawno zakiełkował na forum GTAPlay - webmasterzy - możecie się powzorować na ich forum. Forum GTA Play
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Z tymi czcionkami to przesada. Bo zauważ, że to jest Forum a nie system wymiany plików. Coś takiego to e-mailem. Pomyśl, że te czcionkę trzeba będzie później usunąć. Do wole aby zespół Webinside.pl zajął się np. pisaniem newsów i artykułów niż usuwanie twoich czcionek z sewera...
KaRoL
Działa
Działa

Na GTAPlay można później samemu usunąć plik, który się wsadziło.
I mam jeszcze jedno zastrzeżenie co do zmian na forum. Możliwość usunięcia tematu lub postu po jakimś czasie, bo jest to możliwe tylko przez chwilę po napisaniu.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Widzę panowie że sami potraficie postanowić. Co prawda ostateczna decyzja nie należy do mnie, ale chyba nic z tego. Forum mogło by być zawalone nie potrzebnymi obrazkami co zwiększyło by czas ładowania.

Juz widzę te offtopici:
Moje prace z przedszkola, albo zdjęcia z Wakacji... :lol:
KaRoL
Działa
Działa

No bez przesady. Czasami faktycznie trzeba dodać jakiś obrazek dla ułatwienia. Ja musiałem się sporo opisać żeby wytłumaczyć iniside jak działa Logo Komeniusz, a tak wkleiłbym mu screena.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Wojtku nie uważnie czytałeś, było napisane, że takie coś byłoby stosowane tylko do wytłumaczeń a nie do zdjęć z wakacji :) Można byłoby objąć właśnie przypadek zdjęć z wakacji za złamanie regulaminu. Takiego czegoś można byłoby używać tylko w celach wyjaśnień.
KaRoL
Działa
Działa

Wojciech Jurewicz pisze:Forum mogło by być zawalone nie potrzebnymi obrazkami co zwiększyło by czas ładowania.
Ale na GTAPlay polega to na tym, że obrazek nie jest ładowany bezpośrednio w okno, tylko jest link do niego.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Ale na GTAPlay...[/quote]

Właśnie na GTAPlay. u nas można też podawać linki, tylko że bez uploadu...:D
Monika Trawińska
Nowy
Nowy

Post autor: Monika Trawińska »

Jestem zdecydowanie na nie, można podać linka do screena i w ten sposób wytłumaczyć. Niektórzy nieumiejętnie stosują licznik postów a co dopiero możliwość umieszczania plików. Pozdrawiam.
Krzysztof Sziwa

Post autor: Krzysztof Sziwa »

mozna by wzucac tylko gify odpowiednio skompresowane nie zajmowaly by duzo (maks 50kb to wzupelnosci wystarcza), a obrazek nie ladowalby sie w danym temacie tylko w nowym oknie, mysle ze bylobyto bardzo przydatne IMHO wiecej kuma sie z obrazka niz ze slow...
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

To już zupełnie bez sensu. Nic ciekawego sie w 50 kb. Gifie nie zaprezentuje... W każdym razie jak juz to by nalepiej przyjeły sie zdjęcia, które z kolei dużo zajmują.

Na GTA play rozumiem, jest taka potrzeba, to jest gra i chce się pokazać różne momenty, ale tutaj? Wątpie żeby dużo osób było w stanie spożądzić graficzną prezentacje jakiegoś algorytmu czy skryptu czy czegos innego w porządny sposób... :?
KaRoL
Działa
Działa

Ja dzisiaj tylko wsadziłem dwa obrazki na swój serwer i dałem linki do nich na forum, aby pokazać jak zbudowane są ramki (graficzne wyobrażenie :-D ) i jak robi się screena w PowerDVD XP. Mimo, że jest to tylko 10kb, to i tak coś to zajmuje. Gdyby tak wsadzać co chwilę nowe nie kasując starych i na różne forum, to by mi miejsca brakło!
Może jest to potrzebne? Ja swoje obrazki skasuję po tygodniu.
ODPOWIEDZ