[pytanie] grafika i lekkość strony

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
NASA
Nowy
Nowy

[pytanie] grafika i lekkość strony

Post autor: NASA »

Najpierw ogólnie:
Czy jest gdzies kompleksowy opis o optymalizowaniu stron pod względem cięzkości?

Konkretnie:
1). Czy jest różnica w wydajności jeśli do podstron ładuje mi się ten sam obrazek (nagłówek) niż gdyby do każdej podstrony był podpięty zmodyfikowany inny nagłówek?
W sumie to oddzielne pliki html ale czy grafika na strone zawsze i tak laduje sie od początku? (pomijam kwestie plików tymczasowych u Odwiedzacza ;-) )

2) Proszę i opinię czy opłaca się ciąć nagłówek (30kB) na mniejsze kawałki? Czy to coś da pod względem wydajności czy raczej skaszani?
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [pytanie] grafika i lekkość strony

Post autor: Vic »

Ogólnie:
Optymalizacja strony zależy od Ciebie i Twojej inwencji twórczej. Im bardziej strona będzie przypominała obraz, tym więcej będzie zajmowała szczególowa grafika. Standartem zapisywania obrazków są jpg oraz gif, kórych kompresje można kontrolować, ze skutkiem w szczegółowości i detalach. Ogólna zasada optymalizacji (wg. mnie) brzmi tak: jeżeli tworzysz serwis: grafika jest mniej istotna, mało zajmuje; jeżeli tworzysz portfolio lub prezentację - nie ma ograniczeń pod względem jakości oraz ilości.

1) Obrazki są zapisywane przez przeglądarke w Temporary Internet Files w katalogu Windows, dzięki czemu są szybciej wczytywane przy ponownym wywołaniu. Innymi słowy: jest różnica w wydajności...

2) Moim zdaniem jest to bez sensu... Jeżeli już chcesz robić coś takiego, to proponuję opcję "pobierania w kawałkach" przy zapisywaniu w photoshopie. Sam tego nie wypróbowywałem, więc nie wiem jakie są ostateczne rezultaty...
Przy takiej wielkości nagłówka (30kb), podział jest zbyteczny (ładuje się szybko nawet na modemach).
ODPOWIEDZ