[Google] Znikanie strony
[Google] Znikanie strony
Witam!
Mam małe pytanie. Czy ktoś się zetknął już kiedyś z tym że google skasował informację o stronie nagle, bez żadnej przyczyny.
Już wyjaśniam dokładniej ...
Nasza stronka miała około 1000 odwiedzin dziennie z czego około 75% z google. Jest ona zgodna ze standardem HTML i CSS itd. żadnej obraźliwej treści - dotyczy sprzedaży książek.
Jest ładnie zindeksowany katalog wszystkich pozycji,
I nagle (pierwszy raz tydzień temu, drugi w ten weekand) domena znika z wyników. Nawet po wpisaniu pełnej domeny nie ma jej w wynikach!
Czy jest możliwość że ktoś (konkurencja) robi to z premedytacją?
Proszę o jakąś podpowiedź jeśli ktoś już miał kiedyś taki problem
pozdrawiam
Mam małe pytanie. Czy ktoś się zetknął już kiedyś z tym że google skasował informację o stronie nagle, bez żadnej przyczyny.
Już wyjaśniam dokładniej ...
Nasza stronka miała około 1000 odwiedzin dziennie z czego około 75% z google. Jest ona zgodna ze standardem HTML i CSS itd. żadnej obraźliwej treści - dotyczy sprzedaży książek.
Jest ładnie zindeksowany katalog wszystkich pozycji,
I nagle (pierwszy raz tydzień temu, drugi w ten weekand) domena znika z wyników. Nawet po wpisaniu pełnej domeny nie ma jej w wynikach!
Czy jest możliwość że ktoś (konkurencja) robi to z premedytacją?
Proszę o jakąś podpowiedź jeśli ktoś już miał kiedyś taki problem
pozdrawiam
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Re: [Google] Znikanie strony
Jeśli spamowaliście w jakiś sposób wyszukiwarkę (ukryte wartwy, cloaking itd) - to odpowiedz chyba jest oczywista. Jesli nie - proponuje poczekac, ostatnio z Google dzieja sie rozne dziwne rzeczy, mozliwe ze za kilka dni strona znowu pojawi się w wynikach.
THX za odp.
Nie, starałem się zachowywać 'moralnie'
zresztą proszę sprawdzić ,może coś nie widzę
www.ksiegarnia.bytom.pl
pozdrawiam
Nie, starałem się zachowywać 'moralnie'
www.ksiegarnia.bytom.pl
pozdrawiam
Ja ją normalnie wyszukałem w Googlach 
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Wygląda ok, nie ma żadnego spamowania. Strony nie ma w google (a może jest, jak twierdzi przedmówca - nie wiem, nie sprawdzałem) raczej chwilowo, z powodu zmian w ich algorytmie lub czymś bliżej nieokreślonym ;-) Generalnie - myślę, że nie ma co panikować, będzie ok. A czas, który do tej pory poświecany był sprawdzaniu pozycji w Google można wykorzystać na dalszą optymalizację witryny, gdyż dużo jeszcze można zrobić :wink:MirVanos pisze:Nie, starałem się zachowywać 'moralnie' :)
www.ksiegarnia.bytom.pl
Ok. dzięki
tylko dziwi mnie że to już drugi raz - i także w weekand kiedy jest największa sprzedaż
pozdro 4 all
tylko dziwi mnie że to już drugi raz - i także w weekand kiedy jest największa sprzedaż
pozdro 4 all
-
intruder2600
- Nowy

- Kontakt:
obawiam sie ze strona ta zostala usunieta z powodu zasmiecania wynikow wyszukiwania, chodzi o to, ze strony np. ksiegarni sprzedaja ksiazki pod roznymi tytuami np. "zabytki krakowa" i jak ktos szukal zabytkow krakowa to trafial na wasza strone zamiast na poszukiwane przez siebie informacje...
-
Gość
hmmmm ... ciekawe spostrzeżenie
a masz może jakiś sposób aby to 100% zweryfikować ??
pozdrawiam
pozdrawiam
-
intruder2600
- Nowy

- Kontakt:
jedyne zrodlo mojej weryfikacji moze byc takie, ze gdzies mi sie obilo o uszy, ze ktos zglaszal cos takiego ale nie jestem pewien... ale dziwne tez bo jezeli strona by poleciala to ciezko by bylo przywrucic ja tak od razu...Anonymous pisze:hmmmm ... ciekawe spostrzeżenie
pozdrawiam
sa jeszcze 2 opcje:
1. chwilowa awaria serwera w momencie gdy byl na niej googlebot,
2. google stosuje filtry ale watpie...
@intruder2600 - to nie jest powod usuniecia strony. W ten sposob musieliby usunac pol swojej bazy.
Mysle, ze obecna konkurencja z msn wprowadza w google zamieszanie.
Mysle, ze obecna konkurencja z msn wprowadza w google zamieszanie.
-
intruder2600
- Nowy

- Kontakt:
to znaczy sprawa wyglada tak: spamowac moze kazdy i google "lyknie" prawie wszystko, tutaj spamowania nie bylo - chociaz to jest uznawane za uciazliwe dla uzytkowników ale moim zdaniem to bylo nieswiadome - po prostu google tak zaindeksowalo. Ale chodzi mi o to, ze spam sobie moze byc, moze dopuki go jakis uzytkownik nie znajdzie i nie zglosi ale google samo tego nie robi 
bardzo ciekawa sytuacja... spotkalem sie z przypadkami "znikania stron" ale to sie zaczelo jakies 2 tygodnie temu - jakis nowy filtr, ale ta sytuacja byla juz wczesniej...
bardzo ciekawa sytuacja... spotkalem sie z przypadkami "znikania stron" ale to sie zaczelo jakies 2 tygodnie temu - jakis nowy filtr, ale ta sytuacja byla juz wczesniej...
Witam, mam to samo.
Przedwczoraj ostatnio sprawdzalem i moja strona widniala ladnie w google'u. Po wpisaniu fraz typu "mata leao", czy "brazilian jiu jitsu" strona byla na 1-2 stronie w polskich wynikach. Teraz nie ma jej w ogole
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=bjj ... lr=lang_pl
co sie dzieie
?
Czyzby to o czym mowiliscie, ze zmiana algorytmu?
Pozdrawiam
Dziam
Przedwczoraj ostatnio sprawdzalem i moja strona widniala ladnie w google'u. Po wpisaniu fraz typu "mata leao", czy "brazilian jiu jitsu" strona byla na 1-2 stronie w polskich wynikach. Teraz nie ma jej w ogole
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=bjj ... lr=lang_pl
co sie dzieie
Czyzby to o czym mowiliscie, ze zmiana algorytmu?
Pozdrawiam
Dziam
-
Gość
teraz google robi czeste zmiany, updaty i takie tam
znikanie stron jest juz bardzo powszechne - jezeli strona pojawi sie po 2-3 dniach nie ma sie czym przejmowac, a szczególnie jesli strona jest nowa - wtedy az dwiwne by bylo jakby nie znikala
w google to normalne, tak samo jak codzienne wachanie pozycji nawet o 30 miejsc 
pozdrawiam!
pozdrawiam!