[ dyskusja ] plagiaty w Internecie

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
k.gienas

[ dyskusja ] plagiaty w Internecie

Post autor: k.gienas »

Witam,

Zbieram materiały do tekstu poświęconego zwalczaniu plagiatów w Internecie. Chciałbym poprosić użytkowników forum o odpowiedź na kilka moich pytań związanych z tym problemen.

1.Czy spotkali się Państwo z przypadkiem bezprawnego skopiowania witryn internetowych przygotowanych dla klienta? Jeśli tak, to w jaki sposób trafili Państwo na ślad plagiatu? Często podkreśla się, że w gąszczu serwisów wykrycie plagiatu graniczy z cudem. I właśnie to skłania niektóre osoby do
przywłaszczania sobie efektów cudzej pracy.

2. W przypadku stron WWW udowodnienie plagiatu wydaje się dość utrudnione, zwłaszcza gdy przejęto jedynie część konstrukcji witryny. Przecież większość programistów korzysta z utartych standardów przy tworzeniu stron. Jak więc zabezpieczyć się przed plagiatami stron WWW, sprawiając jednocześnie że udowodnienie faktu naruszenia prawa autorskiego będzie proste?

3.Jakie rodzaje plagiatów uznają Państwo za najbardziej problematyczne. Nie każdy ucieka się przecież do bezczelnej praktyki "kopiuj i wklej". Czasem trudno ocenić, czy dany serwis to jeszcze inspiracja, czy już nielegalna kopia.

4.Jaki sposób walki z plagiatami jest według Państwa najbardziej skuteczny?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam Krzysztof Gienas
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Re: [ dyskusja ] plagiaty w Internecie

Post autor: iniside »

Ad 1. Ja sie nie spotkałem. Przynajmniej na razie.
Ad 2. Najprosztszy jest (i w zasadzie nie wkonalne) podpis elektorniczny strony. Tylko że to jest nie skuteczne. Bo jak pospisać plik tekstowy :?:. Pospis byłby sbry gdyby zmienić format stron z textowego na jakiś tam inny który będzie akceptował podpis. Z durgiej strony takie coś nie mogło by pkazywać kodu. Więc podpis byłby zbędny. Co innego wykrade stron z serwerów. Tu już podpis byłby bardzo skuteczny. Podsumowując. To jest Walka z wiatrakami.
Ad 3. Tu rznica jest bardzo płynna. Udowodnienie że ktośbezczelnie zerżnoł strone. Albo że tylko psłużyła mu za inspiracje graniczy z cudem. Zwłaszcza w polskich warunkach. Ponieważ sądy traktują taki czyn jak niską szkodliwość społeczną.
Ad 4. NIe ma takiego. Dochodzenie na drodze sądowej kosztuje i to sporo. A efekty mogąbyć mierne. Dręczenie tego co poełnim plagiat może sie skończyć sądem. Skasowanie jego strony podobnie. Zawsze można napisać do admina serwera nam którym stoi strona.
mrdarek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: mrdarek »

Ad4 Najlepszym sposobem walki z plagiatem jest posiadanie popularnej strony. Jeśli nastąpi plagiat nikt nie będzie miał wątpliwości czyj jest dany design - nowej witryny czy już tej posiadającej renomę. W dodatku Internauci - miłośnicy danej witryny - mogą sami pomóc w potępieniu złodzieja. O ile masowe listy z jednego IP są karalne to masowe listy z różnych IP nawołujące do porządku nie mogą być podstawą do działania na szkodę złodzieja, a równie skutecznie mogą wpłynąć na jego postawę
nin
Nowy
Nowy

Post autor: nin »

Moim zdaniem proceder nie do zatrzymania , nawet jeśli mamy popularny serwis to tego nie unikniemy , taka jest kolej rzeczy , zawsze znajdzie się ktoś kto chce mieć tak samo albo i lepiej .
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

ad1.
Nie rozumiem co znaczy "przygotowanych dla klienta", ale moja odpowiedź, jako sprawcy tego zamieszania zwanym WebInside - TAK, widziałem chyba 4, może 5 stron (co podkreślę starego designu), który został w sposób totalnie bezczelny wzięty od nas, niestety. Jak natrafiłem na ślad? Bardzo prosto - zupełnie nie znajomi mi ludzi podsyłali maile z informacjami o tych stronach i dawali posty na forum własnie dot. plagiatu WI
ad2.
Nie ma niestety sposobu na to.. Sa skrypty JS, chroniące przed źrodłem kodu www, jest zabezpieczanie grafiki przed kopiowaniem i zapisywaniem, ale co to da, jak ktoś może sobie zrobić choćby screen shota i wkleić, powycinać w Phooshopie i ma stronę, nameczy sie (w tym czasie już by zrobił coś swojego), ale plagiat zrobi.
ad3.
Grafika to szczyt (taka sama oczywiście), potem teksty podpisane innym autorem niż faktyczny.
ad4.
Osty list z opcją "pozewu do sondu, straszeniem adwokatem" to wg dale jakieś szanse. Kiedyś zrobił tak Misz i to poskutowało, gość, ktróry zrobił plagiat przeprosił i przyznał się do błędu, strone zmienił... A innego nie ma na razie.

Myśle, ze powinnismy się zastanowić nad samym słowem plagiat - gdzie się zaczyna, a gdzie kończy, a czy może jest tylko inspiracja.. bo np. jak dla mnie do jest przykład inspiracji, a czytałem o tym, ze dla niektórych to plagiat:
http://www.professioni.net/ (chumry z 2advanted).

A na koniec: WIEM.onet.pl:
Plagiat, przypisywanie sobie autorstwa cudzego dzieła (lub jego fragmentów). Kradzież może dotyczyć różnych elementów, np. fabuły, kluczowego pomysłu itp. Przed plagiatem chroni prawo autorskie oraz kodeks cywilny.
nin
Nowy
Nowy

Dawid Kulbaka pisze:Osty list z opcją "pozewu do sondu, straszeniem adwokatem

Tego typu listy są także łamaniem prawa .
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

nin pisze:

nin skąd te założenia?
nin
Nowy
Nowy

Krzysztof Aszkiełowicz pisze:
nin pisze:

nin skąd te założenia?
Pisanie listów w stylu , podam cię do sondu , mam najlepszych adwokatów , będziesz siedział itp. itd , są zwykłym łamaniem prawa . Osoba do której docierają takie e-maile , moze podac nadawce przynajmiej za prześladowanie i straszenie. Tym bardziej że w większości takich przypadków (dotyczy osób straszących) , groźby konczą się tylko na mailach .
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

nin pisze: Pisanie listów w stylu , podam cię do sondu , mam najlepszych adwokatów , będziesz siedział itp. itd , są zwykłym łamaniem prawa . Osoba do której docierają takie e-maile , moze podac nadawce przynajmiej za prześladowanie i straszenie. Tym bardziej że w większości takich przypadków (dotyczy osób straszących) , groźby konczą się tylko na mailach .
to nie jest straszenie, tylko informowanie.
a co Ty byś zrobił, podał kogoś od razu do sądu bez żadnej informacji?
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

nin pisze: Pisanie listów w stylu , podam cię do sondu , mam najlepszych adwokatów , będziesz siedział itp. itd , są zwykłym łamaniem prawa . Osoba do której docierają takie e-maile , moze podac nadawce przynajmiej za prześladowanie i straszenie. Tym bardziej że w większości takich przypadków (dotyczy osób straszących) , groźby konczą się tylko na mailach .
Chłopie zastanów się co mówisz pamiętaj, że temat to plagiaty w internecie.
Ja chce tylko, aby ktoś się nie podpisywał pod moją pracą, a zawiadomienie kolesia, że mogę go podać do sondu, jest łamaniem prawa?
No to ładne masz informacje
nin
Nowy
Nowy

Priest pisze:
to nie jest straszenie, tylko informowanie.
a co Ty byś zrobił, podał kogoś od razu do sądu bez żadnej informacji?
Jest różnica między informacją a groźbą.
Człowieku wiesz jak sie kogoś informuje ? Wysyła mu sie wezwanie do sondu , abo wstawienie się na policje.
Bo zobacz , np. microsoft wykrywa u ciebie "powiedzmy" nielegalną wersję windowsa :wink: 95 :wink: , i co napisze do ciebie treść w tym stylu? . Odrazu dstaniesz wezwanie.
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

nin pisze:Jest różnica między informacją a groźbą.
Człowieku wiesz jak sie kogoś informuje ? Wysyła mu sie wezwanie do sondu , abo wstawienie się na policje.
Bo zobacz , np. microsoft wykrywa u ciebie "powiedzmy" nielegalną wersję windowsa :wink: 95 :wink: , i co napisze do ciebie treść w tym stylu? . Odrazu dstaniesz wezwanie.
tylko problem plagiatu można w większości rozwiązać bez sądu
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Priest pisze: [tylko problem plagiatu można w większości rozwiązać bez sądu
Zdecydowanie się z tym nie zgodzę. Miałem do czynienia już z niejednym kopiowaniem i to na przysłowiowego żywca i po prostu nie ma możliwości by ktoś usunął to. Na 5 przykładów jeden okazał się taki, który przeprosił, odezwał się i zapewnił, że zmieni design... Czy zmienił nie wiem do dziś, oczywiście ze swojej winy...
nin
Nowy
Nowy

Dawidzie zobacz ta stronę : http://www.developer1.republika.pl/
mrdarek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: mrdarek »

Prawdziwy szok - skopiowane wszystko...
No - jak by to mi coś tak splagiatowano to bym takiego zaj---ł a nie sądami go straszył...
ODPOWIEDZ